Гирокастра - сребърната крепост на Албания (галерия)

https://www.24chasa.bg/Article/2325136 www.24chasa.bg
Така изглежда Гирокастра, сниман от цитаделата. Вляво на снимката една до друга са джамията и православната черква. Вдясно на заден план са голите планински хълмове. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Зеленината по планините свършва заедно с Гърция и пред погледа ви се откриват огромни чукари. Единствената сянка е тази, която един планински склон хвърля върху друг.

И ще си спомните какво сте чели или чували за Албания във времето, когато тя беше една от най-изолираните страни в света. Наистина, природните условия в южните й части далеч не са от най-благоприятните. Но покрай пътя ще видите китни селца, които изглеждат сякаш не на място в полите на голата планина Гера. Все едно виждате някакво огромно "Лего".

И така неусетно стигате до град Гирокастра, само на 30 километра от гръцката граница. Наричат го Каменният град заради множеството средновековни каменни къщи.

Съхранени и до днес от времето на Османската империя, когато градът е носел турското име Ергири, те дават облика на Гирокастра. Огромна част от посетилите Албания смятат този град за нейната перла. Някои го наричат и Сребърният град заради старото му гръцко название - Аргирокастро, което означава "сребърна крепост".

Никъде другаде на Балканите такива къщи, построени между XVII и XX век, не са се съхранили толкова добре. И именно за това Гирокастра е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Това обаче става едва на втория опит през 2008 г. Молбата на властите в Тирана е отхвърлена през 1998 г., още по времето на комунизма, поради многото съвременни сгради, издигнати в съседство.


 
 
 

Разходката из Гирокастра започва от разположената над него цитадела. Изцяло запазена е часовниковата кула, останалото са развалини. В коридорите са разположени стари оръдия. Но някога на тяхно място е имало килии. В тях режимът на Енвер Ходжа е държал политическите затворници. Но хората от персонала не обичат да разказват за това. По-надолу ще стане ясно защо.

В замъка има музей на оръжията, който обаче е такъв само по име. Сред немногочислени оръжия там са набутани произведения на социалистическото изкуство. Освен портрети и бюстове на Енвер Ходжа ще видите картина с кораб със смели албански граничари, пазещи родното море от империалистите.

В музея има и част от телена ограда, издигаща се някога по границата на Албания.В двора на замъка още от времето на комунизма е изложен малък американски самолет "Локхийд Т-33". Според надписа на английски отпред той бил шпионски и бил прехванат и приземен през 1957 г. Режимът на Енвер Ходжа превърнал този самолет в символ на външната заплаха. Всъщност това е единственият надпис в замъка на друг език освен на албански.

Самият Гирокастра по някакъв начин напомня българските възрожденски градове като Копривщица или Котел. Същите тесни улички с красиви стари къщи и кафенета от едно време. Движението на автомобили не е забранено и една малка камионетка, спряла да зарежда магазинче или заведение по обяд, може да блокира едновременно три квартала.Но нали сме свикнали със същото у нас, не обръщаме внимание на тази дребна подробност. Както и на това, че по средновековните улички е пълно с рекламни табели.

Ресторантчетата предлагат прилична кухня на съвсем приемливи цени. В Гирокастра обаче съвсем е изчезнала бозата - един от символите на Албания. Казват, че днес тя се прави само в Тирана и на север от нея.

Гирокастра е превърнат в град музей от родения там сталинистки диктатор Енвер Ходжа. Може би затова местната джамия е била единственият мюсюлмански храм, действал и по времето на режима. Енвер Ходжа бе забранил официално религията.

И къщите са били поддържани от режима. Сред най-хубавите е тази на рода Фицо. От нея произхожда Рауф Фицо - външен министър преди Втората световна война, а преди това - посланик в България.

Особено място в града заема родната къща на Енвер Ходжа. И с просто око се вижда, че към нея са изграждани допълнителни пристройки. Днес тя е етнографски музей.


 
Много възрастни жители и до днес жалят за времето на диктатурата. "Тогава тук е имало заводи, за всекиго е имало осигурена работа. Така казват родителите ми", споделя пред "24 часа" 17-годишният Анди Вреньо, който работи в семейния ресторант.

Явно Гирокастра е бил един вид албански Правец. И до днес почитатели на Енвер Ходжа се събират пред дома му на годишнините от раждането, смъртта или идването му на власт. Нищо, че само за една дума срещу него заедно с недоброжелателя е можело да пострада цялото му семейство.

Почитат с улица живия писател Исмаил Кадаре

В Гирокастра е роден и световноизвестният албански писател Исмаил Кадаре, някогашен кандидат за Нобелова награда за литература.

Днес той е на 77 години и живее в Париж, където емигрира през 1990 г., когато комунистическият режим в Албания пада. Със сигурност той е най-знаменитият жив албанец днес.


 

Една от улиците в Гирокастра е наречена приживе на него. В момента родният му дом се реставрира. Местните власти обещават той да бъде готов до лятото на 2014 г.

Исмаил Кадаре получава световна слава с романа си "Генералът на мъртвата армия", написан през 1963 г. Книгата е издадена в малък тираж в Албания, но се прочува зад граница съвсем случайно. Това става благодарение на емигранта Юсуф Вриони, отраснал във Франция и завърнал се в родината си след Втората световна война. Режимът на Енвер Ходжа обаче хвърля Вриони в затвора за 13 години като вражески агент.

Излязъл на свобода, човекът започва да се препитава с преводи на френски език на съчиненията на Енвер Ходжа. Юсуф Вриони започва да превежда тайно и Исмаил Кадаре и праща нелегално във Франция превода на "Генералът на мъртвата армия".

Така Европа открива талант, който, макар и да се ползва с известни привилегии в Албания на Енвер Ходжа, не е особено популяризиран в родината си. В резултат Исмаил Кадаре е обявен за голям писател и в Албания и дори получава правото да пътува често зад граница - нещо немислимо за редовите жители на сталинистката страна.

Но макар Кадаре да е почитан от режима, романът му "Чудовището" от 1965 г. е обявен за декадентски и забранен.

Днес писателят живее и твори във Франция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Халфът Георги Костадинов е оптимист за бъдещето на националния отбор. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) съжалява за изпуснатата победа в гостуването на Кипър. "Имаме добра основа - смята Костадинов. - Все още ни липсват някои неща, които се изграждат с времето. Имаме добро бъдеще. При 1:0 се оголихме и затова съперникът ни вкара гол.

Голмайсторът на България в мача срещу Словения Галин Иванов остана разочарован от неуспеха на отбора да се класира за следващата фаза на турнира. Халфът на "Славия" отбеляза дебютното си попадение за "лъвовете". "Разочароващо е, че не успяхме да се класираме напред - каза Иванов. - Има голямо желание, имаше и голяма цел,

Ветеранът Георги Петков е готов да продължи да играе за националния отбор и в европейските квалификации догодина. 42-годишният страж направи страхотно спасяване в края на мача със Словения и спаси отбора от загуба. Петков няма нищо против и да спечели наградата "Футболист на годината", за която е фаворит според репортерите на БНТ.