Новите български нацисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/2436518 www.24chasa.bg
Симеон Костадинов е един от лидерите на Националистическата партия в България

Добруване и напредък на нацията. Това обещава всяка крайнодясна националистическа или неонацистка партия. И в българския вариант няма изненади - България над всичко, нацията е в опасност, плашат обикновено новите нацисти.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Зад благовидната фасада на националните ценности е заложен краен национализъм. Той е от същата проба, с която колегите на българските нови националисти и неонацисти печелят все повече привърженици и проценти на избори в Европа и света. Защото Европа от първите десетилетия на ХХI век, за съжаление, прилича на онази Европа, съсипана след Първата световна война и създала прекрасни условия на дневен ред да дойдат Хитлер и неговата националсоциалистическа партия в Германия - както знаем от историята, със спечелването на редовни избори през 1933 г.

Днес и в България по подобие на други европейски страни (да си припомним в съседна Гърция победния ход на фашистката "Златна зора") има чудесни условия за нови крайнодесни формации - бедността, високата безработица, особено сред младите, липсата на икономическа перспектива, корупцията в държавата, идващата от Близкия изток, Азия и Африка бежанска и имигрантска вълна, които създават благоприятна почва за крайнодесни партии.

Най-новият пример е създаването на Националистическата партия на България, която бе учредена в събота, на 9 ноември 2013 г. В нея влязоха 10 оранизации, сред които забранената в Германия, Русия и Испания "Кръв и чест", "Национална съпротива", отделни организации на Бъ лгарската национално-радикална партия и сдружение "Офанзива" на най-върлите запалянковци на футболните клубове - ултрасите.

Програмата на новата партия е от 21 точки, сред които превръщане на България в президентска република, прокарване на задължително гласуване и мажоритарен вот, "утвърждаване на тридетния и четиридетния модел", преразглеждане на всички международни договори, сключени от България след 9 септември 1944 г., референдум за оставането на България в ЕС и НАТО и др.

Новата формация си поставя за основна цел изграждането на "национална държава на българите". В програмата на партията е заложена ефективна борба и забрана на всички "антибългарски организации като Български хелзинкски комитет, "Отворено общество" и производните им, и забрана на всички етнически партии в страната", както и спиране на "ислямизацията и турцизацията", "смазване на циганския терор с железен юмрук".

Пред агенция Фокус един от учредителите на партията и член на нейното ръководство Симеон Костадинов обяснява мотивите да бъде създадена НПБ: "Група неформални младежки патриотични организации плюс неформални националистически групи от София и страната, които в последните няколко месеца намериха общ език, избистриха собствени и общи идейни и програмни искания, решихме да създадем собствен политически субект, който да бъде автентичен изразител на нашите политически идеи, виждания и принципи."

"В ръководството на формацията са само млади и гневни мъже под 30 г. Момчетата приеха за основна цел "овладяването на пълната държавно-политическа власт, защото само така ще можем да се разправим веднъж завинаги с всички врагове на Родината в лицето на партиите от статуквото, икономическата олигархия и чуждата резидентура. Момчетата не са сърдити. Просто са предпазливи. Могат да станат и сърдити, ако някой ги раздразни или ги накара да се почувстват раздразнени", обяснява Симеон Костадинов - един от тримата в националния изпълнителен комитет. Другите двама в ръководството са Благовест Асенов и Тодор Тотев, които идват от "Национална съпротива".

Благовест Асенов тръгва от формацията "Обединени националисти" и името му се среща във форумите и социалните мрежи главно покрай контрашествията срещу гей парадите в София. На една такава проява държи слово заедно с Елена Ваташка, председател на Сдружението на футболните привърженици. Самият Костадинов е сред учредителите на младежката организация на "Атака" и е бил там до 2006 г., а сега се представя като доскорошен член на БНРП. Тъй като лидерът д-р Иван Георгиев почина през март 2012 г., БНРП все още няма нов лидер, а негов заместник опровергава пред Фокус, че цялата партия се е вляла в новата НПБ.

"БНРП е най-старата националистическа партия в България и нямаме намерение да се вливаме където и да е", казва зам.-председателят Димитър Николов.

Кои са хората в "Национална съпротива"

В платформата на тази неонацистка организация няма издигнати политически искания. Те търсят идентификация в сродни групи и движения в Германия.

Техен първообраз е германската организация "Национална съпротива". Ето какво говори в реч в София на 9 септември 2009 г. техният лидер Кристиян Мехлер: "Ние, германците, така както и вие, българи, словаци, хора от целия свят, сме жертва на криминалните болшевишки елементи! Ние загубихме много другари в борбата с врага, но съпротивата продължава така, както и вие не се предавате! Ние имаме дълг към десетките милиони жертви на комунизма да продължим съпротивата срещу болестта, която се вкоренява в системата и обществото.
Днес стоим изправени пред дълга си, дедите ни и към бъдещето на нашите отечества да продължим битката си с червената чума. Нашето общество, младежта и нашето бъдеще не трябва да бъдат опустошени. Това означава национална съпротива сега!"

Основните врагове на организациите от "Национална съпротива" са т.нар. антифа - антифашистки и крайнолеви обединения, хомосексуални общности, както и малцинствата.
Според някои наблюдатели онова, което обединява хората в "Национална съпротива", е рушенето.

Ултраси, расисти, антисемити, сред тях и направо лумпенизирани и маргинализирани хора, които намират смисъл тъкмо в такива крайни действия. Тук, в "Национална съпротива", намират изява и бивши членове на Българския национален съюз (БНС) на Боян Расате.
Членове на "Национална съпротива" бяха разпознати като "боен отряд" на протеста от 14 януари 2009 г. пред парламента, когато фашизирани групички провокираха полицията, за да се стигне след това до сблъсъци между протестиращите граждани и силите на реда.

"Кръв и чест" - забранена в Германия, Испания и Русия, също влезе в новата партия. Един от нейните основатели е Калин Иванчев-Качо Татуировчика. Той бе разпознат сред наетите охранители на централата на "Атака" в сградата на Операта, когато част от протестите се насочваха там и атакуваха хората на Волен Сидеров.

В началото на 90-те години Качо става известен като един от първите членове на скинхедс (бръснатите глави), които се събират край кафенето "Кравай" до НДК.

Новата Националистическа партия на България няма регистрация в съда. Заради расистките и ксенофобските текстове в програмата на партията от БХК вече поискаха главният прокурор да се намеси и партията да не бъде регистрирана, тъй като е противоконституционна.

Виж още:

Ултранационалистите със слаби шансове на избори, но ще внесат токсини в обществото