След 20 години светът ще харчи за енергия 40 трилиона долара

https://www.24chasa.bg/Article/2366214 www.24chasa.bg
<span class="srcRef">Източник: <a href="http://www.shutterstock.com/" target="_blank" rel="nofollow">Shutterstock.com</a></span>

За да покрие енергийните си нужди през следващите 20 години, светът ще трябва да инвестира 40 трилиона долара, предупреди директорът на саудитската петролна компания Сауди Арамко. Той говори пред участниците в Световния енергиен конгрес, предаде АФП.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева 

Днес под една трета от 7-те милиарда жители на планетата консумират две трети от енергийното предлагане. До 2050 г. обаче 9 милиарда души, ще се стремят към по-голямо благоденствие, а това ще увеличи търсенето на всички видове енергия", заяви Халид ал-Фалих през първия ден от конгреса, който продължава до четвъртък в южнокорейския град Дегу.

„През идните две десетилетия кумулираните инвестиции в енергетиката се оценяват на около 40 трилиона долара. Това е колкото годишните БВП на Китай, ЕС и САЩ, взети заедно", допълни директорът на Сауди Арамко.

За да може да се покрие това бъдещо търсене, той прикани да се ускорят мерките за икономии на енергия и въвеждане на възобновяеми енергийни източници, призовавайки самата Саудитска Арабия, въпреки петролната „манна", на която се опира, да започне амбициозни програми в тази посока.

Той все пак заяви, че светът разполага с още „изобилни" въглеводородни ресурси (петрол и газ), по-специално благодарение на експлоатацията на неконвенционални резерви като шистов газ и петрол.

В тазгодишния Световен енергиен конгрес, който се организира на всеки три години, участват над 5000 представители на правителства, икономически, научни и международни организации от над 100 държави.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата