Ритуали между влюбването и смъртта

https://www.24chasa.bg/Article/2339404 www.24chasa.bg
Снимка: Младежки театър

Посланията са на Оля Стоянова от пиесата й „Малки ритуали за сбогуване". Театралната постановка снощи бе представена в Камерна зала на Младежкия театър" „Николай Бинев" в рамките на осмото издание на фестивала „Панаир на младите" - „Срещу стената".

Ето една история за ръба, между влюбването и смъртта, между любовта и сбогуването, великолепно изиграна от актьорите, гостуващи в София, на Драматичен театър „Н.Вапцаров" - Естер Симеони, Биляна Дилкова, Жанет Керанова, Огнян Спиров
Андраш Кончалиев, Маруся Ваклинова и Кънчо Кънев.

"Дом за възрастни хора търси персонал. Медицинска сестра, задължително медицинско образование, възможност за работа на смени, включително и нощна. Предлагаме трудов договор, конкурентно заплащане и добра среда."

Това става, когато случаят сблъска очи в очи младо момиче на име Надежда с персонал в социален дом, както и група старци, които играят детски игри, сънуват наяве, вкопчени в миналото си.

Тук сестрите имат теория как да обърнеш гръб на смъртта, както и вътрешен кодекс как да се смееш на старите хора, за да достигнеш до сто години. Могат да разпознават и влюбването, и малките ритуали за сбогуване.

Един дом за стари хора, две сестри и една Надежда.

"В човека е  генетично заложено да бъде грижовен към малките си. Иначе няма да оцелеят. Ако не ги пази всеки ден, всеки час, ако не ги пази с години наред, няма да оцелеят", разкри Оля Стоянова.

„Понякога ставаме неми. Без видима опора. Задушават ни в прегръдка цветове, по-красиви от Дъга. В най-невидимите тишини между думите ни, между нас. Най-видимите всъщност тишини. Зяпнали, раззинати сред пропасти на девствени, величествени духовни празноти, душевни дупки, сияйни ями в крехкото ни его. Понягога избираме да ги запълним. Малки ритуали за сбогуване", коментира режиьорът на постановката Явор Веселинов, който е и сценограф заедно с Георги Славков.

Оля Стоянова е писател, поет и журналист, автор на седем книги - четири стихосбирки "Фотографии" (2000 г.), "Проза" (2002 г.), "Пътна карта" (2003 г.), един роман - "Лични географии" (2005 г.), на сборника с разкази "Какво сънуват вълците" (2011 г., отличена с награда "Минко Неволин" 2012 г.), "Пътеводител на дивите места" (2011 г, която взе Наградата на публиката в Първите годишни читателски награди "Книга за теб" 2012 г..) и току-що издадената стихосбирка „Улица „Щастие".

Оля Стоянова е носител на радица други награди за поезия, разказ и др.
Само през 2012 г. тя спечели три конкурса за драматургия - наградата "Наум Шопов" за пиеса на абсурда, Националната награда за драма в конкурса "Петър Ковачев" и наградата на театър "София" за съвременна българска пиеса.

Режисьорът на „Малки ритуали за сбогуване" Явор Веселинов е завършил в НАТФИЗ актьорско майсторство и режисура, има специализация по кинематография във Франция през 2006-2007 г. и магистърска степен по филмова и театрална режисура от Нов български университет. Участвал е в продукции като "Дзифт" на Явор Гърдев, "В името на краля" на Уве Бол, "Ао последният неандерталец" (2010) на режисьора Жак Малатер и др.

Има богат опит като режисьор, монтажист и редактор на телевизионни предавания, късометражни и пълнометражни филми, работил е заедно с Георги Тошев по поредицата "НепознатиТЕ", автор е на документални филми за Емил Димитров, Наум Шопов, Христо Мутафчиев, режисира музикални клипове на Лили Иванова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.