Камера в очилата и чип в окото връщат зрението

https://www.24chasa.bg/Article/235328 www.24chasa.bg
Снимка: Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Електронен чип, който се имплантира в очната ябълка, може да върне до голяма степен зрението на хора с увредена ретина. Това твърдят учени от американския Институт за технологии в Масачузетс, които демонстрираха прототип на устройството.

Системата е тествана в продължение на десет месеца върху свине. Тя се състои от камера, която е вградена в рамките на очила и електронен чип, който се имплантира в окото и се свързва директно с очния нерв. Камерата предава изображението по безжичен път до чипа, който пък преобразува видеосигнала в електрически импулси и го предава през очния нерв към мозъка, като по този начин се заобикаля повредената ретина. Чипът се захранва с ток също безжично - чрез бобини, вградени в рамките на очилата.

В следващите три години устройството ще бъде тествано върху хора. Целта на екипа под ръководството на Джон Уайът е да подобри чипа и да го модифицира така, че той да може да остане най-малко десет години в окото на пациента. Учените и пациентите се надяват, че напълно ослепели хора с увредена ретина ще могат да отново да разпознават лица и предмети и да си възвърнат самостоятелността и социалния живот.

Снимка: Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Габрово се събуди в петък с тотомилионер и всички в града на смеха се питат кой е късметлията, който ще прибере над 3,1 милиона лв. Неизвестният все още богаташ удари джакпота в четвъртък вечерта при тегленето в играта 6 от 49. Числата, които донесоха на късметлията голямата печалба, са 31, 40, 38, 18, 27, 24. Той спечели точно 3 120 616,80 лв.

Полицията търси свидетели на среднощния удар, завършил неуспешно Няма откраднати пари от взривения в Бургас тази нощ банкомат. Това съобщиха официално от Областната дирекция на МВР, уточнявайки, че касата на устройството е останала непокътната. Нанесени са само материални щети по банкомат в банков офис, разположен в бл.125 в к-с "Славейков".

До 6 г. затвор очакват бащата-похитител от Бургас, който близо 20 ч. държа като заложници 3-годишния си син и майка си на 75 г. Срещу Мартин Ж. е повдигнато обвинение по чл.269 ал. 1 от НК, арестът му е удължен за 72 ч. с прокурорско постановление. Най-вероятно утре районната прокуратура в Бургас ще внесе искане за определяне на постоянна мярка