Близначката от "Х фактор" започва да заеква, имитирайки сестра си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2393396 www.24chasa.bg
СНИМКИ: НОВА ТВ

Близначките Яница и Глория от “Х фактор” може да не се разменят по срещи с момчета, но за сметка на това са го правили в Университета по библиотекознание и информационни технологии, където учат. Случило се само веднъж - на изпита по информационни системи. Трябвало да се яви Глория, но Яница отишла вместо нея. Е, впоследствие се оказало малко безсмислено усилие. Изкарала 3, а това не се понравило на сестра . Затова Глория се явила пак и изкарала отличен.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева

Във висшето училище момичетата учат в различни специалности. Глория е избрала “Информационни фондове на културно-историческото наследство”, а Яница – “Туризъм”. Близначките избират съвсем умишлено тези направления.

От съвсем малки са много музикални и въпреки че никога не са пели професионално, са твърдо убедени, че точно с музика искат да се занимават в бъдеще. Дори за кратко искали да влязат в музикалното училище в Стара Загора. Преценили обаче, че е по-добре да имат сигурна професия, а така или иначе винаги могат да пеят. Още повече че им е заложено в гените.

Близначката от "Х фактор" започва да заеква, имитирайки сестра си

Техните родители Динко и Дамяна се запознават именно покрай музиката. Преди години двамата се изявявали в групата “Тип-топ бенд”, където Дамяна пеела, а Динко свирел на бас китара. Формацията имала участия главно извън България - в Норвегия, Швейцария, Германия и още много други държави. Всъщност

Близначката от "Х фактор" започва да заеква, имитирайки сестра си

 Яница и Глория са заченати в Швейцария. Раждат се в България, защото по това време майка им не е имала право да ражда в чужбина. Дамяна престава да се занимава с музика, след като ражда. Бащата на момичетата продължава да свири, но вече в оркестъра на “Синьо-белите” с Емил Димитров.

Близначката от "Х фактор" започва да заеква, имитирайки сестра си

Динко и Дамяна са основната причина Яница и Глория да се явят на кастингите в “Х фактор”. Посъветвали ги да опитат, като им казали, че дори да не ги вземат, няма да загубят нищо.

В началото момичетата били против, основно заради проблема си със заекването. Той се появява в най-ранна детска възраст, когато са едва 3-годишни. Котка скача върху мъничката Яница и от уплах тя започва да заеква, а впоследствие сестра  започва да  подражава и заекването се затвърждава. Когато са под стрес, то се засилва още повече. “Опитвали сме какво ли не. Ходили сме по всякакви врачки, психолози, логопеди. Толкова пари сме вложили и нищо не се промени. И баба ни си заеква и може и да ни е вродено”, разказва Глория.

Точно заради проблема си момичетата имат и колебания дали да се явят на кастинг за музикалното риалити. Мислели, че това ще им пречи на сцената, но се оказва обратното. Там те се чувстват съвсем на място. Интересното е, че дори когато на втория концерт им се налага да рапират, Глория и Яница изпълняват речитатива без нито едно заекване.

“Всичко беше на шега в началото. Не вярвахме, че ще ни вземат, защото не сме се занимавали никога професионално”, казват двете една през друга. Мислели, че ще отпаднат още на първия кръг, но вместо това издържали чак до третия. Ужасно много се разочаровали, когато отпаднали. Щом обаче Мария Илиева се появява в Сливен да им каже, че продължават, момичетата отново се изпълват с надежда. “Започнахме да вярваме, че можем, и че ставаме за нещо”, обяснява Глория. Вероятно точно заради това, че веднъж вече са преживели отпадане от шоуто, досега не са попадали сред номинираните. Близначките влагат голямо старание не само в пеенето, но и в танците. Има танцьори винаги зад тях, но движенията, които сестрите правят, те
 сами си ги измислят.

Така съвсем неочаквано, след като Алекс Раева и Мария Игнатова им съобщават, че остават в предаването след втория концерт, те правят кратък роботанц, както сами го наричат. Нито менторът им, нито някой друг от журито очаквал, че ще има такова нещо.
Как да познаем коя коя е? Освен, че се обличат стилово различно, Глория и Яница имат отличителни белези по лицата си. Яница има бенка на дясната си буза, а сестра  - огледална на лявата. Глория има и две други бенки вляво под брадичката си, а и си пада малко шеф според Яница. Освен това носовете им са малко различни, но това се забелязва само в профил. Приятелите им рядко ги бъркат, но майка им никога. Или поне почти никога, защото съвсем наскоро  се случва за първи път. Снимали визитка за предаването и Дамяна посочила Глория, наричайки я Яница, и Яница, убедена, че това е Глория. “По принцип никога не се случва, но точно за визитката успя”, смее се Глория.

Случаят не е същият с баща им.
Той често бърка дъщерите си, но те не му се сърдят. Особено сега, след като гледайки записите си от риалитито, сами се чудят коя коя е. Това няма особено значение, защото и двете са наясно, че заедно са по-силни и по-атрактивни. Затова никога не е стоял въпросът да пеят поотделно. А и вече знаят, че когато са за ден-два далече една от друга, толкова си липсват, че си звънят през час, за да се чуят. В шоуто пък се чувстват по-уверени една до друга. Освен това вярват, че покрай пеенето в “Х фактор” ще се преборят и с проблема си, и страховете си.