Влоговете на съпрузи - лични, заемите пак общи

https://www.24chasa.bg/Article/237857 www.24chasa.bg
От 1 октомври младоженците могат да сключват брачни договори, с които да уреждат имуществените си отношения. СНИМКИ: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ И ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА

От 1 октомври влоговете на всеки от съпрузите стават лични, без значение кой от трите режима на имуществени отношения са избрали. Това предвижда новият Семеен кодекс, който влиза в сила в четвъртък.

Но общи остават ежедневните разходи и заемите, взети за тещущите нужди на семейството.

От тази дата съпрузите - бъдещи и настоящи, сами решават кой от тях притежава апартамента, къщата, вилата, колата. Избират между три варианта. Единият е сегашният задължителен за всички двойки режим на съпружеска имуществена общност - всичко, придобито по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежи общо на двамата независимо на чие име се води.

С новия Семеен кодекс, който ще действа от четвъртък, се въвеждат още два режима - на разделност, при който всеки от съпрузите запазва за себе си това, което е придобил по време на брака, и договорен. Със споразумение, познато в западните държави от години, двойката решава кой имот ще се води на името на двамата или на единия от тях, без значение кой е дал парите за него.

Брачният регистър ще се води от Агенцията по вписванията. Всеки може да провери дали имотите на едно семейство са общи, разделени, или имат договор за тях, но не и какво точно притежават.

Ако съпрузите, сключили брак след 1 октомври, не изберат никой от двата нови варианта, за тях автоматично ще важи досегашният режимна съпружеска имуществена общност. Предпочетеният от двойката режим задължително ще се отбелязва в акта за сключване на браки в специален електронен и общ за цялата страна регистър към Агенцията по вписванията при правосъдното министерство.

По време на брака съпрузите могат да променят избрания вече вариант - да прекратят брачния договор например и да изберат друг режим на имуществени отношения. Промяната се отбелязва в акта за сключване на брак и в регистъра.

Имуществените отношения между двойките, сключили брак преди 1 октомври, не се променят. Но ако искат, и те могат да минат на един от двата режима - разделност или брачен договор.

Съпрузите нямат ангажименти за вписването на избрания от тях имуществен режим в регистъра. Задължението е на общините да уведомят незабавно Агенцията по вписванията за сключения брак и за избрания режим, както и за променения.

Агенцията въвежда в общ компютър какъв имуществен режим е избрала двойката, но не и какви имоти притежава. Подобна справка не може да се получи от регистъра, който е публичен, но не е безплатен.

Споразумението е само за имуществените отношения между съпрузите - чии са апартаментът и вилата, купени преди и по време на брака, кой ще ги притежа след развода. Може да се договори колко ще е издръжката след евентуално прекратяване на брака не само на децата, но и на бившите вече съпруз.

Семейният кодекс не позволява в брачния договор да са предвидени личните отношения между съпрузите - дали ще се уважават и обичат, колко пъти в седмицата ще правят секс, кой ще изхвърля боклука, кой ще пазарува, кой ще води децата на английски и тенис, може ли съпругът да гледа необезпокояван срещите на любимия си футболен отбор.

Дори подобни клаузи да фигурират в договора, те няма да са валидни. При евентуален спор те ще са нищожни, т.е. изобщо несъществуващи.

Брачният договор ще се сключва пред нотариус, той заверява съдържанието му и подписите на съпрузите. Ако в контракта има клауза за недвижим имот, той трябва да бъде заверен от нотаруис, в чийто район на действие се намира имотът.

Брачният договор се прекратява по три начина. По взаимно съгласие съпрузите могат да го зачеркнат и да изберат друг режим на имуществени отношения на разделност или на общност. При развод споразумението се прекратява автоматично, но не клаузите в него за вещните права при прекратяване на брака. Те се задействат точно тогава.

Кодексът предвижда възможност и съдът да сложи края на брачния договор - по искане на единия съпруг. Условието е в съвместния им живот да са се появили нови обстоятелства, при които контрактът застрашава сериозно интересите на съпруга, на непълнолетните деца или на семейството.

Парцелът, магазинът, камионът или колата, които единият съпруг - едноличен търговец, е купил по време на брака, за да упражнява търговската си дейност, и са включени в предприятието му, са лично негови. Досега този въпрос не бе уреден в закона, но съдилищата отсъждаха така.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С просторен апартамент за впечатляващите 339 039 лв. се е обзавела Лили Иванова, показа проверка на "България Днес" в Имотния регистър. Новото жилище на естрадната прима е с впечатляващата площ от 196 квадратни метра, а към него вървят и два гаража. За разлика от повечето българи, които ползват ипотеки при покупки на ново жилище,

Моделката Светлана Василева, понастоящем Гущерова, е бременна! Това шушукат близки до младото семейство, което вдигна пищна сватба миналата седмица. Плеймейтката и бизнесменът Християн Гущеров са от няколко месеца заедно, но едва преди дни узакониха връзката официално. Въпреки огромните си финансови възможности и огромната страст към пътуванията

Най-сексапилната гимнастичка от ансамбъла, спечелил бронзов медал на олимпийските игри в Рио - Цветелина Найденова, е без гадже! Това призна самата тя и така потвърди слуховете, че е разделена със скандалния рапър Марсел Величков - Марсо. Цвети направи това в популярния в последните дни чат с фенове и приятели в инстаграм,