Кабинетът готов да увеличи минималната заплата на 340 лева от 2014 г.

https://www.24chasa.bg/Article/2342416 www.24chasa.bg
Хасан Адемов Снимка: Архив

Кабинетът „Орешарски" прие идеята на БСП минималната работна заплата да бъде увеличена на 340 лева от 1 януари 2014 г. Това обяви социалният министър Хасан Адемов на форум на КНСБ по случай Световния ден за достоен труд.

Ресорният министър декларира такова „съгласие" на правителството с настояването на социалистите още преди седмица. За такъв ръст на най-ниските заплати у нас настояват и синдикатите, според които „безпрецедентната по своя обхват и продължителност политика на замразяване на доходите" е имала изключително тежко отражение върху жизненото равнище на населението.

"Все пак това е идея, която предстои да бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество", посочи Хасан Адемов.

Въпреки това на събрание на левицата в събота се чуха обещания за изпълнение на социалните ангажименти от предизборната програма на БСП, както и призив към правителството за „смяна на философията" на бюджета.

От КНСБ настояват и за въвеждане на необлагаем минимум при облагане на доходите на физически лица, равен на минималната работна заплата за страната в размер на 340 лева - мярка, която ще струва на бюджета около 650 млн. лева по изчисление на синдиката.

Социалният министър изрази песимизъм относно идеята за въвеждане на необлагаем минимум: „Това води до увеличаване на разполагаемия доход на голяма част от гражданите, но причинява и огромен дефицит в приходите на бюджета и няма как на този етап правителството и финансовото министерство да си го позволят.

Според Адемов увеличението на осигурителните вноски на този етап също е невъзможно, предвид кризисните условия и показателите на растежа, както и при настоящото ниво на събираемост на данъчните приходи.

В словото си той изрази радост, че дискусията за Бюджет 2014 започва именно на днешния Световен ден за достоен труд. „Най-важното за което и да е правителство, е хората да разчитат на достоен труд и социална защита", подчерта социалният министър. Той посочи, че макрорамката на бюджета е заложена при очакван ръст от 1,4%, приходите са в съотношение към БВП към 37%, а разходите - към 39%.

„В годините на икономически растеж имаше инвестиции, но истината е, че България изостава в растежа на доходите. Стремим се да догонваме средноевропейските доходи, независимо от ситуацията на криза и да поддържаме социалния диалог, за да постигнем устойчиви решения", допълни Адемов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!