Кабинетът готов да увеличи минималната заплата на 340 лева от 2014 г.

https://www.24chasa.bg/Article/2342416 www.24chasa.bg
Хасан Адемов Снимка: Архив

Кабинетът „Орешарски" прие идеята на БСП минималната работна заплата да бъде увеличена на 340 лева от 1 януари 2014 г. Това обяви социалният министър Хасан Адемов на форум на КНСБ по случай Световния ден за достоен труд.

Ресорният министър декларира такова „съгласие" на правителството с настояването на социалистите още преди седмица. За такъв ръст на най-ниските заплати у нас настояват и синдикатите, според които „безпрецедентната по своя обхват и продължителност политика на замразяване на доходите" е имала изключително тежко отражение върху жизненото равнище на населението.

"Все пак това е идея, която предстои да бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество", посочи Хасан Адемов.

Въпреки това на събрание на левицата в събота се чуха обещания за изпълнение на социалните ангажименти от предизборната програма на БСП, както и призив към правителството за „смяна на философията" на бюджета.

От КНСБ настояват и за въвеждане на необлагаем минимум при облагане на доходите на физически лица, равен на минималната работна заплата за страната в размер на 340 лева - мярка, която ще струва на бюджета около 650 млн. лева по изчисление на синдиката.

Социалният министър изрази песимизъм относно идеята за въвеждане на необлагаем минимум: „Това води до увеличаване на разполагаемия доход на голяма част от гражданите, но причинява и огромен дефицит в приходите на бюджета и няма как на този етап правителството и финансовото министерство да си го позволят.

Според Адемов увеличението на осигурителните вноски на този етап също е невъзможно, предвид кризисните условия и показателите на растежа, както и при настоящото ниво на събираемост на данъчните приходи.

В словото си той изрази радост, че дискусията за Бюджет 2014 започва именно на днешния Световен ден за достоен труд. „Най-важното за което и да е правителство, е хората да разчитат на достоен труд и социална защита", подчерта социалният министър. Той посочи, че макрорамката на бюджета е заложена при очакван ръст от 1,4%, приходите са в съотношение към БВП към 37%, а разходите - към 39%.

„В годините на икономически растеж имаше инвестиции, но истината е, че България изостава в растежа на доходите. Стремим се да догонваме средноевропейските доходи, независимо от ситуацията на криза и да поддържаме социалния диалог, за да постигнем устойчиви решения", допълни Адемов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.