Кабинетът готов да увеличи минималната заплата на 340 лева от 2014 г.

https://www.24chasa.bg/Article/2342416 www.24chasa.bg
Хасан Адемов Снимка: Архив

Кабинетът „Орешарски" прие идеята на БСП минималната работна заплата да бъде увеличена на 340 лева от 1 януари 2014 г. Това обяви социалният министър Хасан Адемов на форум на КНСБ по случай Световния ден за достоен труд.

Ресорният министър декларира такова „съгласие" на правителството с настояването на социалистите още преди седмица. За такъв ръст на най-ниските заплати у нас настояват и синдикатите, според които „безпрецедентната по своя обхват и продължителност политика на замразяване на доходите" е имала изключително тежко отражение върху жизненото равнище на населението.

"Все пак това е идея, която предстои да бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество", посочи Хасан Адемов.

Въпреки това на събрание на левицата в събота се чуха обещания за изпълнение на социалните ангажименти от предизборната програма на БСП, както и призив към правителството за „смяна на философията" на бюджета.

От КНСБ настояват и за въвеждане на необлагаем минимум при облагане на доходите на физически лица, равен на минималната работна заплата за страната в размер на 340 лева - мярка, която ще струва на бюджета около 650 млн. лева по изчисление на синдиката.

Социалният министър изрази песимизъм относно идеята за въвеждане на необлагаем минимум: „Това води до увеличаване на разполагаемия доход на голяма част от гражданите, но причинява и огромен дефицит в приходите на бюджета и няма как на този етап правителството и финансовото министерство да си го позволят.

Според Адемов увеличението на осигурителните вноски на този етап също е невъзможно, предвид кризисните условия и показателите на растежа, както и при настоящото ниво на събираемост на данъчните приходи.

В словото си той изрази радост, че дискусията за Бюджет 2014 започва именно на днешния Световен ден за достоен труд. „Най-важното за което и да е правителство, е хората да разчитат на достоен труд и социална защита", подчерта социалният министър. Той посочи, че макрорамката на бюджета е заложена при очакван ръст от 1,4%, приходите са в съотношение към БВП към 37%, а разходите - към 39%.

„В годините на икономически растеж имаше инвестиции, но истината е, че България изостава в растежа на доходите. Стремим се да догонваме средноевропейските доходи, независимо от ситуацията на криза и да поддържаме социалния диалог, за да постигнем устойчиви решения", допълни Адемов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.