Проф. Сивкова оперира око през отвори 0,5 мм

https://www.24chasa.bg/Article/2428151 www.24chasa.bg

Стотици българи дължат зрението си на проф. Нели Сивкова, ръководител на очната клиника в университетската болница “Свети Георги” в Пловдив, но 10 от тях я смятат за своя втора майка. Те дишат и виждат света благодарение на нея. Родили са се с множество огнища на злокачествен тумор на двете очи и животът им е бил в опасност.

 “Бяха най-сложните случаи в практиката ми. При всички деца трябваше да бъде отстранено по-засегнатото око, другото успяхме да спасим в университетската клиника в немския град Есен”, обяснява лекарката. Наложило се операциите да бъдат извършени в Германия, защото там имало необходимата апаратура. Проф. Сивкова лично водела малките пациенти, за да следи състоянието им.

 “Сега са вече по на 15-20 години и имат остатъчно зрение. Успяха да се реализират и това ме прави много щастлива”, казва офталмологът. В кабинета си пази като скъп спомен картина, нарисувана от едно от десетте деца. На нея е изобразена жена със слънце на челото. Така е видял спасителката си Дилян, който в момента е студент по социална психология. Пред проф. Сивкова споделил, че е избрал тази специалност, за да помага на хора в нужда.
 

Самата тя имала същата мотивация, когато се насочила към медицината. “Още като бях на 4-5 години, исках да стана доктор”, разказва пловдивчанката. Любимото й занимание било да лекува играчките си. Родителите й смятали, че трябва да учи архитектура, защото имала усет към красотата. Притежавала и музикални заложби. До 7 клас свирела на пиано и неведнъж печелила награди. На един от конкурсите взела първо място с валс №10 на Шопен.

Мечтата й обаче била да бъде лекар и нищо не било в състояние да я разколебае. Завършила с пълно отличие немската езикова гимназия в Хасково и без частни уроци изкарала шестици по химия и биология в Медицинския университет в Пловдив. Влязла с максимален бал.
 

“Продължавам да свиря на пиано в часовете, когато не преча на съседите”, смее се проф. Сивкова. Обича да изпълнява нежните ноктюрни на Шопен, които най-дълбоко докосват душата й. Често слуша и мек джаз. Любимата й певица е Шаде. В операционната на очната клиника също звучи тиха музика.
 

“Когато се работи с локална анестезия, пациентът е буден. Пускаме звуци от природата, за да се неутрализира чувството на страх и тревожност, което той изпитва”, обяснява специалистката. По думите й болните се успокоявали и имали чувството, че са попаднали в свят на изкуство. Според проф. Сивкова микрохирургията е точно това.

 “За себе си съм убедена, че сръчността на пръстите, която съм придобила от пианото, ми помага при извършването на ювелирните операции”, посочва тя. Колегите й в Пловдив твърдят, че е сред най-добрите специалисти у нас и в Европа в областта на катарактата, очните тумори и патологията на ретината.

Разказват за 31-годишен пациент, при когото лекарката направила чудо. Мъжът бил насочен към нея от Варна, където не могли да му предложат оперативно лечение, защото нямал здравни осигуровки и липсвала апаратура за сложната операция. В продължение на близо седмица нямал достъп до специалист.

 “Когато дойде, окото му беше пълно с гной, тъй като близо до зрителния му нерв имаше забито 9-милиметрово парче метал. Не виждаше нищо, не реагираше на светлина”, спомня си проф. Сивкова. По всички стандарти на медицината пациентът нямал шанс, но тя решила, че трябва да опита. Изчистила стъкловидното тяло на окото, овладяла възпалителния процес и зрителната острота се възстановила на 60 процента.
 

Преди дни проф. Сивкова и нейният колега от Германия д-р Габор Шариот направиха 4 безшевни операции по уникален за България метод. Двамата хирурзи използваха инструмент - витректом, който работи със 7500 разреза в минута. При тази висока скорост интервенциите продължават по-кратко време и са щадящи за болния. Операциите бяха извършени в очната клиника на университетската болница и наблюдавани на живо чрез сателитна връзка от участниците в 8-ия витреоретинален симпозиум в конферентна зала на пловдивски хотел.
 

“Един от пациентите беше с диабет. При него стъкловидното тяло беше изпълнено с кръв и не можеше да вижда. Влязохме в окото през 3 отвора от по 0, 5 мм и отстранихме кръвоизлива с витректомия”, обяснява лекарката. На същия болен е имплантирана нова леща през отвор от 2,4 мм.
 

Витреоретиналните форуми се провеждат веднъж годишно само в Пловдив по инициатива на проф. Сивкова. Показват се последните иновации в областта на ретината и стъкловидното тяло на окото. Присъстват и световно известни офталмолози, за които проф. Сивкова е признат авторитет.

 “Имала съм много възможности да работя в престижни здравни заведения зад граница”, признава тя. Първото предложение от чужбина дошло през 1994 г., когато била на 6-месечна специализация в гр. Тюбинген, Германия. Началникът на университетската клиника там проф. Ингрид Крайсиг я поканила да работят заедно. Дори предварително се обадила на научния ръководител на пловдивчанката - проф. Блага Чилова, за да иска одобрението й. Звъннала и на съпруга на д-р Нели Сивкова.

 “И двамата й бяха казали, че решението е мое. Отказах, защото мястото ми е в България”,убедена е лекарката. С проф. Крайсиг и досега поддържат контакти. Германката я кани като гост лектор на конгреси. Пловдивчанката я смята за свой учител и й е посветила монографията си "Отлепване на ретината", с която е защитила професурата си.

Ръководителката на очната клиника на УМБАЛ в Пловдив е сред най-уважаваните в чужбина наши офталмолози. Участва в над 10 европейски и световни асоциации. Специализирала е в 5 града в Германия и във Виена по линия на немския и австрийския академичен обмен.

Най-голямото удовлетворение на проф. Сивкова обаче идва от излекуваните пациенти. За тях тя е не само професионалист, но и добър човек. Неслучайно името й фигурира в т.нар. “бял списък” на българските лекари, на които човек може да повери здравето и живота си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От история с тъжен край приказката за този национален отбор може да се превърне в ново начало за родния футбол. А играчите на селекционера Георги Дерменджиев да си разделят най-голямата отборна премия в историята на националния отбор - 2 775 000 евро! Изглежда невероятно, но за да се излее този златен дъжд над тима на България

Нападателят на "Бреша" Марио Балотели се захласна по формите на бившата си приятелка Рафаела Фико. Моделката качи в инстаграм видео от своя тренировка във фитнеса. На него се вижда как прави клякания с щанга. "Мама миа, това се казва дупе", коментира под публикацията Супер Марио. Фико и Балотели бяха гаджета малко повече от година от 2011 до

Баскетболната легенда Шакил О'Нийл продава имението си в Лос Анджелис. Домът на спортиста може да бъде закупен за "скромните" 1,9 млн. паунда. Къщата разполага с пет спални, басейн, киносалон, джакузи и специална стая за винената колекция на баскетболиста. О'Нийл закупи имението преди година. Тогава плати за къщата и градината 1,4 млн. паунда