Изборите в Азербайджан на живо по интернет, депутат предлага и у нас

https://www.24chasa.bg/Article/2355191 www.24chasa.bg
Илхам Алиев гласува. СНИМКА: РОЙТЕРС

Уебкамери в 1000 избирателни секции в цялата страна предаваха на живо в интернет процеса на гласуване за президент на Азербайджан в сряда. Вотът бе спечелен убедително от действащия държавен глава Илхам Алиев с близо 85%. За него са гласували около 2,3 млн. души при избирателна активност над 72%, съобщиха от Независимия пресцентър в Баку.

“Наблюдавал съм много избори, но това, което видях на президентския вот в Азербайджан, ме впечатли силно. Блестяща организация и много добро техническо обезпечаване. Победителят в тези избори е един - това е азербайджанският народ”, заяви на пресконференция в Баку депутатът от ДПС Хамид Хамид. Той говори пред местни и чужди медии като представител на българския парламент. Наблюдатели на изборите в Азербайджан са още няколко наши депутати от различни партии, но те представляват различни европейски и международни организации. Янаки Стоилов от БСП и Александър Ненков от ГЕРБ са в Баку по линия на ПАСЕ, Джевдет Чакъров е като представител на ОССЕ, а Петър Кънев - на ПАЧИС.

“Аз обиколих 8-9 секции в Сумгайт - град на около 50 км от столицата Баку, и останах много впечатлен най-вече от спокойствието на хората по време на вота, сравнявайки със ситуацията в България по време на избори. Говоря добре руски и турски език и излязох извън секциите да разбера мнението на хората. Президентът Алиев определено се радва на огромна популярност”, коментира Хамид Хамид.

Депутатът от ДПС заяви, че като се завърне в България, ще предложи на следващите избори у нас в секциите също да бъдат монтирани камери, чрез които вотът да може да бъде следен в интернет. “Не е нито трудно, нито толкова скъпо да се организират камери така, както видях, че са направили във всички азербайджански секции, които посетих, затова ще препоръчам и ние да го направим”, коментира народният представител.

На изборите за президент в Азербайджан имаше наблюдатели от близо 100 страни и различни международни организации. 47 души бе само делегацията от САЩ. Наблюдавахме вот с висока активност, който премина по всички международни стандарти, заяви пред “24 часа” бившият конгресмен Майкъл Макмахън.
Освен Алиев за президентски мандат се бориха още 9 кандидати. Втори по брой получени гласове бе Джамил Хасанли с около 5% от общия вот. Други близо 300 000 опозиционно настроени азербайджанци разпръснаха гласовете си между останалите кандидатури.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всички регистрирани безработни в бюрата по труда да полагат задължителен 14-дневен труд в селското стопанство. Това иска Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), която изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и съобщи за исканията си в прессъобщение до медиите

Затворената граница между Германия и Дания заради бушуващата в Западна Европа пандемия от COVID-19 не успя да спре две приятелки да продължат да се виждат въпреки рестрикциите наложени и в двете държави. 89-годишната датчанка и 85-годишната германка се срещат всеки ден от началото на пандемията от двете страни на бариерата разделяща двете страни

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо