Кога си пойдоф в тугина, мой Гълъбине

https://www.24chasa.bg/Article/2393781 www.24chasa.bg

АНСАМБЪЛ "Филип Кутев" изпълнява прекрасно една българска народна песен, в която лирическият герой си идва с тъга. На фолклористите и етнографите "Кога си пойдоф в тугина" е позната още и под името "Мой гълъбе". Защото за този гълъб се припява постоянно във всеки куплет. Точно както и за Гълъбин във всяка новинарска емисия през последните дни. Завръщането на шампиона по щанги в родината - една иначе щастлива вест за неговото семейство и приятели - бе посрещнато със смесени и дори противоречиви чувства от всички останали. И, разбира се, повдигна за пореден път въпроса каква държава е България? Тук няма да говоря за хората и техните чувства към Гълъбин, както и по въпроса виновен ли е, или не.

Коментарът ми е за българските институции. Как така никой не знае нищо по въпроса с експулсирането на бившия шампион от Бразилия? Възможно ли е това?
От всички добре костюмирани хора, които се изказаха по въпроса тези дни, излиза, че ни Външно е знаело, ни МВР, ни служби за сигурност, ни прокуратура, ни дявол!
Ако това наистина е така, то аз бих се натъжил много повече от героя в песента на ансамбъл "Филип Кутев". И тъй като не съм толкова черноглед, съм склонен да търся някакво друго обяснение.

Информация по случая "Боевски" със сигурност е имало. Най-малкото била е отпечатана черно на бяло в бразилския "Държавен вестник" още на 13 март. После тяхното Външно твърди, че е известило нашето посолство с нота на 5 април. След това мисията ни е издала паспорт на Боевски, за което е питала МВР чрез Външно. МВР е потвърдило самоличността и е препратило информацията на Външно. Вследствие на цялата тази преписка посолството ни в Бразилия дава паспорт на лицето Гълъбин Пепов Боевски, с който той се прибира в отечеството. Не мога да повярвам, че никой никъде по това дълго институционално трасе не е чатнал за какво става въпрос. Тези хора не си ли говорят един с друг?

От Външно твърдят, че документът за самоличност е издаден, за да може да работи Боевски, докато е в затвора (вярно, има такава практика). Но се кълнат, че не са знаели, че щангистът е експулсиран. Контрата последно остава у посланика, който би трябвало да знае за решението в бразилския "Държавен вестник" и за нотата. Освен това би трябвало не само да знае, но и да информира чинно министерството. Външен министър по онова време е Марин Райков, който бе и служебен премиер. Той твърди, че до него такава информация не е стигала. Сега посланикът е извикан за обяснения пред настоящия външен министър Кристиян Вигенин. Какво ще се оправдава посланикът, предстои да научим, но човекът може и да не е най-отговорният фактор в цялата тази какофония.

Има един неоспорим факт. Боевски е експулсиран с решение на бразилския министър на правосъдието още преди процедурата да е стигнала до Върховния съд. Тоест това не е съдебно решение, а политически акт! Не знам дали мотивите на министър Жозе Едуарду Кардозу да прочиства затвора в Итаи от чужденци са толкова належащи и основателни. Но г-н Кардозу има началник и той се казва Дилма Русеф - президент на Бразилия. Въпреки това г-жа Русеф едва ли би се заинтересовала от случая на един български затворник, пък бил той и бивш шампион. Както казва колегата Момчил Инджов, за бразилците шампион по вдигане на тежести е като шампион по "Не се сърди, човече". Но със сигурност, ако бразилците са направили политически акт с освобождаването на Боевски, то те са били помолени за това, макар и дискретно, от българска страна. Най-вероятно това се е случило по времето на правителството на Бойко Борисов и когато министър на външните работи бе Николай Младенов.

Не знам защо се мълчи скромно по този въпрос? Възможно е за подобна дипломатическа депеша във Външно да няма никаква следа. Както това се е случвало и преди по други казуси. Което отново навежда на тъжни мисли... В България институционалната памет е като мръсен сън - спомените се размазват в белезникави петна, щом дойде новият ден. Всеки управляващ в България открива и закрива света с началото и свършека на собствения си мандат.

Оставете Боевски и си представете, че вие или ваш близък разчита за нещо на българските институции. За добро или за лошо. Без значение.
Дето вика главният прокурор Цацаров: "Сега не разбрахме, че тоя са го пуснали, утре няма да разберем, че друг е бил хванат."
Въобще мъка и тъга...

---------------------
*Перифраза на известната народна песен "Кога си пойдоф в тугина, мой гълъбе"

 

  • Да си признаем - за 3 дни стана
чудо с българското образование!

    Да си признаем - за 3 дни стана чудо с българското образование!

    Ако нещо хубаво се случва при тази зараза, то е успешният преход към дистанционно обучение “Виновен” е Красимир Вълчев, който откакто е просветен министър тласка учители, ученици, родители и издателства в тази посока Ако нещо хубаво се е случило напоследък с неочакваното бедствие, това е успешното въвеждане на дистанционното образование
  • Яна Маринова в дома си
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Яна Маринова: Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си (Видео)

    "Останете си вкъщи, мили приятели! Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си. Да не се превръщаме в затворени същества, които само се оплакват от това, което се случва. Ние не можем да го променим. Можем да го променим само ако повярваме, че можем да започнем нещата от начало. Да работим от вкъщи, от домашния си офис