Как да приземите младия митоман

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/2439494 www.24chasa.bg

Патологичните лъжци съграждат въображаеми светове, защото не харесват себе си. Понякога това е симптом за сериозно психично заболяване

17-годишната Камелия лъже така, както диша. Лъже за всичко - за произхода, семейството, училището и приятелите си. За части от секундата е в състояние да измисли най-причудливи истории, които звучат съвсем правдоподобно, а и са взаимосвързани. Затова е практически невъзможно да бъде разкрита от хората, които не са и много близки.

Ако това описание пасва и на вашето дете, е голяма вероятността да страда от митомания. Наричат това състояние и "Синдром на Барон Мюнхаузен". Митоманите имат постоянна нужда да измислят живота си, за да избягат от действителността. Може да ги различите от обикновените лъжци по това, че невинаги са самохвалци. Основната цел на лъжеца е да заблуди околните, за да извлече полза от тях, докато митоманът мами себе си - той дори не осъзнава състоянието си.

На какво се дължи митоманията? Според психолозите тези хора спират да понасят действителността по една-единствена причина - не обичат самите себе си. Състоянието се среща особено често в пубертета, когато момичетата и момчетата се отвращават от външността, интелекта, социалната си среда.

Митомани стават най-често тийнейджърите, чиито майки и бащи не им обръщат достатъчно внимание. Те могат да бъдат както от семейства на властни и преуспели родители, така и да са синове или дъщери на по-необразовани и наивни хора, които "се връзват" на всяка тяхна дума. Тийнейджърът изпитва дълбока самота, която се опитва да компенсира с помощта на въ-ображението си.

Според някои учени митоманията има и биологично обяснение. Доказано е, че в сравнение с другите хора патологичните лъжци имат по-малко сиво вещество (което служи за обработване на информацията) и повече бяло вещество (което предава информацията) в префронталния кортекс на мозъка си.

Как да приземите младия митоман?

l Помогнете му да разбере, че нещо не е наред с него. За да му покажете, че сте го разкрили, се постарайте да изложите ясни аргументи в своя полза при всяка негова лъжа. Така, доколкото може, ще започне да контролира поведението си, когато разговаря с вас.

l Дайте му шанс да си върне самочувствието. Както при всяка болест, трябва да се лекуват не симптомите, а първопричината. Заведете детето на диетолог, козметик и го запишете на спорт, за да добие мечтаната външност. Стимулирайте го да се развива в областта, в която е най-силно, за да осъзнае качествата си. Насърчавайте го да общува с повече свои връстници - това ще му помогне да натрупа реални, а не въображаеми преживявания.

l Предложете му да пише. Митоманите обикновено имат дар слово. Пуберът би могъл да спечели литературен конкурс благодарение на умението си да измисля интересни истории. Дори да не е чак толкова талантлив, писането ще му помогне да затвори лъжите в листа или компютъра, вместо да ги произнася на глас.

l Разберете дали тийнейджърът не употребява наркотици, които да размътват мозъка му.
l При всички положения се консултирайте със специалист, защото нерядко митоманията е само вторичен симптом за по-сериозно психично заболяване.

l Въоръжете се с търпение. Психолозите трудно се справят с патологичните лъжци, защото самите пациенти не виждат причина да се лекуват. Намесата на психиатрите също дава слаби резултати. По-ефикасно в случая се оказва т.нар. невролингвистично програмиране, благодарение на което се променят поведенческите стереотипи на тийнейджъра. Първата стъпка е пуберът да свикне да казва истината в кабинета на психолога. Постепенно той започва да пренася добрия навик у дома, в училище, а след това - и в целия си социален живот.

ДЕСИСЛАВА МИТОВА

времетовреметовреметовреметовремето
ПонеделникВторникСрядаЧетвъртъкПетък
24°
16°16°16°18°19°
хороскоп Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
<p>Дойде ми сметката за ток. Направих справка. Ако изкарам зимата на Малдивите, ще ми излезе с 5 лв. по-евтино.</p>
<p>                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               </p>

Дойде ми сметката за ток. Направих справка. Ако изкарам зимата на Малдивите, ще ми излезе с 5 лв. по-евтино.