Българин първи сред студентите в Пекин - с 3 златни медала

https://www.24chasa.bg/Article/2386708 www.24chasa.bg

 Българин стана лекоатлет №1 сред студентите в Пекин.
20-годишният софиянец Георги Томов срази над 1000 конкуренти от 30 китайски университета на V есенно състезание по лека атлетика между висшите училища в Пекин на 19 и 20 октомври.

Второкурсникът от Университета по международен бизнес и икономика - University of International Business and Economics (UIBE) в Пекин постигна най-добри резултати не само сред чуждестранните студенти, но и сред китайските си връстници
на бягане на 100, 200 и 4 пъти по 100 м и взе 3 златни медала. А отборът на университета му спечели 5 купи.

Това не е първият път, в който българският студент е медалист. Още с първото си участие в състезанието в университета си през пролетта на тази година Георги спечелил златни медали на 100 и 200 м и бил включен в отбора на вуза. Като допълнение Гого, както го наричат приятелите му, е капитан на отбора по футбол на университета и - не е за учудване - най-добрият по успех в групата си по изучаваните предмети, за което получил сертификати за най-добър студент, след като завършил първи и втори семестър.
Златните медали от последното лекоатлетическо състезаниe обаче превърнаха Гого в истинска знаменитост в социалните мрежи, след като на сайта на вуза излезе статия за него. “Опитвам покрай многото учене да поддържам и добра физическа форма”, казва скромно българчето.

Георги е в Китай

вече трета година, а в Университета за международен бизнес и икономика в Пекин - втора. Веднага след пристигането в китайската столица започнал да учи интензивно китайски. Така след близо година бил готов да се яви на кандидатстудентски изпити на езика. Очевидно се е представил блестящо, защото го приели в първата посочена от него специалност - международна търговия и икономика.

Оттогава Георги не само заляга над йероглифите и учебниците по бизнес, но може да се похвали и със значителна обществена дейност. Той е един от двамата чуждестранни представители в Международния департамент на Съюза на студентите в своя университет. Освен това е отговорник на групата, защото в китайските университети отговорници на групите са най-добрите студенти. “Отговорниците на групите и най-добрите студенти получават и парични награди от по 150 долара,  което донякъде стимулира студентите”, обяснява момчето.

Георги е учил в 91-а гимназия с преподаване на немски език в София. Понеже бил отличник, решил да завърши интензивно за един срок и 12 клас. Тъй като не му разрешили, се прехвърлил в Първа частна английска гимназия “Уилям Шекспир”. Така завършил по индивидуална програма, а дипломата му от средното училище е 5,87. Междувременно подал документи да учи в Китай и бил на седмото небе от радост, като го одобрили.

На пъстрия му житейски опит могат да завидят мнозина. До 7-и клас учил в елитното училище в Горна баня, известно като Национален учебен комплекс по култура.
През 2006 г. заминал за Москва.

В руската столица учил 3 г. в Славяно- англо-американска школа “Марина” с усилено изучаване на западни езици. Докато учел там, направил няколко публикации в списание “Наука и жизнь” и записал няколко участия със собствени изобретения в научни изложения. Сред тях бил Панаирът на идеите на Югозапада в Москва, където получил сребърен медал.

През 2008 г. Георги записал участие и в Sillicon Valley Science and Technology Championship в Калифорния, откъдето се върнал с 2 медала сред повече от 500 млади изобретатели от цял свят. На следващата година участвал в друго изложение в Калифорния - New Frontiers. В биографията му е и участие в проекта Young ideas for Europe (Млади идеи за Европа) в София, където отборът му спечелил 1-о място.
Георги е участвал и в ораторски конкурси и дебати на различни езици в няколко държави в Европа и едва ли е изненада за някого - печели първи места. Занимавал се е с театрално изкуство, спортни танци, фехтовка и кикбокс. Тренира футбол. А това лято бе на стаж в парламента в Комисията по образование и наука.

В езиковия бележник на момчето фигурират перфектно владеене на английски, руски, немски, китайски и доста добър френски. Отскоро в скайп адреса му,
освен българското име Гого има и 2 китайски йероглифа Георги не е единственото дете в семейството, което може да се похвали със завидни постижения. Брат му Кирил, който е на 19 г., е завършил с отличие столичната испанска гимназия “Мигел де Сервантес” и вече е студент първи курс в университета “Мартин Лутер” в Хале в Германия, също специалност бизнес и икономика. Владее перфектно испански, английски, руски, немски.
Сестра им Йоанна е на 17 г. и след няколко месеца завършва 12-и клас в испанската гимназия. Излишно е да казваме, че е пълна отличничка и че говори испански, английски, руски и френски, а сега учи и португалски.

Тримата са гордост за родителите си - писателя Димитър Томов и издателката Юлияна Томова.

Георги:  Пиша по 1 час йероглифи на ден

 Как се озова в университета в Пекин, Георги?

- Още преди да завърша училище, знаех, че най-полезното нещо за развитието ми като личност би било да получа международно образование.

- Защо избра Китай, а не Германия, Англия или Америка, след като знаеш перфектно английски и немски?

- Избрах Китай заради темповете на икономически растеж във време, когато голяма част от света бе затънала в икономическа криза. Другата причина бе, че Китай е все още сравнително екзотична дестинация.

- Трудно ли ти е?

- Трудно е. Културата е различна, поведението, нравите, етикетът. Изцяло различна е и структурата на езика.

- Скъпо ли е да учиш в Китай?

- Евтино е, ако се сравни с европейски страни, но все пак е платено.

- Къде живееш?

- В общежитие в университета, имам много добри условия. В стая съм с още едно момче. Имаме собствена баня, всички удобства и комуникации.

- На какъв език общуваш със състудентите си?

- На различни езици - практикувам руския, английския и немския, но главно се стараем да общуваме на китайски, особено ако общувам с китайци. За тях английският е много труден и малцина го владеят свободно.

- Работиш ли, за да подпомогнеш разходите по следването?

- Въпреки че натоварването в университета е голямо и присъствието на лекции и занятия абсолютно задължително, успявам да сътруднича на 2 фирми и да поработвам по малко, основно като използвам езиците, които владея, и умението ми да водя преговори.

- Какво мислят за избора ти да учиш в Китай българските ти приятели?

- Приятелите ми смятат, че това е доста смела постъпка, но определено много са интересуват от живота тук.

- За колко време започна да се справяш с китайския?

- Започнах от нулата, когато дойдох тук преди 2 г. Една година учих интензивно китайски. Кандидатствах на общо основание и се явих на кандидатстудентски изпити на китайски. Приеха ме и това за мен бе много голям успех.

- Сега продължаваш ли да усъвършенстваш китайския?

- Да, макар че съм вече втори курс. Всеки ден уча и повтарям, пиша минимум по 1 час на ден йероглифи, иначе се забравят.

- Идваш ли често в България?

- Два пъти в годината - през зимната и през лятната ваканция, за по 1-2 месеца. Старая се да поддържам връзка с приятелите и родината.

- Колко българи учат в този университет?

- До тази година бях първият и единствен, но от този семестър има още една българка.

- Силна ли е българската общност в Пекин?

- Малко сме, но затова пък се познаваме и често се събираме на сбирки в посолството и навън. Заедно сме на националните и традиционните празници.

- Пътувал ли си някъде из Китай? Кое е любимото ти място?

- Бил съм до Сиан - това е старата столица на Китай, където се намира теракотената армия, Гуанджоу, Хонконг. Цялата страна се развива бурно, но запазва историята и културата си. Възхищавам се на градове като Пекин и Сиан. Там модерният живот и глобализацията са някак пречупени, културата и традициите са съхранени.

- Какви са мечтите и плановете ти за бъдещето?

- Желая да мога да се върна в България, когато съм достатъчно подготвен и да се опитам да приложа събрания опит било в сферата на частния бизнес, икономиката или политиката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и