Гирокастра - сребърната крепост на Албания (галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2325136 www.24chasa.bg
Така изглежда Гирокастра, сниман от цитаделата. Вляво на снимката една до друга са джамията и православната черква. Вдясно на заден план са голите планински хълмове. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Зеленината по планините свършва заедно с Гърция и пред погледа ви се откриват огромни чукари. Единствената сянка е тази, която един планински склон хвърля върху друг.

И ще си спомните какво сте чели или чували за Албания във времето, когато тя беше една от най-изолираните страни в света. Наистина, природните условия в южните й части далеч не са от най-благоприятните. Но покрай пътя ще видите китни селца, които изглеждат сякаш не на място в полите на голата планина Гера. Все едно виждате някакво огромно "Лего".

И така неусетно стигате до град Гирокастра, само на 30 километра от гръцката граница. Наричат го Каменният град заради множеството средновековни каменни къщи.

Съхранени и до днес от времето на Османската империя, когато градът е носел турското име Ергири, те дават облика на Гирокастра. Огромна част от посетилите Албания смятат този град за нейната перла. Някои го наричат и Сребърният град заради старото му гръцко название - Аргирокастро, което означава "сребърна крепост".

Никъде другаде на Балканите такива къщи, построени между XVII и XX век, не са се съхранили толкова добре. И именно за това Гирокастра е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Това обаче става едва на втория опит през 2008 г. Молбата на властите в Тирана е отхвърлена през 1998 г., още по времето на комунизма, поради многото съвременни сгради, издигнати в съседство.


 
 
 

Разходката из Гирокастра започва от разположената над него цитадела. Изцяло запазена е часовниковата кула, останалото са развалини. В коридорите са разположени стари оръдия. Но някога на тяхно място е имало килии. В тях режимът на Енвер Ходжа е държал политическите затворници. Но хората от персонала не обичат да разказват за това. По-надолу ще стане ясно защо.

В замъка има музей на оръжията, който обаче е такъв само по име. Сред немногочислени оръжия там са набутани произведения на социалистическото изкуство. Освен портрети и бюстове на Енвер Ходжа ще видите картина с кораб със смели албански граничари, пазещи родното море от империалистите.

В музея има и част от телена ограда, издигаща се някога по границата на Албания.В двора на замъка още от времето на комунизма е изложен малък американски самолет "Локхийд Т-33". Според надписа на английски отпред той бил шпионски и бил прехванат и приземен през 1957 г. Режимът на Енвер Ходжа превърнал този самолет в символ на външната заплаха. Всъщност това е единственият надпис в замъка на друг език освен на албански.

Самият Гирокастра по някакъв начин напомня българските възрожденски градове като Копривщица или Котел. Същите тесни улички с красиви стари къщи и кафенета от едно време. Движението на автомобили не е забранено и една малка камионетка, спряла да зарежда магазинче или заведение по обяд, може да блокира едновременно три квартала.Но нали сме свикнали със същото у нас, не обръщаме внимание на тази дребна подробност. Както и на това, че по средновековните улички е пълно с рекламни табели.

Ресторантчетата предлагат прилична кухня на съвсем приемливи цени. В Гирокастра обаче съвсем е изчезнала бозата - един от символите на Албания. Казват, че днес тя се прави само в Тирана и на север от нея.

Гирокастра е превърнат в град музей от родения там сталинистки диктатор Енвер Ходжа. Може би затова местната джамия е била единственият мюсюлмански храм, действал и по времето на режима. Енвер Ходжа бе забранил официално религията.

И къщите са били поддържани от режима. Сред най-хубавите е тази на рода Фицо. От нея произхожда Рауф Фицо - външен министър преди Втората световна война, а преди това - посланик в България.

Особено място в града заема родната къща на Енвер Ходжа. И с просто око се вижда, че към нея са изграждани допълнителни пристройки. Днес тя е етнографски музей.


 
Много възрастни жители и до днес жалят за времето на диктатурата. "Тогава тук е имало заводи, за всекиго е имало осигурена работа. Така казват родителите ми", споделя пред "24 часа" 17-годишният Анди Вреньо, който работи в семейния ресторант.

Явно Гирокастра е бил един вид албански Правец. И до днес почитатели на Енвер Ходжа се събират пред дома му на годишнините от раждането, смъртта или идването му на власт. Нищо, че само за една дума срещу него заедно с недоброжелателя е можело да пострада цялото му семейство.

Почитат с улица живия писател Исмаил Кадаре

В Гирокастра е роден и световноизвестният албански писател Исмаил Кадаре, някогашен кандидат за Нобелова награда за литература.

Днес той е на 77 години и живее в Париж, където емигрира през 1990 г., когато комунистическият режим в Албания пада. Със сигурност той е най-знаменитият жив албанец днес.


 

Една от улиците в Гирокастра е наречена приживе на него. В момента родният му дом се реставрира. Местните власти обещават той да бъде готов до лятото на 2014 г.

Исмаил Кадаре получава световна слава с романа си "Генералът на мъртвата армия", написан през 1963 г. Книгата е издадена в малък тираж в Албания, но се прочува зад граница съвсем случайно. Това става благодарение на емигранта Юсуф Вриони, отраснал във Франция и завърнал се в родината си след Втората световна война. Режимът на Енвер Ходжа обаче хвърля Вриони в затвора за 13 години като вражески агент.

Излязъл на свобода, човекът започва да се препитава с преводи на френски език на съчиненията на Енвер Ходжа. Юсуф Вриони започва да превежда тайно и Исмаил Кадаре и праща нелегално във Франция превода на "Генералът на мъртвата армия".

Така Европа открива талант, който, макар и да се ползва с известни привилегии в Албания на Енвер Ходжа, не е особено популяризиран в родината си. В резултат Исмаил Кадаре е обявен за голям писател и в Албания и дори получава правото да пътува често зад граница - нещо немислимо за редовите жители на сталинистката страна.

Но макар Кадаре да е почитан от режима, романът му "Чудовището" от 1965 г. е обявен за декадентски и забранен.

Днес писателят живее и твори във Франция.