Българските традиции и обичаи влизат в основното образование (снимки)

https://www.24chasa.bg/Article/2417045 www.24chasa.bg
Снимки: Петя Бързелова и Елеонора Кълвачева

Традиция и бит влизат в програмата на основните училища. Идеята е да се интегрират българските обичаи, поговорки и занаяти в извънкласните дейности на децата. По този начин ще се приложат много от позабравените народни мъдрости и ще се предават на бъдещото поколение.

Димитър Татарски беше сред първите, презентиращи работата си по инициативата за развитието на бита и културата сред децата.

Той даде пример за целите на проекта си „БГ мъдрост в действие" - поговорката „Когато копаеш кладенец, копаеш на едно място", която стимулира постоянството. Татарски обясни, че прилагането ѝ на практика е и мото на тяхната инициатива.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева 

Така бе открита кръгла маса на тема "Добри практики в обучението по бит и култура в основното образование". Участници в дискусията бяха учители, представители на каузи и учреждения, както и служители на музеи.

Костадинка Кръстева - представител от „Национален дворец на децата" разказа за своята дейност по инициативата, като обясни, че целта е децата да се докоснат до красотата, да бъдат последователи на предишните творци и най-вече да бъдат част от строителите на духовните традиции.

Стоянка Янакиева от отдел „Връзки с обществеността" към „Национален исторически музей" призова за атрактивно обучение под формата на игра, откриване на детски центрове с цел образование чрез приключения и забави. Според нея паметта на децата се развива по-добре, когато е поднесено приятно - чрез емоциите децата запомнят по-добре.

Нина Търева, старши учител в ОУ „Алеко Константинов", сподели впечатленията си около проекта „Успех", подпомогнат от Европейския съюз.

11 ученика от 2 клас на възраст от 8-9 г. са участвали в „клуб Етнография" - името на европейския проект.

След финализирането на задачите по проекта, г-жа Търева изрази своето възхищение от работата и желанието на учениците да участват в практическите дейности по инициативата. При проведена анкета се е установило, че всички деца и родители са се чувствали удовлетворени от изпълнението на проекта.

Тази година г-жа Търева и нейните ученици ще основат нов клуб „Традиции и обичаи", като продължават своето интерактивно обучение.

Своите дейности презентираха и Мариета Недкова и Никола Пингелов. 

Г-жа Недкова от Сдружение БИТИЕ, учене чрез преживяване за деца, обучава учениците в работата с текстил, писани яйца и кожухарство. Никола Пингелов от „Сопотски еснаф"-занаятчийско обучение в групата 'Майсторчета", изказа своето възмущение от липсата на база за работа, както и инструменти за прилагане на занаятите от традиционния бит.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.