Николай Чирпанлиев: Имигранти от Алжир създават проблеми, а не бежанците

https://www.24chasa.bg/Article/2376744 www.24chasa.bg
Николай Чирпанлиев СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

С председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев, разговаря Виктор Иванов 

- Г-н Чирпанлиев, обявихте, че процедурата по издаване на статут на бежанец ще е 21 дни вместо сегашните 5 месеца. Как ще стане?

 - Вече работим по увеличаване на хората в агенцията. Обявите за държавни служители са подписани и конкурсите започват. А кандидатите за техническите сътрудници просто се представят на дирекцията, която отговаря за трите центъра в София, и се назначават бързо. Към днешна дата имаме помощ от армията и МВР, които участват в регистрацията на бежанците, както и в процедурите за получаване на статут.
Върховният комисариат ще обучава новите колеги според изискванията на ООН паралелно с процеса на регистриране на бежанците. След около месец и половина ще започнем да работим по-функционално и целта е процедурата да отнема 21 работни дни.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева  

 - Не се ли опасявате, че ксенофобски настроени политици ще ви обвинят, че така ще занемарите контрола?

 - Категорично отхвърлям такова твърдение. Ускоряването няма да е за сметка на качеството. Техническите длъжности, за които говоря, са щатни служители, а към всеки от тях ще има преводач, одобрен от ДАНС.

 - Защо допуснахте настаняване на бежанци в сгради с неработещи тоалетни в София?

 - Тоалетните и всичко останало от санитарната част при откриването са били в съвсем нормално състояние. Сред бежанците има хора, настроени вредителски, и те тенденциозно нанасят тези разрушения. Нидал Фаят от палестинската общност ми разказа, че пред него са хвърляли памперси в тоалетната. Струваше ни 2500 лв., за да се отстранят тези щети. Пред представители на ХЕИ се отпушват каналите и след няколко дни отново. Заради това ще направим видеонаблюдение в центровете. Камерите няма да са в местата, където хората имат лични нужди - тоалетни, бани, спални, а само в коридорите.

 От вчера имаме и патрули на охранителна фирма в двата центъра. С назначаването на комендантите също се стремим да въведем ред. Ще закачим и табла с инструкции на арабски как да се действа при здравен проблем, при пожар, наводнение, какви са правилата в центровете. С всеки ден се опитваме да въведем ред, за да може всички хора да живеят по-спокойно. Видимо няколко човека там нарушават законите на страната, нормите на поведение и ще бъдат депортирани.

 - Какви са тези вредители и какво правят?

 - Палестински сирийци. Ще ви дам пример. Тъй като мюсюлманската религия не позволява семейната жена да види гол мъж, разхождането по потници предизвиква конфликти, имало е случаи, при които са си позволявали да вкарват алкохол. Същите хора само два дни след първия случай отново извършиха непристойни действия и бяха арестувани. Ще бъдем непоколебими при подобен тип действия.

- А защо хората спят на земята?

- Никой няма да настани бежанец да спи на земята. Напротив, навсякъде, където имаше походни легла, те са изпотрошили металните части и са сложили брезентите на земята. Сами са решили така да спят. Явно това си е някакъв техен начин на живот. Поискал съм от Министерството на отбраната да ни дадат 1000 легла с дюшеци, чаршафи и възглавници.

 - Имат ли отопление?

- В момента се работи усилено по топлофицирането на “Враждебна”, защото там парното е остаряло и гори огромно количество нафта. До няколко дни ще го пуснем. Там обаче пак поради някакви вредителски действия от бойлерите за топла вода са откраднати кранчетата.

- Хората, които се събират около джамията в София и за които се твърди, че са проблемни, от центровете ли са?

 - Този въпрос е в компетенцията на МВР, но по мои данни ние нямаме бежанци от Алжир. Имаме 82-ма души африканци, но нямаме отделно от Алжир. Като цяло нашите бежанци не се афишират по този начин. След като получат статут, бежанците излизат на квартира и живеят спокойно. Доколкото знам, хората около джамията, които създават проблеми, не са бежанци. Може да са легални, може и нелегални имигранти. Алжирската общност в София съществува и има отрицателни нагласи спрямо нея.

 - Колко са децата без придружители и какво се случва с тях?

- 82 деца, обикновено родителите им са емигранти в Европа и доколкото ми е известно, там вече е решен въпросът с техния статут и е въпрос на време децата да отидат при родителите си.

- А дотогава в тази мизерия ли ще ги държите?

- Не, те са по адреси, основно при познати и роднини. Отделени са от останалите бежанци.

- Стигнахме границата от 7000 души, която се сочеше като опасна за възникване на епидемии.

- Всички бежанци с регистрация са здравно осигурени и ползват правата на всеки един български гражданин, но поради проблеми с комуникацията те не могат да отидат при джипи. Хората без регистрация са контингент на “Спешна помощ”, много ни помага Военномедицинската академия в лицето на ген. Стоян Тонев, който пое ангажимент за прегледите на тези хора. Д-р Чавдар Еленков и д-р Алекс Оскар от Александровска болница ще направят очни прегледи на всички деца в центровете. Ще ги придружават и двама педиатри.

Д-р Радка Савова веднага след репортажа за въшките прегледа абсолютно всички деца във “Враждебна” и каза, че са чисти и изкъпани. Здравното министерство ще съдействат за АГ прегледи на бременните жени.

- Стигат ли даренията до бежанците?

 - Не мога да кажа дали се губят дарения, но в това отношение също трябва да направим точна координация. В момента има центрове, в които децата ядат по цял ден банани, а в други не достигат никакви. С Нидал Алгафари се уточнихме, че те ще направят предварително уточнение колко и какви нужди имат по центровете и чрез тях и БЧК ще координираме тази дейност, за да стигат навсякъде помощи. Мюфтийството има идеи да открива кухни за топла храна. Мога да ви уверя, че няма гладуващи бежанци. По предложение на премиера агенцията ще направи банкова сметка, по която да се правят финансови дарения. Тегленето на парите ще става в присъствието на журналисти и пак в тяхно присъствие ще се купуват предварително уточнени с бежанците продукти.

 - Колко е порциона на един бежанец?

 - Той е определен със закон. Първите пет дни им даваме пакети със суха храна, които стигат точно за пет дни. За следващите дни на месец разполагат с 65 лв. Затова ни е необходима помощта на неправителствените организации и гражданите.

 - Щом порционът е 65 лв. на месец, откъде идва разминаването - вицепремиерът Йовчев говори за 1080 лв. на месец, вие споменахте 385 лв. Каква е истината?

- 385 лв. на месец на бежанец са разходите на нашата агенция, държавата има други значителни разходи. По еврофондовете идват едни суми, които съфинансираме с 20%, което е още около 170 лв., за да се усвояват тези фондове. Разликата до 1080 лв. са други дейности на държавата - командироване на Гранична полиция, ремонти и много други.

 - Трябват ли ви още сгради?

 - Длъжни сме да сме готови и търсим сгради, които да са далеч от населени места, на 2-5 км и с нормални условия за живот. Не, за да ги изолираме, а за тяхна безопасност.

 - Срещате ли подкрепа от кметовете?

 - Много е деликатна тази тема. За съжаление, нашето общество е хуманно само колкото да изрази принципна подкрепа. Но нагласите в повечето общини са негативни към настаняването на бежанци. Кметът, с когото имам чудесен диалог, е г-жа Фандъкова, чувстваме нейната помощ и подкрепа. Надявам се, и с другите кметове да е така.

  • Вирусът - оръжие за двойна употреба

    Вирусът - оръжие за двойна употреба

    Откакто започна втората вълна на заразата, правителствата по света се опитват да запазят един много деликатен баланс - да се ограничи разпространението на вируса, без да страдат бизнесът и икономиката. Числата, които прогнозира финансовото министерство - 3% спад на икономиката и 5% увеличение на доходите
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди