Потомка на Захари Стоянов проби пътеки към душата на България (снимки + видео)

https://www.24chasa.bg/Article/2402239 www.24chasa.bg
Монограм на Хан Кубрат.

Художник на магически символи и потомка на Захари Стоянов наелектризираха с български дух залата на Съюза на архитектите в България снощи в чест на Деня на народните будители.

34-годишният майстор Павлин Петров вае уникални знаци от кожа, дърво и метал, текстил и керамика за пътуващата си из страната изложба „Глаголица и прабългарски руни", изложена в САБ.

Молитвените му платна, сред които «Отче наш», изписан на глаголица, са подходящи за всеки дом - пазят от зли духове, носят здраве и щастие.

По този начин нека хората да стигнат към корените на българския род, защото изкуството е един от начините да се поддържа историята жива и незабравима, а аз само това мога да правя, призна с усмивка Павлин Петров.

Според него древните писмена крият голямата сила да помагат на човека. Те хармонизират виталното пространство край хората, заземяват отрицателните енергии в ежедневието.

В същото време глаголическата символика отделя положителна вълна, която се отразява благотворно на духа. Петров търси обяснение на феномена във факта, че за създаването на писмеността Св. Кирил е имал прозрение свише. След това е събрал и определени графични знаци от много древни цивилизации.


Космическото знание на нашите прадеди е в монограмите на Хан Аспарух, на Хан Кубрат и рода Дуло. Те са изобразени от Павлин Петров върху дърво и лен. Който се е докоснал до тях твърди, че край "триптиха" има някакво наелектризиране и прилив на добро настроение.

Темите по история, родолюбие, изконни добродетели са вплетени в естествените материали и багрила на твореца, както естествено се леят словата и песните от устата на българска поетеса, актриса и писателка, родственица на българския политик, историк и възрожденец Захарий Стоянов - Тоня Борисова. Тя има над 550 авторски поетично-музикални спектакъла, на които е организатор, сценарист и режисьор, изпълнител на стихове и песни от всички фолклорни области на България. Снощи тя представи част от своя авторски спектакъл „Пътеки към душата на България". След нейното изпълнение въздействащо се представиха фолклорна формация „Стефан Кънев", детският дует "Рукатка", Елица Райчева, Паулина Райчева, Мариана Велкова и Николай Петров.

Програмата завърши с поетично-музикалният рецитал по теми за България и съвременни проблеми на ваятелите на мерената и немерена реч Ангел Колев, Венцислав Йорданов, Иван Христов, Весела Йосифова, Даниела Капинчева, Мария Янакиева, Николай Милчев, Павлина Соколова, Райчо Русев, Марин Тачков и Тома Троев.

Празникът бе организиран от Съюза на архитектите в България, Българска предприемаческа камара в строителството и Международна асоциация за българско изкуство по света. Под надслов „Новите будители на древна и горда България".

"Рукатка"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хан Омуртаг е получавал информация от космичен разум КОЙ Е ТОЙ: Доц. Христо Смоленов е български общественик, учен и експерт по антитероризъм. Роден е в Пловдив през 1954 г. Работил е в Института по философия, а по-късно и в Института по математика на БАН. Автор е на 5 книги и още няколко документални филма,

Военни пазеха фолкпевицата Емануела, докато имаше участие в столична дискотека, видя "България Днес". Гардовете, които се грижеха за сигурността й, бяха пременени в зимна военна дегизировка. В момента фолкпевицата участва в риалити шоуто "Биг брадър", но е подписала договор, който й позволява да излиза от къщата и да ходи по участия.

Мецаните в столичната зоологическа градина няма да спят истински зимен сън. Това разкри пред "България Днес" техният гледач Радко Сертов. "Животните не изпадат в състояние на хибернация (т.нар. зимен сън), тъй като условията в парка не го позволяват. Около тях има постоянно движение, а те искат пълна тишина, която няма как да им бъде осигурена.