Първа птичка! Лизингът поевтинява, следват лихвите

https://www.24chasa.bg/Article/238890 www.24chasa.bg
Лизингът за автомобили започнал да поевтинява, твърдят вносители. СНИМКИ: АТАНАС КЪНЕВ

Лизингът за автомобили започна да поевтинява, условията стават по-облекчени, а някои фирми искат само лична карта от клиентите. Лихвите падат и колите ще поевтинеят още, заявиха големи вносители, които участват в "Автомобилен салон" на Есенния панаир в Пловдив, открит вчера.

В момента оскъпяването се движи между 5,25 и 8,46%. Допреди месец лихвата е била с близо 10 процентни пункта по-висока. С 10 на сто е намалял и размерът на първоначалната вноска и повечето компании вече искат 15%. В Европа лихвите по лизингите паднаха и у нас ще ги свалят още, смятат вносители. Според други условията по лизингите няма да се променят осезателно, но ще падат цените на автомобилите.

"Подобряваме условията изпреварващо, тъй като до края на годината очакваме леко понижение на лихвените нива по лизинговите договори в синхрон със започналите понижения при банковите кредити", коментира Добромир Добрев, управител на "Райфайзен лизинг България".

Премиерът Бойко Борисов се разходи вчера из Пловдивския панаир и разгледа промоциите на вносителите на нови автомобили.
СНИМКА: АТАНАС КЪНЕВ
Премиерът Бойко Борисов се разходи вчера из Пловдивския панаир и разгледа промоциите на вносителите на нови автомобили. СНИМКА: АТАНАС КЪНЕВ

 

Лизингът за автомобили започна да поевтинява, условията са по-облекчени, а някои фирми искат само лична карта от клиентите. Лихвите падат и колите ще поевтинеят още, заявиха големи вносители, които участват в "Автомобилен салон" на Есенния панаир в Пловдив.

До 6,9% е паднала фиксираната лихва за лизинг на "Рено Меган", съобщи маркетинговият директор на "Рено" и "Дачия" Калина Йорданова. С 10 на сто е намалял и размерът на първоначалната вноска и вече е 15%. В Европа лихвите по лизингите паднаха и у нас ще ги свалят още, смятат в "Рено".

Пак с 15% е първоначалната вноска и за "Нисан" на изплащане. Периодът е от 1 до 5 г., а лихвите са от 7,95 до 8,46%. Годишното оскъпяване е към 3 на сто, посочи Иван Стойчев, мениджър-продажби в "Нисан".

От 1 до 4 г. е периодът за изплащане на колите "Волво", съобщиха от "Мото-Пфое". Оскъпяването върху остатъчната стойност е 5,25%. За 9000-10 000 лв. без ДДС могат да се купят малко употребявани фордове. Лизинговите условия не са облекчавани, но пък е намалена цената на колите - с 30 на сто при "Форд Фюжън" и с 5% за новата "Фиеста". "Лизингите няма да се променят, а цените на автомобилите", смята Гержин Йотов, търговец в "Мото-Пфое".

При "Пежо" минималната вноска е 25% от стойността на колата. Фиксираната лихва е 6,9%, а отстъпките се правят според модела. Те са от 15 до 26%.

Вносителите на "Шкода" дават автомобили на изплащане без доказване на доходите, срещу лична карта и шофьорска книжка. За фирми изискваме актуално състояние и банкови референции, обясни инж. Иван Милов, специалист "Продажби". При първоначална вноска 15 на сто и срок на изплащане 4 г. безлихвеният период е 1 г. Ако авансовата вноска е 20%, колата може да се плаща до 5 г. Ако веднага се внесат 50 на сто от цената, безлихвеният период става година и половина. Нямаме наказателна такса при предсрочно погасяване, а оставащата по вноските лихва се приспада, обясни Милов.

От "Райфайзен лизинг" пък обявиха, че промоционално свалят лихвите с 0,6 на сто до 7,95% и таксата за финансиране на 0,75%.

Панаирът е на пловдивчани и няма кой да им го вземе, коментира пък премиерът Бойко Борисов, който с икономическия министър Трайчо Трайков откриха изложението. В него участват 1985 компании от България и 43 държави.

"Това, че има над 1100 чужди фирми, показва, че доверието в България е сериозно, че сме стабилна държава. Фактът, че има толкова много депутати от всички парламентарни групи, кметове, владиката на първо място, показва, че сме едно добро място за инвестиции", заяви Борисов.