Магия няма, започва се от подсъзнанието

https://www.24chasa.bg/Article/242523 www.24chasa.bg
Д-р София Ангелова е гл. асистент в университетската белодробна болница “Св. София”. От 1999 г. работи с пациенти за отказване от пушенето и досега има над 4000. СНИМКА: “24 ЧАСА”

С д-р София Ангелова, пулмолог, разговаря Анна Ботинова.

- Д-р Ангелова, защо е важно възможно повече пушачи да се откажат от цигарите?

- Първо, се печели здраве. С много проучвания е доказано, че тютюневият дим вреди на почти всички органи. Доклад на американското здравеопазване също отбелязва през 2006 г. - ако дотогава се знаеше, че пушенето предизвиква само рак на белия дроб, вече е известно, че причинява рак на всички органи. Оттук и ролята на пасивното пушене. Второ, пушачите печелят пари, които също да вложат в здравето си - като се погрижат за рационално хранене, спорт и др. Всичко това ще доведе до дълголетие, което е голямата печалба.

- Ако човек спре днес, кога ще има осезаем ефект за организма?

- Моята практика показва, че се подобрява функцията на белия дроб. Необходими са от 3-5 месеца до 1-2 г. за подобряване на капацитета на белия дроб с около 20%. Пациент на 70 г., който е пушил по 1,5 кутии цигари на ден в продължение на 40 г., в момента на спирането имаше капацитет на белия дроб 50%. Година по-късно той вече бе 90%. Това показва, че чувствителността към цигарения дим е различна за всеки.

Този човек имаше свиване на бронхите в резултат на пушенето и промяна на цялото бронхиално дърво, но не в толкова тежка степен. За съжаление има и много чувствителни хора - за 5 г. пушене вече имат емфизем на белия дроб и не могат да се възстановят.

- Как приемате практиката да се разрешава на бременни да пушат "по малко" с обяснението, че гладът за никотин е по-опасен от самата цигара?

- Категорично съм против, обръщам се и към колегите акушер-гинеколози: не бива да заблуждават жените. Последните проучвания за ефекта на цигарите върху плода са много страшни. Изследване в Русия, Латвия и Естония сред 1200 доброволки, бременни пушачки, установява, че момчетата, родени от тях, имат с 20% по-малко сперматозоиди от нормалното. СЗО съветва бъдещите майки да спрат цигарите 6 месеца до 1 г. преди зачеването, за да са по-спокойни, а по време на бременността е абсолютно задължително. Никотинът стига до плацентата по кръвен път и децата на пушачките са по-агресивни в резултат на токсичните вещества. Като ученици са по-разсеяни и стават също зависими от никотина. Бременните дори трябва да бягат от цигарения дим като пасивни пушачи. РИОКОЗ - София, установи, че 60% от бъдещите майки в столицата пушат по време на бременността и обясняват, че акушер-гинеколозите са им разрешили. Когато бременна иска да спре цигарите, я подкрепям ежеминутно и работя с волята й, но не смея да й направя дори една иглотерапия - не се знае как ще реагира и дали за една контракция, която се дължи на друго, няма да бъде обвинен този метод, безвреден по принцип. Предпочитам и медикаменти да не пие, но по-добре да вземе табекс, който съдържа само цитизин, отколкото да й се позволи да пуши.

- Какво представлява цитизинът и защо някои се оплакват, че от табекс повръщат?

- Страничните ефекти на табекса се проявяват, когато човек пуши и взема лекарството. Получава се едновременно действие на цитизина - алкалоид, идентичен по действие с никотина, който се извлича от жълтата акация, и никотина. Когато се покачи нивото на никотина в кръвта, започват неговите прояви: сърцебиене, световъртеж, гадене, повръщане и др. Проучването ми с около 800 пациенти сочи, че когато спреш цигарите в избран ден и час и тогава започнеш табекс по схема, успехът се вдига на 70%. Така пушачът не приема повече никотин, остава само на цитизин. Сам по себе си табексът не може да предизвика тези оплаквания. Цитизинът също свива кръвоносните съдове и предизвиква отделяне на допамин - хормона на щастието, и пушачите се успокояват, без да приемат никотин.

- В какво се изразява зависимостта от никотина?

- Когато пушачът всмукне от цигарата, за 10-20 секунди никотинът стига до мозъка, свързва се с рецепторите и се отделя допамин. Човек изпитва удоволствие за 10-ина минути. След това обаче настъпва фазата на задържане и човек се нуждае от все повече никотин, за да постигне удоволствието. В един момент ти става гадно от цигарите, но не можеш без тях, защото организмът страда.

- Кой е най-успешният метод за отказване?

- Няма такъв - всички са успешни, стига човек твърдо да е решил, че спира цигарите, на ниво съзнание и подсъзнание. Ако заложиш в подсъзнанието си, че цигарите ти вредят и трябва да ги спреш, рано или късно желанието ти ще бъде удовлетворено. Всички около тях можем да помогнем да преживеят по-леко периода на отказване. Дали ще вземат табекс, ще сложат лепенка или ще дъвчат дъвка, всичко това са методи, които доставят никотиноподобно вещество, за да се избегне абстинентният синдром. Ако не е решил твърдо обаче, ще си пуши заедно с лепенките или табекса и ще чака чудото. Абсолютна грешка - магия няма, борбата е винаги лична, а ние сме помощници.

- Намесата на иглотерапията се приема с недоверие от мнозина. Какъв е ефектът?

- До 1970 г. се е смятало, че тя действа на база сугестия. През 1972 г. китаецът проф. Чжан доказва, че като набоде игличките, се отделят вещества, които успокояват болката. Швед и канадец доказват 3 г. по-късно, че това са бета-ендорфините. В терапията за отказ от цигарите поставяме иглички по ухото на пациента и когато той е нервен, ги масажира. Така се стимулира отделянето на бета-ендорфините, нервната система се успокоява и постигайки това без намесата на никотин, човек се освобождава от зависимостта към него.

- Помагат ли електронните цигари?

- Признавам, че не съм привърженик. С тях човек може да поеме или не никотин, защото има свободни патрончета. Те обаче запазват рефлекса на пушенето. В мозъка е изграден условен рефлекс - само като погледнеш цигарата, той се задвижва. Когато пушачът спре смукателния рефлекс, останал от детството, чрез всеки друг метод за отказване, само след 2-3 седмици започва да намира място на ръцете си и с времето условният рефлекс на пушенето се унищожава. Срещу този рефлекс трябва да се борим.