Вледених се и влязох в огъня

https://www.24chasa.bg/Article/243337 www.24chasa.bg
Проф. ВАЛЕРИЯ ФОЛ, ИНСТИТУТ ПО ТРАКОЛОГИЯ, БАН

Веселина Илиева е родом от странджанското с. Бродилово, а не от някое от петте известни нестинарски села. В рода й няма играещи нестинари. Самата тя до 45-ата си година е ходила редовно на нестинарските игри, но никога не й е иманавало през ум, че може да влезе в огъня. Даже признава, че като мнозина се е питала с какво ли си мажат краката огнеходците, че да не им пари. Поместваме автентичния й разказ за това как се е случило нейното "посвещение" почти без редакторска намеса.

"Преди години, като бяхме с певческата група да изнасяме концерт на нестинарските игри в с. Българи, и аз като всички отидох на Голямата аязма, запалих си свещичка и се отдалечих малко - искаше ми се да съм сама. Изведнъж започна да ми става страшно зле.

Чувах всичко, а не можех да говоря

Миналата сряда ЮНЕСКО включи нестинарството в списъка на нематериалното културно наследство, което трябва да бъде опазвано. Целта е съхраняването на тази хилядолетна традиция. През 2005 г. и Бистришките баби бяха включени в списъка на културните шедьоври на световната организация.
Миналата сряда ЮНЕСКО включи нестинарството в списъка на нематериалното културно наследство, което трябва да бъде опазвано. Целта е съхраняването на тази хилядолетна традиция. През 2005 г. и Бистришките баби бяха включени в списъка на културните шедьоври на световната организация.

Започнах да се моля наум: "Господи, запази ме жива заради децата". Изглежда, е личало, че ми е лошо, защото хората се развикаха да дойде лекар. Докторът ми измери кръвното - нормално, пулсът и той нормален, но тялото ми леденостудено. Приятелка ме заведе до аязмата да се наплискам с вода. Влязох в заслона и изведнъж до мен идва една жена, забрадена в черно, попипа ме и вика: "Какви са ти ледени ръчонките, ти ще станеш нестинарка." И си тръгна, преди да мога да я попитам това пък какво значи. Викнах на приятелката ми да я настигне, а тя много се изненада, защото никой не бил идвал насам. Видение ли беше, не знам.

Върнахме се при огъня, игрите бяха свършили и хората се разотиваха. Но краката ми още бяха ледени и си викам чакай да мина по огъня да ги стопля. Минах на бяг, а краката ми още ледени. Минах още 2 пъти, но на третия, на средата на хармана, започна да ми пари и докато изляза, станаха на флюски.

Още тогава трябваше да разбера, че се играе само със студени крака. Започнат ли да се затоплят, значи прихващането ти минава и трябва по най-бързия начин да излезеш. Като ме изследва една комисия, ми обясниха, че при изстиването на краката кръвта се оттегля нагоре, долу остават малко кръвоснабдени, затова не горят. Получава се само нещо като ужулване. Имала съм обаче и изгаряния. В жаравата не трябва да има камъни и метални предмети, а се е случвало туристи да ми хвърлят капачки и гвоздеи.

Моето влизане в огъня може и да е било предсказано. Известната нестинарка баба Злата (старата) казвала, че ще заиграе една Величка от Бродилово. Аз съм родена на Великден и съм си дошла с името. Но ме кръстили Веселина. Обаче си празнувам именния ден на Възкресение.

След първото ми влизане в огъня минаха години, преди да започна да играя, и то само на деня на св. Константин. Стана, защото чувствах, че не мога да не вляза в огъня.

Винаги, като дойде май месец и наближи денят на св. Константин и Елена, започва да ми става зле. Искам да съм самичка. Сънувам много и ми се явяват много интересни сънища. Преди да ида да играя в с. Българи често в съня си виждам 3 баби, забрадени в черно. Мине ли играта, след това дни наред съм парцал.

Като трябва да играя, влизам и вече нищо не съществува за мен. До такава степен не съм на себе си, че ми се е случвало даже да си забравя иконата. Като започна играта в огъня, ми се губи време. После хора ми казват, че съм била в хармана повече от 15 минути.

В огъня нямаш мисли и чувства, не чуваш. Но трябва да си напълно спокоен. Най-важно е да си с чисто сърце, да не си чул лоша дума. Някой ако те обиди, свършена ти е играта. Един път много изстрадах, защото точно преди да вляза, един човек ми каза нещо, от което много ме заболя. Викам аз не мога да го съдя, но Бог вижда. Той си тръгна, а на 20-ина метра така лошо падна, че си счупи ръката.

Аз съм силно вярваща. И си мисля, че Господ ме е пазил при всичките изпитания, които съм преживяла, а те са много.

На деня на св. Константин и Елена играя с иконите на светците. В друго време влизам с една моя икона на Богородица с младенеца, която ми е подарък и е осветена. Много пъти са ме питали защо вярваш в икона - някакво си парче дърво. Да, ама аз си вярвам и иконата ме пази. Питали са ме и защо не науча някого да стане нестинар. Това не се учи. Поначало нестинари стават тези, които го имат в рода си, но не е задължително. Малката ми снаха е от такъв род, а не играе. Баба й е била голяма нестинарка. Веднъж паднала в огъня, но не се е изгорила, даже сукманът й не е пламнал, нито кърпата.

Питат ме и мога ли да предсказвам. Мога, но защо да го правя, то не трябва да става току-така. Казвала съм някои неща и в селото има хора, които могат да потвърдят, че 100% са се сбъдвали.

(При Веселина способността да провижда се проявява след първото й влизане в огъня, но тя отказва подробности за предсказанията си.- бел. ред.)

А иначе нестинарите наистина пророкуват. Старата баба Злата от с. Българи каквото е казала, все е ставало. Предсказала е годината и месеца на смъртта на цар Борис. Била му поръчала да даде курбан, но той не го направил.

Играта беше най-истинска в началото след възобновяването на панагирите само в с. Българи. Тогава нямаше комерсиализация. За мен сега само село Българи, Малко Търново и Варвара са местата, където свободно играеш. Просто се чувстваш на място.

 

Нестинарството се корени в култа към бога Слънце

Корените на нестинарската обредност се губят в хилядолетията преди Христа. Това е времето, когато култът към бога Слънце е вече трайно установен и проекцията му върху земята е осмислена като свещен огън с кръгла форма. Богът Слънце е син на Великата богиня-майка и равнопоставен на нея. Масовата мистериална обредност на траките в чест на равнопоставените богове от района на Бизантион (Константинопол, сега Истанбул), наричана нестинарство, е християнизарана и вярващите са разпознали в образите на св. Константин и майка му св. Елена своите стари богове.

Старото население, елинизирано и славянизирано през вековете, предава на своите потомци дълга ежегодно да хармонизират ритъма на човешкия живот с космическия. Важно е, че в нестинарството е съхранен целият комплекс от древни елементи на мистериалната обредност.

Проф. ВАЛЕРИЯ ФОЛ, ИНСТИТУТ ПО ТРАКОЛОГИЯ, БАН