Римска монета, от която има само 5 в света, се пази в "Цари Мали град"

https://www.24chasa.bg/Article/2380717 www.24chasa.bg
От вътрешността на “Цари Мали град” се вижда уникална гледка. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Метален шлем, плетена ризница, обувки от телешка кожа, вълнена туника, меч, копие и щит. Всичко това тежи около 30 кг и е задължителното облекло за легионера през IV в., който живее в каменна крепост. Всъщност то може да се облече и днес, но само за снимка. Намира се в единствената напълно възстановена римска крепост у нас - на хълма над село Белчин, близо до Самоков.

Облеклото не идва отпреди 16 века, но е много точна възстановка на снаряжението на войника от онези времена. Изключително вярна е и приликата на реконструираната крепост, която отвори врати преди 3 месеца под името "Цари Мали град". То не е избрано случайно - означава Малкия Цариград, а и е старото име на селото, до което се намира.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева   

Там, зад крепостните стени, в самите кули се съхраняват едни от най-редките находки, намирани някога - монети, керамични съдове, военни съоръжения, предмети на бита.Всичко започва през 2007 г. с честите набези на иманяри на хълма над Белчин. Тогава вече е реставрирана старата църква "Св. Петка" в селото и група археолози решават, че хълмът над нея трябва да се проучи. Започва сериозна работа в гъстата гора и прави първото голямо откритие - намира останки на кула от голяма крепост. Следващите няколко години разкопките продължават и пред учените изникват все нови и нови находки. Докато миналия юли голям екип от архитекти, геодезисти, конструктори, специалисти по сеизмика, археолози не започват реконструкцията на голямата крепост, намирала се там между IV и VI в. С проекта се захваща фондацията "Възраждане на Белчин" с председател Симеон Пешов и община Самоков. За година и 20 дни вече той е завършен от "Главболгарстрой" и на "Цари Мали град" днес може да се види какво е представлява защитната крепост с 6 кули, разположена на 9 декара земя.


По време на цялата си работа на хълма учените успяват да се върнат още по-назад във времето. Откриват, че преди на хълма да има крепост, там са живели траки няколко века преди новата ера. Разбират го, като намират ями, които тогава са се ползвали за свещени ритуали. "Проучихме около 20 култови ями, в които се откри разнообразен по вид и хронология материал - това, което са хвърляли като дарове вътре, за да умилостивят богинята майка земя", обяснява археологът Веселин Хаджиангелов, който участва в проекта от самото му начало.
Повечето от находките отпреди новата ера всъщност намират изпод руините на крепостта, която е била вдигната векове по-късно. "Тя е била изградена неслучайно тук. Хълмът е в подножието на четири планини - Витоша, Плана, Верила и Рила. Това поле е обградено от пръстен от множество такива крепости, които са имали визуална връзка помежду си и пазят два пътя. Те са били много важни в Античността", разказва Хаджиангелов. И веднага казва защо - единият път е свързвал двете столици Рим и Константинопол, а другият е бил военен и търговски и е бил най-прекият път до Македония. "А при нужда, когато започват нашествията, околното население се прибира в укрепената площ, разпъват се палатки и навеси. Докато премине тази вълн,а крепостта се превръща в убежище", обяснява археологът. Основният поминък тогава е бил железодобивът, затова и много от находките, които намират, докато правят разкопките, са свързани с него.

От всичките 1500 предмета, които откриват, 800 са реставрирани и наредени в изложби по етажите в кулите. Сред най-редките е монета, за която се вярва, че
има само пет като нея в света. "Отскоро започнаха да наричат императрица Гала Плацидия римската Клеопатра. Тя е била майка на император Валентиниан Трети и е била негов регент 3 г. През това време отсича малко количество монети. Затова са толкова редки", разказва археологът. Сред другите интересни находки са намерените накуп в кожена торба 116 бронзови монети. Някои предполагат, че войник ги скрива между тухлите преди поредната битка. Така и ги намират, докато правят поредните разкопки на хълма. С находките е свързана и игра за деца, която екипът планира за догодина. Искат да направят пъзели с лицата от монетите, които малките посетители да сглобяват и така да научават повече - нещо, което се прави в различни музеи по света.
"Цари Мали град" е посетен от над 130 000 души за трите месеца, в които работи. От тях повечето са деца. За тях има и специален атракцион зад зида на крепостта. В него има 100-метров въжен мост и площадка с модерно въжено съоръжение за игра. Там са направени и възстановки на оръдията, които ползвали преди векове войниците на крепостта. Всички са изработени от дърветата, отсечени при направените разкопки.
По време на проучванията на крепостта са намерени останки на две раннохристиянски и една средновековна църква. И трите са извън крепостта. "Основите им се застъпват, което показва, че на това място християнството е съществувало 1700 г. без прекъсване", разказва Хаджиангелов. Всъщност някога на това място са се съхранявали мощите на раннохристиянски светец. Но отдавна са откраднати, а храмът, в който са се пазели, е бил разрушен.


До хълма, от който се вижда цялата котловина, се стига по два начина. Модерен асансьор, който се движи по релси, побира до осем посетители. Заради него "Цари Мали град" не работи в понеделник, когато е денят за профилактиката на съоръжението. Другият начин е по двете екопътеки, по които човек може да види и някоя сърничка.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ММА боецът Благой Найденов, или по-известен като гаджето на чалгарката ДесиСлава, се позлати. Въпреки че само преди седмици стана горд родител, Найденов не спира да кръстосва улиците на София със скъпия си автомобил. Благой рядко се задържа в дома си, а грижите на новородения Борис са поети изцяло от ДесиСлава.

Разчистването на терен за ново строителството в Лозенец стана причина за отсичането на поредното дърво тази сутрин в столицата.  Снимки: България

След глоба идва време за увеличение на заплатата. Такава е ситуацията при звездата на ЦСКА Фернандо Каранга. "Червените" ще предложат нов договор на голмайстора на Първа лига със завишени финансови параметри. В момента Каранга получава около 10 000 евро на "Армията", а офертата за нов контракт се очаква да е с двойно по-висока заплата.