Мъникът Ruger LCP стана пищов на годината в САЩ

https://www.24chasa.bg/Article/244791 www.24chasa.bg
Специалната ръкохватка на малкия револвер Ruger LСR потушава силния откат при изстрел. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Само 266 грама тежи ултракомпактният пистолет Ruger LCP.

За първи път той напусна заводския конвейер в началото на миналата година, но това не му попречи убедително да пребори всичките си конкуренти в борбата за приза "Пистолет на 2008 г." в САЩ.

Ruger LCP много бързо се превърна в хит на пазара на защитни оръжия. Наложи се и като дублиращ полицейски пистолет.

Пистолетчето тежи само 266 г, но стреля с 9 мм патрони.
Пистолетчето тежи само 266 г, но стреля с 9 мм патрони.

С какво мъникът победи в тежката и сложна борба?

Оръжието се побира и в дамска длан.
Оръжието се побира и в дамска длан.

Най-вече с това, че е хем лек, хем мощен а малката си маса. Този изключителен пистолет без проблем се побира както в мъжката, така и в дамската длан. Дълъг е само 13 см, като от тях цели 7 см се падат на цевта. Предназначен е за патроните 9 мм Browning (.380 Auto). Работи на принципа на отката на затвора при къс ход на цевта.

Рамката на този
Рамката на този "Смит и Уесън", модел 340, е изработена от алуминий и скандий, а барабанът - от титан. 340 всъщност е теглото му в грамове.

При изстрел възникващият откатен импулс се поема до голяма степен от двойната възвратна спирална пружина. Това е страшно удобно за стрелеца, защото му позволява да произведе серия последователни изстрели при минимално разсейване.

Независимо от сравнително големия калибър на патрона затворният блок е дебел едва 20,8 мм. По този показател Ruger LCP бие почти всички пистолети с равен и по-малък калибър.

Малката маса е постигната чрез използване на лека пластмаса, устойчива на удар и огън, и на специална технология за закаляване на олекотения затворен блок.

Пищовчето е снабдено със скрит ударник и двойно действащ ударно-спусков механизъм. Това дава възможност за безопасно носене с патрон в цевта. В пълнителя се събират още 6 патрона.

По корпуса на пистолета липсват странични ключалки и лостчета, които по принцип пречат на бързото му изваждане от кобурите, особено от тези за скрито носене.

Оръжието е пригодено за прикрепване на миниатюрен лазерен целеуказател с червена точка. Това позволява бързо произвеждане на изстрел на къси разстояния денем и нощем.

Миналата година американската фирма направи още един удар с пускането на друг мъник - револверът Ruger LCR. Той тежи само 368 г - революционно постижение за този клас оръжия. Рамката е изработена от лека алуминиева сплав( клас 7000), която се използва в космическата промишленост. Новата сплав не само е олекотила оръжието, но и подобрила издръжливостта на конструкцията, твърдят експерти. Рамката пък е със специално покритие, тествано за устойчивост с 30 различни агресивни химикала.

Барабанът на револвера побира 5 патрона и е изработен от неръждаема стомана. Патроните са .38 Special+P, като куршумите излитат с начална скорост 300 м/сек и с дулна енергия 476 джаула.

Както при всички револвери, и при Ruger LCR след изстрел възниква силен откат, който изисква надеждно захващане на оръжието. Това се постига със специална ръкохватка от лека пластмаса, която независимо от увеличените си размери гарантира необходимата стабилност. Револверът е дълъг само 16,5 см. Цевта е 4,76 см и се изработва от неръждаема стомана, космически клас 17-4 РН.

Ударно-спусковият механизъм е двойно действащ от скрит тип. Уникални инженерни решения са намалили до минимум триенето между съставните му части и усилието за задействане на ударника и превъртането на барабана. Така револверът е станал по-привлекателен за използване от дамите с нежни длани.

По неофициални данни у нас пищовът на Ruger ще струва около 620 лв, а револверът - 820.

Доц. ГЕОРГИ МАРИНОВ

 

Конструктори залагат на алуминий и титан

Авангардни технологии за изработване на револверните рамки и барабани внедряват упорито конструкторите и технолозите на Smith & Wesson. Тези материали позволяват изработването на леки, изключително здрави и износоустойчиви части. Те не се влияят съществено от високите налягания и силните откатни импулси на мощните револверни патрони и осигуряват оптимизиране на съотношението мощност-тегло.

Например при тегло 340 г моделът 340 AirLite Sc на Smith & Wesson може да стреля с патрони .38 Special+P и .357 Magnum. Неговата малка J-рамка тип Centennial е изработена от алуминиева сплав със съдържание на скандий. Барабанът му е 5-заряден и е направен от титан. Цевта на револвера е от неръждаема стомана и е дълга 4,8 см. Чирените на ръкохватката му са с метална основа, облечена с ергономична гума.

Моделът 637 на Smith & Wesson е предназначен за патроните .38 S&W Special+P. Рамката е от алуминиева сплав, а цевта - от неръждаема стомана. Тежи 425 г и се предлага в три отделни варианта в зависимост от вида на ударното чукче. Вариантът Chiefs Special е с открито чукче на ударника, Centennial - със скрито чукче, и Bodygard - с полускрито чукче. Всичките са разработени за надеждна самозащита, поради което използват патрони със среден калибър.

Моделът 638 на Smith & Wesson използва патроните .38 S&W Special+P. Неговата рамка също е от лека сплав със съдържание на скандий, а цевта му е стоманена. Револверът има полускрито ударно чукче. Той е от голямото семейство на леките револвери и е подходящ за дами и за скрито носене. Общата му дължина е 16,2 см. (24часа)