Жана Бергендорф от "Х Фактор" пяла пред датската кралска фамилия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2409138 www.24chasa.bg
СНИМКИ: "Х ФАКТОР"

Никита - така наричат Жана Бергендорф от "Х Фактор" в столичен клуб. Там тя пее с групата "Бабо бабо бенд" допреди да стане финалистка в риалитито. Името не е случайно. Означава "победа", а певицата е борбена и обича големите цели. Доказателство за това е почти всичко, което се е случило досега.

Десет от 28-те си навършени години Жана е изкарала извън България, пеейки. Нейната история с музиката обаче започва още по-рано - когато е едва първи клас. В 54-о СОУ, където учела, се създавала вокална група "Врабчета". Жана съвсем сама пожелала да се запише в нея и даже участва в първия албум с "Облаче ле бяло". За малко е била и в детския радиохор "Христо Недялков".

Всъщност музиката й е в кръвта. Цялото семейство на певицата е ужасно музикално - майка й Анета е завършила музикално училище, а покойната й вече баба Йорданка и дядо й Иван били цигулари. По професия двамата били юристи, но по онова време е прието да можеш да свириш на някакъв инструмент.

Точно Йорданка била и най-голямата й подкрепа в първите стъпки в музиката. Майка й не я поощрявала много в началото, но впоследствие видяла, че дъщеря й наистина има желание да се занимава с това.

Жана зпълнява “Ти ужасно закъсня” на Георги Станчев.
СНИМКА: РОСИНА ПЕНЧЕВА
Жана зпълнява “Ти ужасно закъсня” на Георги Станчев. СНИМКА: РОСИНА ПЕНЧЕВА

Въпреки любовта си към музиката Бергендорф категорично отказва да я учи в специализирано училище или в консерваторията. Избира да завърши текстилен техникум.

Жана пее песента на Кейти Пери Hot n Cold на големия концерт в “Х Фактор” преди две седмици.
Жана пее песента на Кейти Пери Hot n Cold на големия концерт в “Х Фактор” преди две седмици.

"Така се наложи. Трябваше да завърша нещо, не исках да уча музика по училищата и в консерваторията", казва тя.

Певицата със сина си Леон на летището в София
Певицата със сина си Леон на летището в София

Това обаче не я отклонява от пътя, който сама си е избрала, и едва 18-годишна заминава да работи като певица в Южна Корея.

"Там беше голямото пеене. Първата ми учителка от вокалната група ме изпрати. Това е моята държава. Някой ден ще се върна там", разказва Жана.

Първоначално заминава като част от групата Pepper О Band. След това пее 4 месеца в Spring Band с Пейо Пеев. Нея сменя за Metro band, с която остава до 2010 г.
"Бяхме най-голямата българска група. Спираха ни по магазините и ни искаха автографи", разказва тя.

В същата година обаче зарязва целия си досегашен живот и заминава за Дания. Причината е съпругът й Стефан, който е датчанин. С него се запознава в края на 2007 г. в Корея. Той пътува много, защото е корабен инженер и съвсем случайно попада в клуба, в който Жана пее в Пусан. В града се случват две неща, преди да го напуснат - сгодяват се и Жана забременява със сина им Леон.

Името на детето им хрумва спонтанно. Една вечер, докато обсъждат различни варианти, на червенокосата певица все било в устата "Лео". Стефан добавил само едно "н" отзад.
"Като го каза, и някаква енергия мина през мен", спомня си Бергендорф.

Момченцето, което сега е на 3 г., се ражда в Дания. Така искат родителите му. Заради различните националности на семейството малчуганът говори по малко български, датски и английски. Последният език е основният, на който си говорят Жана и Стефан. Освен него певицата владее говоримо корейски и датски.

След като се ражда, Леон е под постоянните грижи на майка си. Когато поотраства, тя решава, че иска да се върне към музиката. Така попада на обява в интернет за група, която си търси певица. Бандата се казва Step N Stone. С нея миналата година Жана дори пее пред датската кралска фамилия.

Междувременно се пробва и в датския "Х Фактор", но не стига далеч. Една от основните причини е, че по това време почти не говорела езика.

Миналата пролет Жана се връща в България заради баба си. Два месеца след пристигането на внучката си Йорданка издъхва.

В този период певицата се изявявала по столичните клубове заедно с Петър Станоев от "Контрол". Двамата са близки приятели от близо 8 г. Той е човекът, който подарява на Жана и първата й китара преди година. Не е много добра на инструмента, още повече че е свикнала да се изявява на барабани. Научила се абсолютно сама още в Корея. Наложило се, след като барабанистът на групата напуснал.

"Все още се опитвам да уча нещо, да свиря на китарата", смее се тя.
Освен това Пеци, както го наричат приятелите, й подарява и песен. Парчето се казва "Проклех я" и е звучало в ефира на БГ радио.

Въпреки че Леон е все още в Дания, Жана не иска да се връща там. Вече е наясно, че
иска да живее в България. За момента го гледат татко му и 4 г. по-малката сестра й Адриана, която от 3 г. също живее там. Наскоро Стефан доведе сина си и Леон видя майка си, след като минали 3 месеца от последната им среща. Той дори излезе на сцената на "Х Фактор" миналата седмица след изпълнението на Жана.

"Тези 10 дни, в които Леон беше при мен ,си изкарахме перфектно. Бяхме заедно на рождения ми ден, играхме на "Не се сърди, човече". Беше прекрасно", усмихва се тя.

Той вече не е в България, но певицата очаква пак да се види с него в края на годината. Освен това се надява, че ако всичко потръгне добре с кариерата й след риалитито, ще може да вземе детето тук при себе си.

Освен успешна музикална кариера има още нещо, което Жана Бергендорф иска да направи - да напише книга.

"Ще бъде в 2-3 тома. В нея ще опиша целия си живот. Вярвам, че имам какво да кажа на младите момичета, уроци, които съм научила", обяснява тя.