Шестокласник взе приз на Алеко за оригинален поглед към света

https://www.24chasa.bg/Article/2386194 www.24chasa.bg
Снимка: Живко Джаков

Шестокласникът Християн Трифонов (13) от Варна спечели специална награда в литературния конкурс "150 години от рождението на Алеко Константинов". Текстът на най-малкия участник в надпреварата от 113 кандидати носи заглавието "Где е земният рай - по света и у нас". Призът бе връчен за социална чувствителност и оригинален поглед към света.

Сред най-вълнуващите творби бе и тази на Мариела, родена през 2000 г., посочват организаторите на конкурса - мултимедийното списание Public Republic. Освен че снощи те отпразнуваха 7 г. от своя рожден ден, разказът на "майстора на думите" Георги Бърдаров "За петата ракия, или колко е хубав животът" стана невиждана досега фейсбук сензация, благодарение на сайта на списанието, което го публикува. Той е четен около 60 000 пъти в сайта на "24 часа".

Първото място в конкурса, вдъхновен от пътеписите на Алеко, бе присъдено на Даниела Иванова от Варна с "Виетнамски истории".

Втори са Петър Петров от Варна с "Емигрант по неволя" и Васил Римпев от Панчарево с "Пътепис из едно бунище".

Трети - Зорница Тодорова - студент-магистър от Берлин, с "Пътят към Рая е тесен ... И пълен със задръствания" и Румен Воденичаров - инженер химик от София, с "Где е земният рай? Той е там някъде... високо, високо".

Специални награди получиха още: Изабела Шопова от Австралия за оригиналност на изображението в духа на Алеко Константинов с пътеписа й "Дъх на сяра в рая".
Димитринка Ненова от Варна, учителка по български език, "Писмо до Алеко" специална награда в памет на Алеко Константинов.

Незаглъхнала е потребността на българския човек - независимо от това дали живее в родината си, или в чужбина - да се вълнува духовно, да изпитва любопитство към своите съвременници и към действителността, която го заобикаля, да иска да оказва положително въздействие върху тях, каза литературният историк и критик, председател на журито проф. дфн Милена Кирова.

Наградените пътеписи в никакъв случай не изчерпват интересните текстове, отвъд наградата остават още много добри творби; надявам се, че ще имаме възможност да ги представим в електронна книга, която ще дава по-ясна и цялостна представа за духовните интереси на съвременния български човек, заключи тя.

Оценяващи също така творбите бяха още проф. д-р Кирил Топалов (съветник на Президентството по културата, духовното развитие и идентичност), проф. д-р Николай Чернокожев (преподавател в СУ и автор на книги по възрожденска литература и литература след Освобождението), Здравка Евтимова (писател), д-р Дария Карапеткова (гл.ас. в Катедрата по италиански в СУ, преводач и автор на книги за съвременна италианска литература), Оля Стоянова (журналист и писател), Драгомир Симеонов (журналист).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Германия нищи канала за крадени тузарски коли, който бе разбит у нас преди 4 месеца, научи "България Днес". Родните криминалисти сгащиха банда, наемала луксозни автомобили от Германия, които отмъквала и докарвала в България. Тук след интервенции по рамата колите били продавани на нищо неподозиращи купувачи.

Григор Димитров няма да вземе участие в традиционния турнир "Некер Къп" на острова на милиардера сър Ричард Брансън. Най-добрият български тенисист не е сред поканените звезди за тазгодишното издание на благотворителната изява. То ще се проведе от 24 до 29 ноември на острова на Брансън - Некер. Вече няколко години Брансън провежда про-аматьорската

Плочките на входа на Южния парк в София откъм бул. Витоша се надигнаха. За това алармираха граждани в социалните мрежи тази сутрин. Случаят отново повдига въпроса за качеството на ремонтните дейности в