Архитектът на Поморие пръскал по 30 000 лв. на вечер

https://www.24chasa.bg/Article/231946 www.24chasa.bg
Зам.-кметът на Поморие Никола Костадинов (вляво) и секретарят Тони Митев разказват, че са съдействали на полицията. СНИМКИ: ЛИНА ГЛАВИНОВА

Главният архитект на Поморие затъна в дългове. 46-годишният Светозар Рашков е бил редовен клиент на разбитата през февруари лихварска група с лидер Любен Джубрилов. Това съобщиха вчера шефът на ОД на МВР в Бургас Милен Димитров и наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев.

Разследващите стигнали до Светозар Рашков, работейки по лихварите. 46-годишният мъж е заемал огромни суми заради увлечението си по хазарта. Беше ВИП клиент, очаквахме го с нетърпение, казаха работещи в игрални зали. Рашков най-дълго се задържал пред автоматите. Имало вечери, в които пръскал по 20-30 000 лева.

През юли срещу него е образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление. През август пък, след като не се явил на разпит по друго производство от м.г., Рашков дори е обявен за издирване.

Офисът на сестрата на Рашков арх. Мариана Кехайова.
Офисът на сестрата на Рашков арх. Мариана Кехайова.

Става въпрос за становище и скица, които архитектът трябвало да издаде по искане на началника на РДНСК още през 2001 г., казаха запознати. Арестът му на 17 септември е именно по това дело, уточни прокурорът Ангел Георгиев.

При полицейската акция в четвъртък са иззети множество веществени доказателства - документи, договори, компютри, нелицензиран софтуер. В офис на частна фирма, с която Рашков е бил свързан, са намерени и иззети печати, единият от тях - на кмета на Поморие Петър Златанов, съобщи Милен Димитров. Експертиза ще покаже дали той е истински, или фалшифициран, допълни прокурор Георгиев. Кметът присъствал на претърсванията.

Вчера в късния следобед Рашков бе привлечен като обвиняем. Нямам намерение да искам задържане под стража, каза прокурор Георгиев. Рашков бе пуснат срещу 10 хил. лв. парична гаранция.

Обвинението за злоупотреба със служебното положение е заради фирми с т.нар. свързани лица. Главният Архитект на Поморие е притежавал обща фирма със служител на общината, който е специалист по външни проекти и еврофондове. В офиса й са намерени печатите на общината и на кмета. Според източници на "24 часа" фирмата е "Рата комерс", а служителят е 37-годишният Мартин Танев. Справка в ДАКСИ показва, че Рашков вече е излязъл от ООД-то, но съдружието му съвпада с времето, в което е бил главен архитект. До февруари Рашков е бил съдружник и със сестра си арх. Мариана Кехайова в "СИМ дизайн" ООД.

Другото дружество, проверявано от прокуратурата, е "ГЕМА дизайн", в която Кехайова е едноличен собственик. И двете фирми са регистрирани на един и същ адрес в Бургас. "Мариана беше наемател тук, но освободи жилището, вече идваха и полицаи, не знаем какво са взели отвътре", казаха съседи. Вчера апартаментът бе заключен. На вратата табелки с имената на фирмите нямаше.

Установено е, че при издаването на разрешителните за строеж Рашков е изпращал клиентите при сестра си за изготвяне на проекти, след което той ги е одобрявал като главен архитект, обясни прокурор Георгиев.

Разследването трябвало да установи как Рашков е връщал огромните суми, коите е вземал срещу високи лихви от лица от кримиконтингента, след като единствените му легални доходи били от заплата.

Нищо не ми говори името на колегата от Поморие, не е идвал на наши събрания, заяви Нели Бояджиева, която оглавява бургаската камара на архитектите. Според нея обаче публична тайна е, че главни архитекти на общини са съдружници в сянка на търговски дружества и приоритетно оформят техните документи. Те нямат фирми, а направо фабрики за проекти, но имената им не присъстват никъде, затова е много трудно да бъдат хванати в крачка, допълни арх. Бояджиева. Бургаската камара направила опит за въведе изисквания за ограничаване на тази практика, но той се оказал неуспешен.

Светозар Рашков постъпва като архитект в община Поморие на 16.7.2001 г., а от 2002 г. е главен архитект, показа проверка на "24 часа".

Сред колегите му от гилдията в Бургас се говори, че имал слабост към алкохола. За местни архитекти не е тайна, че Рашков е работел в комбина със сестра си Мариана Кехайова.

Слухове свързват Рашков и с името на бившия председател на апелативната прокуратура в Бургас Йордан Иванов. Осведомени твърдят, че точно той е помогнал на Рашков да заеме поста в Поморие срещу редица услуги от страна на архитекта.

Кметът на Поморие Петър Златанов не бе в сградата на общината, според запознати отпътувал рано сутринта за София. "Когато полицаите дойдоха, ние им съдействахме. Проверката обаче врървеше спокойно, никакви маскирани не са нахлували вътре. Не е вярно също, че наши служители се били опитвали да изнесат документация и били спрени от полицаи", каза зам.-кметът Никола Костадинов.

ДИАНА САВАТЕВА, ТОНИ ЩИЛИЯНОВА