Българите номер 1 по собствени жилища, румънците по бърз интернет

https://www.24chasa.bg/Article/2393761 www.24chasa.bg

България е първа в света по изживяване на американската мечта и по-конкретно в частта  за притежаване на собствен дом. 97 процента от българите са собственици на жилищата си. Така е представена страната ни в карта, която показва “в какво всяка държава е първа в света”, изготвена и публикувана от сайта за онлайн комикси thedoghousediaries.com. Данните за нея са взети от уикипедия и затова е възможно да има грешки, казват авторите.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева

България има равен процент по притежание на жилища - 97, с Литва, но страната ни е на първо място, защото данните за България са от 2011 година, а за Литва от 2009. 94 процента от собствениците на жилища у нас живеят в тях, а 5 процента ги отдават под наем. Този процент се получава, защото някои хора притежават повече от едно жилище и живеят в едното, а дават под наем другото. Наемателите пък са 5 процента, защото някои хора притежават собствено жилище в един град, а живеят под наем в друг, обясняват специалисти. Процентът на собственост на жилища в САЩ е 65,4, а в Германия е едва 42 процента, показва справка в уикипедия.

Съседна Румъния пък е първа в света по скорост на теглене от интернет. Средната пикова скорост там е 37.4 мегабита в секунда. Гърция пък е първа в употребата на зехтин на глава от населението. Сърбия е лидер по спечелени титли по водно поло с 4, като 2 са на Югославия, 1 на Сърбия и Черна гора и 1 на Сърбия.

Македония обаче не е първа в света по нищо.

В Босна и Херцеговина има май-много земни мини. В Украйна пък е най-висок процентът на жени, използващи противозачатъчни средства - 89%. На обратния полюс са в Нигер, където се раждат най-много бебета - средно по 7,19 на жена. В България се падат по 1,31, което поставя страната ни на 179-о място в света по раждаемост, сочи проучване на ООН от 2009 г.

Най-много алкохол се пие в Молдова, където един човек изпива средно по 18,22 литра на година. Русия пък разполага с най-голямо количество ядрени бойни глави. Там се отглеждат и най-много малини.

В Коста Рика са най-щастливите хора в света, а в Бурунди хората са най-нещастни. Панама е най-беззащитната страна. Най-високият брутен вътрешен продукт е в Катар, а най-развиващата се икономика е тази на Виетнам. В Намибия е най-голямата разлика между богати и бедни хора. В Етиопия има най-много наети деца. Първи по щедрост пък са жителите на Люксембург, а най-високата инфлация е в Южен Судан. Швейцария е първа по заетост, а най-големите работохолици са жителите на Южна Корея. Северната им съседка очаквано е първа в света по цензура.

Първи по наука пък са в Сингапур, където учениците изкарват най-високи оценки. Американците пък имат най-много Нобелови лауреати, но и най-голям процент хора, убити от косачки за трева. Там се ядат и най-много хотдози и най-често се пада от стола и леглото.

Най-голяма е смъртността в Лесото, а най-малко самоубийства има в Непал. Смъртните случаи, причинени от катастрофи, са най-много в Того, а лидер по удавяния в езера е Камерун. В Австралия има най-много смъртоносни животни, а по бреговете и се случват най-много атаки от акули, завършващи със смърт.

Най-много книги на глава от населението се четат в Андора, а най-малко в Буркина Фасо. Дания е първа по образование, а най-голям процент учители има в Лихтенщайн.
Франция е лидер по посещение от чуждестранни туристи - 83 милиона чужденци за 2012 година.

В Обединеното кралство пък са регистрирани най-много фашистки движения - 34, а Норвегия е лидер по демокрация. Най-корумпираната страна е Туркменистан. В Швеция пък има най-много атеисти.

Бразилците са лидери по най-много световни титли по футбол - 5, а германците най-много пъти са били близо до печеленето  но не са успявали. Италия пък има най-много отбори, печелили европейските клубни турнири и най-много футболисти са печелили Златната топка, докато са играли на Апенините. Аржентина пък изнася най-много футболни играчи.

В Канада се произвежда най-много кленов сироп и са регистрирани най-голям брой астероидни влияния.

Япония е лидер по производството на роботи, а Китай произвежда най-много емисии въглероден диоксид. Там има и най-много възобновяема енергия. В Индия се правят най-много филми на година.

Уганда има най-ниската средна възраст на населението, а в Холандия хората са най-високи. В Португалия пък е най-висок процентът на хора, завършили средно образование.

Испания употребява най-много кокаин средно на човек, а Афганистан произвежда най-много опиум.

Най-горещо е в Либия, а най-много вали в Колумбия. В Гренландия пък има най-голямо лично пространство на човек. В Естония има най-много жени средно към един мъж, а в Обединените арабски емирства най-много мъже средно към жена. В Чили пък е най-дългата продължителност на брака. Венецуела е държавата с най-много носителки на титлата “Мис Вселена”.

Няколко страни, сред които и Австрия, са първи само по консумация на традиционно за държавата им ястие.

Авторите на картата изрично посочват, че просто са се доверили на уикипедия и е възможно данните им да са грешни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Николай Грозев е роден на 25 юли 1960 г. Средното си образование е завършил в ТМТ "Н.Е. Жуковски" в Сливен, а висшето - в Институт за учители специалисти, отново в областния град. От 1984 до 1990 г. работи като автоинструктор към СБА - Нова Загора. След това в продължение на 17 години е управител в частен бизнес.

  Най-старият датира от V в. преди Христа Над 600 кораба лежат на дъното на Черно море, като някои от тях нямат аналог в света. Смята се, че потопени в Черноморието са фрегатата на Марко Поло и кораб на близо 2,5 хил. г. Последният случай е от неделя - потънал плавателен съд разрази смут и уплах в стотици туристи край Созопол.

Фалшив сайт, който копира визията на интернет страницата на Българската национална телевизия, продава лекарства, видя "България Днес". Сайтът използва логото на медията и е структуриран едно към едно с начина, по който изглежда официалната страница на телевизията. На челно място е публикувано интервю с лекаря Симеон Тодоров Голтсман,