Българските традиции и обичаи влизат в основното образование (снимки)

https://www.24chasa.bg/Article/2417045 www.24chasa.bg
Снимки: Петя Бързелова и Елеонора Кълвачева

Традиция и бит влизат в програмата на основните училища. Идеята е да се интегрират българските обичаи, поговорки и занаяти в извънкласните дейности на децата. По този начин ще се приложат много от позабравените народни мъдрости и ще се предават на бъдещото поколение.

Димитър Татарски беше сред първите, презентиращи работата си по инициативата за развитието на бита и културата сред децата.

Той даде пример за целите на проекта си „БГ мъдрост в действие" - поговорката „Когато копаеш кладенец, копаеш на едно място", която стимулира постоянството. Татарски обясни, че прилагането ѝ на практика е и мото на тяхната инициатива.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева 

Така бе открита кръгла маса на тема "Добри практики в обучението по бит и култура в основното образование". Участници в дискусията бяха учители, представители на каузи и учреждения, както и служители на музеи.

Костадинка Кръстева - представител от „Национален дворец на децата" разказа за своята дейност по инициативата, като обясни, че целта е децата да се докоснат до красотата, да бъдат последователи на предишните творци и най-вече да бъдат част от строителите на духовните традиции.

Стоянка Янакиева от отдел „Връзки с обществеността" към „Национален исторически музей" призова за атрактивно обучение под формата на игра, откриване на детски центрове с цел образование чрез приключения и забави. Според нея паметта на децата се развива по-добре, когато е поднесено приятно - чрез емоциите децата запомнят по-добре.

Нина Търева, старши учител в ОУ „Алеко Константинов", сподели впечатленията си около проекта „Успех", подпомогнат от Европейския съюз.

11 ученика от 2 клас на възраст от 8-9 г. са участвали в „клуб Етнография" - името на европейския проект.

След финализирането на задачите по проекта, г-жа Търева изрази своето възхищение от работата и желанието на учениците да участват в практическите дейности по инициативата. При проведена анкета се е установило, че всички деца и родители са се чувствали удовлетворени от изпълнението на проекта.

Тази година г-жа Търева и нейните ученици ще основат нов клуб „Традиции и обичаи", като продължават своето интерактивно обучение.

Своите дейности презентираха и Мариета Недкова и Никола Пингелов. 

Г-жа Недкова от Сдружение БИТИЕ, учене чрез преживяване за деца, обучава учениците в работата с текстил, писани яйца и кожухарство. Никола Пингелов от „Сопотски еснаф"-занаятчийско обучение в групата 'Майсторчета", изказа своето възмущение от липсата на база за работа, както и инструменти за прилагане на занаятите от традиционния бит.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са