Спасяват островите Кирибати на плаващи “лилии”

https://www.24chasa.bg/Article/2345739 www.24chasa.bg

Кирибати са населени от 3000-а година преди Новата ера. Ако нивото на океана продължава да се покачва заради глоблалното затопляне, те могат да изчезнат завинаги под водата след около столетие.

Страната, която е разположена на 32 атола в Тихия океан от двете страни на екватора, е разпръсната на площ от 3,5 милиона квадратни километра. През последните 10 години президентът на страната Аноте Тонг предупреждава 100 000-те жители на държавата, че не им остава много време да живеят на островите.

Сега обаче може би вече се е появило потенциално решение за застрашената нация. С малко повече късмет и намиране на спонсори жителите могат в близките десетилетия да се прехвърлят на малки плаващи градчета, които се разгръщат във водата като водни лилии.

Спасяват островите Кирибати на плаващи “лилии”

Японската компания "Шимизу" със седалище в Токио разработва в момента планове за градове, които ще могат да плават на платформи, наподобяващи огромни водни лилии, на повърхността на Тихия океан. Дизайнът изглежда доста футуристичен, но според японските учени е съвсем реалистично решение на проблема със спасяването на островите Кирибати, коментира в. "Дейли телеграф".

Жителка на малкото островче Байкман на Кирибати държи риба, която мъжът  току-що е уловил край брега. Островната държава е истински рай, но е заплашена от потъване.
Жителка на малкото островче Байкман на Кирибати държи риба, която мъжът току-що е уловил край брега. Островната държава е истински рай, но е заплашена от потъване. СНИМКА: РОЙТЕРС

Проектът, наречен "Зелен понтон", предвижда плаващият град да е издигнат на около 700 до 1000 м над морската повърхност на екватора. Градчето е енергоспестяващо, удобно и напълно безопасно. Тук няма силни ветрове и температурите са около 26 - 28 градуса, се казва в описанието на проекта, публикуван на сайта на компанията "Шимизу корпорейшън".

Всеки от островите се предвижда да бъде с диаметър около 3 километра. В средата му се издига висока централна кула, която се разширява като чаша в горната част и достига диаметър от около 1 км. Именно там ще бъде разположен основният "град в небето". (Виж графиките.) Кулата ще има капацитет да осигури жилища за около 30 000 души, ще има и пространства за офиси, услуги и магазини.

Централната част на кулата ще е оранжерия, в която ще се отглеждат плодове и зеленчуци, които трябва напълно да задоволяват нуждите на жителите на всеки остров. Долната равна част на острова ще представлява плаваща платформа, която ще е закотвена на няколко места за дъното на океана. Там ще бъде разположена зона с ниско строителство за още около 10 000 души. В зоната в близост до океана пред очите ви ще се простират гори, плажове и лагуни, пълни с всякакви видове риба и мекотели. Има и обработваема земя, на която ще се отглежда зърно, както и домашни животни. На всеки от островите ще има и пристанищен терминал. "Животът на такъв остров повишава индекса на щастието, не икономическите индекси", заключават авторите на проета на сайта си.

Проектът за плаващите острови предвижда всеки един от тях да абсорбира въглеродния двуокис като своеобразна пречиствателна станция, като за целта в изграждането му ще бъдат вградени най-съвременни и щадящи околната среда технологии. Ще бъде сведено до минимум използването на петрол, а акцентът ще е върху изолация за съхраняване на топлинната енергия. Предвижда се намаляване на вредните парникови емисии с около 40 процента с помощта на по-ефективен транспорт и разпределение на местата за живеене и за работа. Ще бъдат използвани максимално цяла серия от природни източници на енергия в сателити със соларни панели, консервация на океанската термална енергия, енергия от вълните и вятъра.

Отделните платформи "лилии" биха могли да бъдат свързани заедно, така че да образуват плавщи градове с население до 100 000 души, планират японските учени. Толкова е и цялото население на островите Кирибати, така че това е една съвсем реалистична перспектива за спасяване на населението.

Идеята за създаването на проекта "Зелена платформа" тръгва като търсене на решение за бързо нарастващото население на Земята. Другата идея на изследователите била да направят проект за град, който ще е абсолютно защитен от земетресения и цунами, обяснява Масаюки Такеуши, шеф на изследователския еп в японската фирма. "Ние обаче бързо осъзнахме, че проектът може да спасява острови, застрашени от бързо покачващото се ниво на океана. Все още сме на етап планиране, но сме убедени, че това е един напълно изпълним проект", коментира Такеуши пред в. "Дейли телеграф".

През април екип от инженери от японската фирма посети островите Кирибати, за да представят проекта си на президента на страната. Цената му е около 317 млрд. британски лири - почти 3000 пъти повече от брутния вътрешен продукт на държавата за миналата година. Това е една абсолютно непосилна сума засега за островната държава. Такеуши обаче е убеден, че бъдещите плаващи единици ще са далеч по-евтини.

Още не е ясно откъде ще дойдат парите. Президентът на Кирибати Аноте Тонг е убеден, че за спасяването на страната му ще е необходимо едно наистина радикално решение. По-рано този месец той коментира, че поемането на ангажимент от държавите по света да намалят ефекта от глобалното затопляне вече не може да помогне на страната му. "Това, което вече съществува като екологични последици в атмосферата, ще доведе неминуемо до покачване на нивото на океана. Ние ще бъдем изцяло погубени", прогнозира мрачно държавният глава на Кирибати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца