Камера в очилата и чип в окото връщат зрението

https://www.24chasa.bg/Article/235328 www.24chasa.bg
Снимка: Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Електронен чип, който се имплантира в очната ябълка, може да върне до голяма степен зрението на хора с увредена ретина. Това твърдят учени от американския Институт за технологии в Масачузетс, които демонстрираха прототип на устройството.

Системата е тествана в продължение на десет месеца върху свине. Тя се състои от камера, която е вградена в рамките на очила и електронен чип, който се имплантира в окото и се свързва директно с очния нерв. Камерата предава изображението по безжичен път до чипа, който пък преобразува видеосигнала в електрически импулси и го предава през очния нерв към мозъка, като по този начин се заобикаля повредената ретина. Чипът се захранва с ток също безжично - чрез бобини, вградени в рамките на очилата.

В следващите три години устройството ще бъде тествано върху хора. Целта на екипа под ръководството на Джон Уайът е да подобри чипа и да го модифицира така, че той да може да остане най-малко десет години в окото на пациента. Учените и пациентите се надяват, че напълно ослепели хора с увредена ретина ще могат да отново да разпознават лица и предмети и да си възвърнат самостоятелността и социалния живот.

Снимка: Massachusetts Institute of Technology (MIT)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пазвата на миската от Перник е толкова напращяла, че едва се побира с дрехите. С просто око се вижда, че съвсем наскоро тя е напомпала и без това несъразмерно големите си гърди и сега гордо ги разхожда във Вечния град. Като примерна туристка Тоца се нащрака в доволно количество снимки пред всички забележителности на италианската столица.

Дъщерята на Аня Пенчева и Сашо Диков Петя скоро може да ги направи горди дядо и баба. Водещата на развлекателното предаване „Cool…t” отдавна е минала 30-те и се чувства съвсем готова за подобно решение. В плюс е и фактът, че вече е открила човека, от когото би искала да има деца – писателя Илиан Любомиров.

Гери-Никол и Дара се помириха. Причината за тяхното сдобряване е най-голямата им конкурентка Христина Христова, известна повече като Тита. Певицата продуцирана от Криско започна бързо да се издига в музикалните сред . Феновете определят проектите й като абсолютни хитове и са категорични, че от трите красавици,