Стефан Цанев: Измамиха ни, че комунизмът е паднал

https://www.24chasa.bg/novini/article/2412969 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

"Бяхме измамени през 1989 г., че комунистическият режим е паднал. А реално те продължават през цялото време да ни управляват чрез номенклатурата, техните деца и внуци", коментира поетът Стефан Цанев пред Нова телевизия.

"Вярвам на Моисей и Стамболов, вярвам, че само родените в свобода могат да мислят. Понеже не могат да упражняват терор, управляващите политици у нас през вторият мандат се съсредоточват към кражби и лично облагодетелстване", добави той.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall -цени от 1,00 до 4 лева

"В осем правителства след 10 ноември 1989 г. са ни управлявали БСП. Андрей Луканов е бил много умен, заложил е всичко така, че партията му да остана на власт винаги. Освен това във всички партийни централи той вкара свои хора и така ги ликвидира. Ето дори и в президентството, комунистите сега предлагат разделението. Викат: „Плевнелиев „Долу", а Маргарита Попова- президент", каза Цанев.

Той заяви още, че по времето на комунизма народът е бил осигурен, но срещу неудобството, че не трябва да мисли и да говори свободно. "Той свикна да не мисли, инак псуваше вкъщи, това беше възпитание в лицемерие. Сега вече е отвикнал да мисли".

"Вярвам на тези млади студенти, които днес се бунтуват. Призивът ми към тях е да бъдат свръх честни и устойчиви и да не допуснат и най-малка грешка, защото ще опорочат всичко", предупреди поетът.