Делят парче от кръста Христов на три части

https://www.24chasa.bg/Article/239758 www.24chasa.bg
Реликварийният кръст, който може да се види в Националния исторически музей, е тиражиран като картичка. Казват, че дори и отпечатъкът прави чудеса и лекува. СНИМКА: АРХИВ НА НИМ

Четирисантиметрово парче от кръста, на който е бил разпънат Христос - най-ценната реликва в християнския свят, ще дари премиерът Бойко Борисов на Пловдивската митрополия. Светинята ще бъде поставена на специално място в манастирския храм на Кръстова гора и ще бъде достъпна за поклонници.

Сигурно ли е, че светата реликва е автентична? Какъв е нейният произход? Известни са твърденията, че ако се съберат всички късчета от кръста на Спасителя, които са намерени (или продадени) по света, то ще се окаже, че той е разпнат на гигантско дървено "скеле", което почти може да докосне Луната...

“Няма съмнения за произхода на тази реликва. Тя беше разгледанаот всички страни от висши духовни лица. А и съпътстващият ефект от нейното излагане в Националния исторически музей - ставаха буквално чудеса - доказва нейната автентичност", твърди министърът без портфейл Божидар Димитров, дългогодишен директор на Националния исторически музей. Смело може да се каже, че той е и откривател на парчето от кръста на Спасителя във фондовете на тази институция.

Свещеното парченце дърво, пазено от векове в реликвария. Показва го за
Свещеното парченце дърво, пазено от векове в реликвария. Показва го за "24 часа" министър Божидар Димитров, който го е открил в спасените от войната ценности, засекретени до 1992 г. То ще бъде разделено на 3 части. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Историята, ако я опишат Дан Браун или Елизабет Костов, със сигурност може да се превърне в световна литературна сензация от типа на "Шифърът на Леонардо". "След като пред 330 г. християнството е било обявено за официална държавна и единствено позволена религия от император Константин, неговата дълбоко вярваща майка Елена (247-327) организира първата в света археологическа експедиция на хълма Голгота - разказва Димитров. - Задачата е да се търсят там останките от кръста, на който е разпнат Христос. В сухата земя там намират целия кръст. Елена разпределя части от него - приблизително от по 10 см, в реликварии(специални обкови от злато и сребро също във форма на кръст - бел. ред.) и ги разпраща на всички епископии. В последвалите столетия бурните събития в Европа, Близкия изток, Северна Африка са унищожили много от тях. Но в епископията Юстиниана Прима в Охрид парчето от кръста оцелява.

С течение на времето влиянието на епископията нараства. През 811 г., когато българите установяват властта сив днешна Вардарска Македония и епископията става една от най-големите в Първото българско царство, обявена даже за партиаршия. Дори Василий Българоубиец само я понижава в ранг, обявявайки я за автокефална. Закрита е едва през 1767 г., но епископалният център остава да действа. През 1870 г. тя е една от петте български епископии в Македония.

Това дълго съществуване позволява партиаршията и епископията да запазят цялото си богатство и между тях и свещеното парче дърво, което през ХVII век отново е било обковано със злато и сребро. Има сведения, че то е правело чудеса с лекуване на хора.

(Кръстът е изцяло сребърен, с позлата, с размери 21,3 на 13 на 1,7 см. 15-те сцени, изобразени релефно върху него, следват архаична иконография. В средата на предната страна на кръста е оставено отверстие за свети мощи или реликва с формата отново на кръст с размери 5 на 3 см. В него по вертикала е положено парче дърво. След огледа на реставраторите се оказало, че под металния обков за това парченце дърво е направена специална дървена рамка с легло, върху което има следа от смола, тъкани и златен прах, където е положено парченцето дърво реликва, вероятно от бряст.)

Между Гърция, България и Македония от години продължава спор за ценните български реликви, спасени от огъня през Балканските войни и Първата световна война. Много от тези исторически паметници, събрани от храмовете или открити при разкопки по времето на войните, се намират в български музеи благодарение на работата на тогавашния директор на Народния музей историка Богдан Филов. Той сформира специална рота от 200 войници и историци, за да ги спаси (в периода 1916-1917 г.). Въпреки клауза 126 от Ньойския договор, която предвижда връщането на артефактите, те си остават в България. Такава е и съдбата на реликвария с парчето дърво от Христовия кръст.

"Той беше в сандъците, изпратени в Народния музей. Някои даже не са били отворени - продължава разказа си Димитров. - Те бяха дълбоко засекретени до 1992 г., но с разрешението на министъра на културата Елка Константинова започнахме да показваме находките в тях една по една." Още щом го изложили в зала на НИМ, се разнесъл слух за чудеса - реликварият лекувал главоболие, дарявал жени с дългожелана рожба и т.н.

Много малка част от парчето от кръста е при Вселенския патриарх - тя била приета с огромни благодарности, а срещу това са получени мощи на св. Власий за храма, граден от братя Диневи.

Останалата част - около 5-6 см, ще бъде дарена на строящата се църква "Св. Николай Чудотворец” в Бургас (Сливенска епархия), за която се говори че ще бъде втората по големина у нас след "Св. Ал. Невски".

Сред като свещеното парче дърво от кръста Христов бъде разпределено по храмовете, в НИМ ще може да се види вече само реликварият, в който е съхранявано. (24часа)

Посрещат го в Пловдив в събота

Частица от Светия кръст ще бъде дарена на пловдивската епархия. Светинята ще напусне Националния исторически музей в София и ще бъде изложена завинаги за поклонение в манастира "Св. Троица" в местността Кръстова гора. За това са се споразумели митрополит Николай и министърът на културата.

Владиката организира посрещане в събота от 17 ч на пл. "Централен". След кратък молебен с литийно шествие частицата от кръста ще бъде отнесена до храм "Св. Марина". Там ще бъде изложена за поклонение на вечернята и на литургията в неделя сутрин. После ще отпътува за Кръстова гора, където такава частица била заровена в земята, за да не бъде поругана през турското робство.

Според постулатите на християнството кръстът винаги ще поразява злото със своята сила. "С това ще победиш", казал Христос на цар Константин, показвайки му на нощното небе кръст от звезди. Предстояла му битка с многочислен противник и цар Константин бил смутен, защото имал малобройна войска. Владетелят още повече се смутил при вида на чудото в небето. Езичник по онова време, той заповядал бойните римски символи да бъдат заменени с изображение на кръста. Така с неговата сила победил в сражението.