Ритуали между влюбването и смъртта

https://www.24chasa.bg/Article/2339404 www.24chasa.bg
Снимка: Младежки театър

Посланията са на Оля Стоянова от пиесата й „Малки ритуали за сбогуване". Театралната постановка снощи бе представена в Камерна зала на Младежкия театър" „Николай Бинев" в рамките на осмото издание на фестивала „Панаир на младите" - „Срещу стената".

Ето една история за ръба, между влюбването и смъртта, между любовта и сбогуването, великолепно изиграна от актьорите, гостуващи в София, на Драматичен театър „Н.Вапцаров" - Естер Симеони, Биляна Дилкова, Жанет Керанова, Огнян Спиров
Андраш Кончалиев, Маруся Ваклинова и Кънчо Кънев.

"Дом за възрастни хора търси персонал. Медицинска сестра, задължително медицинско образование, възможност за работа на смени, включително и нощна. Предлагаме трудов договор, конкурентно заплащане и добра среда."

Това става, когато случаят сблъска очи в очи младо момиче на име Надежда с персонал в социален дом, както и група старци, които играят детски игри, сънуват наяве, вкопчени в миналото си.

Тук сестрите имат теория как да обърнеш гръб на смъртта, както и вътрешен кодекс как да се смееш на старите хора, за да достигнеш до сто години. Могат да разпознават и влюбването, и малките ритуали за сбогуване.

Един дом за стари хора, две сестри и една Надежда.

"В човека е  генетично заложено да бъде грижовен към малките си. Иначе няма да оцелеят. Ако не ги пази всеки ден, всеки час, ако не ги пази с години наред, няма да оцелеят", разкри Оля Стоянова.

„Понякога ставаме неми. Без видима опора. Задушават ни в прегръдка цветове, по-красиви от Дъга. В най-невидимите тишини между думите ни, между нас. Най-видимите всъщност тишини. Зяпнали, раззинати сред пропасти на девствени, величествени духовни празноти, душевни дупки, сияйни ями в крехкото ни его. Понягога избираме да ги запълним. Малки ритуали за сбогуване", коментира режиьорът на постановката Явор Веселинов, който е и сценограф заедно с Георги Славков.

Оля Стоянова е писател, поет и журналист, автор на седем книги - четири стихосбирки "Фотографии" (2000 г.), "Проза" (2002 г.), "Пътна карта" (2003 г.), един роман - "Лични географии" (2005 г.), на сборника с разкази "Какво сънуват вълците" (2011 г., отличена с награда "Минко Неволин" 2012 г.), "Пътеводител на дивите места" (2011 г, която взе Наградата на публиката в Първите годишни читателски награди "Книга за теб" 2012 г..) и току-що издадената стихосбирка „Улица „Щастие".

Оля Стоянова е носител на радица други награди за поезия, разказ и др.
Само през 2012 г. тя спечели три конкурса за драматургия - наградата "Наум Шопов" за пиеса на абсурда, Националната награда за драма в конкурса "Петър Ковачев" и наградата на театър "София" за съвременна българска пиеса.

Режисьорът на „Малки ритуали за сбогуване" Явор Веселинов е завършил в НАТФИЗ актьорско майсторство и режисура, има специализация по кинематография във Франция през 2006-2007 г. и магистърска степен по филмова и театрална режисура от Нов български университет. Участвал е в продукции като "Дзифт" на Явор Гърдев, "В името на краля" на Уве Бол, "Ао последният неандерталец" (2010) на режисьора Жак Малатер и др.

Има богат опит като режисьор, монтажист и редактор на телевизионни предавания, късометражни и пълнометражни филми, работил е заедно с Георги Тошев по поредицата "НепознатиТЕ", автор е на документални филми за Емил Димитров, Наум Шопов, Христо Мутафчиев, режисира музикални клипове на Лили Иванова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,