Атакуват ни предимно червеи и троянци, по-малко вируси

https://www.24chasa.bg/Article/2434710 www.24chasa.bg
Снимка: Изпълнителна агенция ЕСМИС

За изтеклите девет месеца на 2013 г., получените сигнали за злонамерен софтуер са предимно за червей и троянци и много малко за вируси. Това каза по време на Третия Регионалeн форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа Васил Грънчаров, директор на Дирекция "Център за реакция при инциденти във връзка с информационната сигурност" (GovCERT.bg)  в Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ИА ЕСМИС).

Грънчаров запозна присъстващите с видовете сигнали за нарушения в и от Българското Интернет пространство обработени от Правителствения център за деветмесечието на тази година.

От общо 1607 обработени сигнала, 59 на сто или 950 случая са на DDоS атаките (Отказ от услуги); 223 или 14 на сто са Спам; Ботнет - 6 на сто или 106; Злонамерен софтуер - 5 на сто - 76; Фишинг атака- 11 на сто - 173 и Кражба на лични данни - 5 на сто или 74 случая. Според ръководителя на GovCERT центъра, през последната година се наблюдава тенденция на подобряване на комуникацията с Интернет доставчиците, като те предприемат необходимите действия по отстраняване на възникнали инциденти и дори изпращат предложения към решенията за определени случаи.

Информационната сигурност е от първостепенно значение за нормалната работа на държавните институции, каза при откриването на Форума изпълнителният директор на ИА ЕСМИС Красимир Симонски. Зависимостта на организациите от все по-широкото навлизане на цифровите технологии може да заплаши тяхната стабилност и суверенитета на страната, посочи още той. Според него, независимо от това, дали киберударите са насочени срещу бизнеса или държавното управление, ролята и отговорността на държавата, в лицето на Министерство на информационните технологии и съобщенията в областта на информационната и мрежова сигурност нарастват неимоверно много.

България е насочила усилията си в тази посока и в момента, междуведомствена работна група разработва проект на Национална стратегия за киберсигурност.

Изпълнителният директор на ИА ЕСМИС подчерта, че като член на инициативата ITU-IMPACT (International Multilateral Partnership Against Cyber Threats ), нашата страна поддържа постоянна свързаност с Глобалния център за реагиране на IMPACT и получава в реално време информация за конкретни кибер-заплахи и указания за превантивни действия. Красимир Симонски обяви за пореден път, че България наред с Япония, Китай, Исландия и Португалия е сред държавите с най-бърз интернет в света, а София е сред десетте столици в света по същия показател.

Последните тенденции в областта на киберсигурността, социалния инженеринг, виртуализацията и предизвикателствата пред финансовия сектор, сигурността на критичните инфраструктури и защитата и неприкосновеността на данните, са темите които ще дискутират над 200 представители на правоохранителните органи от Югоизточна Европа, страните-партньори от Залцбургския форум, САЩ, Великобритания, Русия и Украйна, водещи компании от ИКТ сектора, фармацевтиката, енергетиката, финансите, правителствени и неправителствени организации и институции. По време на форума ще бъде представена новата стратегия за информационна сигурност на ЕС - директивата за атаките срещу информационните системи и проекто-директивата на Европейския парламент и на Съвета относно мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в Съюза.

Организатори на Третия регионален форум по киберсигурност са Международна академия за обучение по киберразследвания, съвместно с Държавна агенция „Национална сигурност" и българското звено на „Задграничен консултативен съвет по сигурността" (OSAC).

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бих влязла в "Биг брадър"  "Няма да се омъжвам скоро! Мисля, че ми е прекалено рано за такава сериозна стъпка", разкри за "България Днес" поп певицата Тита. Тя бе категорична, че с приятеля си Викторио имат сериозна връзка, но все още не мислят да предприемат следващата стъпка. Двамата се познават от преди близо две години.

Плевенчанинът отдавна предупреди, че американският актьор се натиска на мъже "Кевин Спейси ме е опипвал между краката! Това се случи на едно парти в Холивуд. Седна до мен, положи ръка на бедрото ми, след което бавно я плъзна към чатала ми. Меко казано, се скандализирах и си тръгнах на мига!" Това шокиращо признание направи още през 2014 в

"Бих направила рестарт на кариерата си като поведение, като изпуснати шансове, пропилях ги. Заради личния живот, заради голямата ми емоционалност", сподели емоционално Елен Колева. Актрисата бе дълги години половинка на богаташа с бизнес в майонезата Александър Найденов, но двамата се разделиха с грозен скандал.