Тодор Живков: На последната среща Горбачов ни излъга

https://www.24chasa.bg/Article/245917 www.24chasa.bg
Така започва филмът на "Съвършено секретно" "Тодор Живков - титан на отминаващата епоха".

Hапрегнато-загадъчна музика. Надписи "Съвършено секретно" и "Информация за размисъл". На екрана тъмнина и загадъчност. В далечината проблясват фарове на приближаваща се кола. Гласът зад кадър е загадъчно драматичен: "София. 7 ноември 1989 г., 6 часът вечерта. Автомобилът на първия секретар на ЦК на Българската комунистическа партия Тодор Живков приближаваше към съветското посолство. Посланикът Виктор Шарапов посреща госта и го кани в кабинета си. Разговорът преминава при закрити врати. В 19,30 беседата завършва. Точно след 48 часа Тодор Живков, неизменно ръководил България в последните 33 г., подава оставка." Следват черно-бели кадри от пленума с оставката, кадри от крепки прегръдки между Живков и Брежнев, манифестиции с лозунги "Слава на БКП" и изведнъж с гръм ударното заглавие - "Титан ушедшей епохи. Тодор Живков". Името на Живков е изписано с бяло, зелено и червено. Така започва 44-минутният документален филм на руската компания "Съвършено секретно" "Тодор Живков - титан на отминаващата епоха". Лентата на режисьора Алексей Аленин, показана по V канал на Петербургската телевизия, е една от последните в рамките на дългогодишен проект на журналиста Артьом Боровик. Един от основателите на "Съвършено секретно", загина трагично в самолетна катастрофа през 2000 г., но компанията му се слави с бележити документални разследвания на известни и неизвестни факти от най-новата история. Днес холдингът се оглавява от вдовицата на Боровик - Вероника Хилчевская, но много от филмите, носят неговия подпис. Този за Живков също. "24 часа" разказва лентата със съкращения така, както авторите видяха историята.

Преди последното си отпътуване от София Горбачов казал на Живков: "Ще вървим заедно." Това станало пред Николай Гусев, шеф на съветската търговско-промишлена палата в България. След време Живков попитал Гусев дали си спомня обещанието на Горбачов. Да, помня, отговорил Гусев. "Е, виждаш ли, Горбачов и тук ни излъга", заключил Живков.

Това е само един от десетките епизоди във филма. Лентата започва така:

Тодор Живков: На последната среща Горбачов ни излъга

Манифестация, лозунг "Перестройка, демократизация, гласност".

Тодор Живков: На последната среща Горбачов ни излъга

Четец: Април, 1985 г. Съветският лидер Михаил Горбачов обявява началото на перестройката.

Тодор Живков: На последната среща Горбачов ни излъга

Виктор Шарапов, посланик в България от 1988 до 1992 г.: В нашата страна се извършва прелом, а България остава встрани, можете ли да си представите?

Тодор Живков: На последната среща Горбачов ни излъга

Четец: Живков винаги е бил лоялен към Москва. Но с идването в Кремъл на Горбачов той се обяви против неговата политика. Отношенията между двамата не потръгнаха от първата им среща.

Тодор Живков: На последната среща Горбачов ни излъга

Григор Стоичков, член на ЦК на БКП: Когато дойде Горбачов, всички генерални секретари отидоха при него да се запознаят. Отиде и Живков. Като един от най-старшите реши да сподели с Горбачов своя опит. Но Горбачов не обърна внимание на думите му. Кой е Живков, че ще му дава съвети - генерален секретар на малка партия в малка страна...

Тодор Живков: На последната среща Горбачов ни излъга

Тодор Живков (заснето през 1995 г.): Смятах механизмите за управлението на социализма за порочни. Ние трябваше да се откажем от тях, защото те задържаха развитието и влизаха в противоречие със социалистическия идеал. Това стана повод за нашето стълкновение с Горбачов.

Етери Левиева
Етери Левиева

Четец: Горбачов не искаше противник. Още повече че сред лидерите на социалистическите страни Живков се ползваше със значително влияние.

Шарапов: Той сам наричаше себе си доайен на социалистическия лагер. Така си и беше - бе най-отдавна на поста генерален секретар. Но Горбачов ревностно се отнасяше към подобни заявления и в определени случаи не пропускаше да подхвърли: "Доайенът пак нещо е замислил."

Четец: Икономически и политически България напълно зависеше от СССР. В случай на конфронтация българският лидер нямаше шанс да оцелее. Силите очевидно бяха неравни. На 9 ноември 1989 г. Живков взе решение да подаде оставка.

Гр. Стоичков: Той ме извика и ми каза: "Днес на заседание на ПБ ще подам оставка." Казах: "Разбира се, това е нормално. Човек не може да работи през целия си живот. Въпросът е доколко моментът е удачен." Той отговори: "За ЦК на КПСС и особено за Горбачов аз съм нежелан. България не може да се развива без СССР. Аз преча на тези отношения."

Следва картина от пленума на 10 ноември 1989 г. в Бояна.

Четец: Пленумът на ЦК на БКП прие оставката на Живков. На негово място бе избран Петър Младенов, с който Горбачов имаше добри отношения. И макар че съветският посланик бе казал, че българите сами трябвало да решат кой да оглави партията, присъстващите на пленума знаеха, че кандидатурата на Младенов ще предизвика одобрение в Москва. Новият лидер предложи бившият ръководител на партията да запази резиденцията, охраната, лекарят и другите си привилегии.

Гр. Стоичков: На заседанието на ПБ това бе прието единодушно. Бе предложено да обявят благодарност към Живков за всичко, което е направил за България.

Четец: След 10 дни Младенов свика извънреден пленум на партията и поиска да се разгледа въпросът за лишаването на Живков от привилегии. Бе прието решение за завеждане на дела срещу него.

Гр. Стоичков: Той прие спокойно подаването на оставка, но бе съсипан, когато след 10 дни пленумът прие решение да не му се изразява благодарност и да му вземат резиденцията, а след седмица го арестуваха и го пратиха в затвора За какво - кой може да каже?

Четец: Цяла България притаено следеше развитието на събитията. На подсъдимата скамейка се оказа човек, с чието име бе свързана цяла епоха.

Следват кадри от село и биографията на Живков.

Гр. Стоичков: Семейството му живееше бедно. Баща му работеше, а майка му се грижеше за къщата.

Четец: Училището Тодор завърши с отличен. Баща му се надяваше синът да му стане помощник. Но Тодор избра друг път. Реши да замине за града. Родителите не се съпротивляваха, макар и да не одобряваха.

Иван Славков: Много селски родители пращаха децата си в големите градове, съветвайки ги да не се занимават с политика и с електричество - две неща, които не можеш да разбереш, а от проблеми няма да се отървеш.

Четец: Когато Живков пристигна в София, животът се оказа нелек. Монархическа България бе на края на пропастта. Множаха се партии, които предлагаха реформи. Най-популярни бяха комунистическата, БЗНС и партията на народното съгласие. Най-решителни се оказаха комунистите. Младият Живков се прехранваше от случайна работа, оглеждаше се и създаваше приятелства. Много от новите му приятели се оказаха комунисти. Пламенните речи и горещите слова привличаха и хипнотизираха Тодор. Той вярваше, че тази партия има програма за действие и може да изведе България от кризата. През 1932 г. Тодор стана член на БКП. След година Димитров бе обвинен в подпалването на Райхстага. Живков внимателно следеше хода на процеса и още веднъж се увери в правилността на своя избор. Разбра колко важно е за комуниста доброто образование и умението да говори аргументирано. Постъпи в Юридическия факултет на Софийския университет. С първите дни на Втората световна война Живков остави учението и пристъпи към създаването на антифашистка съпротива. Ръководи партизанския отряд "Чавдар". На 9 септември 1944 г. отрядът влиза в София.

Четец: София, Върховният съд, 21 ноември 1991 г. Съпроводен от конвой, Тодор Живков влиза в залата на съда. В 10,30 съдията обяви процеса за открит. Един от първите пунктове на обвинението е сътрудничество с окупационни войски.

Виктор Самарин, кореспондент на Гостелерадио в България 1988-1992 г.: Обвиняваха го в много неща. Даже в това, че ставайки един от ръководителите на партизанското движение в България присвоил част от средствата и бил информатор на царската охрана. Основно доказателство за виновността му е, че не попаднал в плен на Гестапо.

Живков: Разбира се, че съм имал грешки, аз съм жив човек. И пред съда казах, че аз, Тодор Живков, съм обикновен човек. Както други хора на планетата, и аз греша, и съм подвеждан, но съм Тодор Живков и престъпления към народа нямам.

Следва кратка ретроспекция на 9 септември 1944 г. Според авторите България попада под контрола на СССР, през 1946 г. става република и от този момент започва политическата кариера на Живков.

Гр. Стоичков: През януари го избират за секретар на ЦК, а през ноември за кандидат-член на ПБ. През юни или юли следващата година - за член на ПБ. За своето стремително излитане Живков е задължен на Вълко Червенков, който след смъртта на Димитров през 1949 г. оглавява комунистическата партия. Той го прави своя дясна ръка, но след смъртта на Сталин Червенков губи влияние. Именно Живков сформира фракция, която след 2 г. принуждава Червенков да подаде оставка. След доклада на Хрушчов за култа към личността на Сталин през 1956 г. Живков излиза с разобличаване на култа към личността на Червенков.

Четец: Дали това е било тънка политическа сметка, или стечение на обстоятелствата, не е известно, но през 1956 г. в България се появява нов лидер.

Иван Славков: Наричат го хитър политик. Но той просто е роден политик. Опитват се да го омаловажат, позовавайки се на неговата необразованост. Може да нямаше висше образование, но бе необичайно умен, с невероятно развит политически и житейски усет.

Четец: Живков научи главното правило, което следваше до оставката си през 1989 г. - ако искаш да бъдеш първи в България, трябва във всичко да поддържаш Москва. Първият секретар на ЦК на КПСС Хрушчов симпатизираше на Живков - бяха на една възраст, и двамата от средите на народа, обикновени в общуването, бързо намираха общ език.

Следват архивни кадри и възторжен глас от старите ленти: "Златна звезда "Герой на НРБ" и орден "Георги Димитров" на другаря Хрушчов връчи председателят на МС Тодор Живков."

Живков: Много хора са ме питали кой от съветските ръководители ценя най-много. Разбира се, че Хрушчов. Неговото име ще остане в историята. Представете си времената в началото на 50-те г. - 2 лагера, от едната страна антикомунизъм, от другата - марксизъм-ленинизъм. Сблъсък страшен. И той, независимо от тази обстановка, дошъл до смело решение.

Четец: Живков във всичко се стараеше да подражава на съветското ръководство. През 1962 г. на учредителния конгрес на партията Хрушчов обеща, че сегашното поколение съветски хора ще живее при комунизма. И Живков организира конгрес на партията и каза, че комунизмът ще дойде и в неговата страна.

Живков: Отношенията със СССР, когато бях ръководител на партията и държавата, бяха дружески. Руският народ ни е освободил от турско робство. С неговата решаваща помощ бяхме освободени и от хитлеровския фашизъм. Издигнах лозунга "Дружба от векове за векове". Бях уверен в тази дружба и до последния си дъх ще й остана верен. Даже тогава, когато съм предприемал действия, разминаващи се с действията на съветските ръководители, не съм влагал антисъветизъм.

Четец: През 1964 г. властта в СССР се сменя. Мястото на генералния секретар заема Брежнев. Живков един от първите поздравява новия ръководител с новата длъжност. След няколко години на Брежнев се отдава възможност да се убеди в лоялността на Живков. Прага, август 1968 г. В града навлизат танкове. Москва заявява, че ситуацията в Чехословакия излиза извън контрол. За възстановяване на конституционния ред е въведена войска. Действията на Москва предизвикват гневно осъждане по цял свят. Още веднъж първият, който безусловно подкрепя действията на Москва, е Тодор Живков. Не само подкрепя решението на Кремъл, но и предоставя български войск. Брежнев оценява постъпката на Живков. До 1968 г. Живков имал тесни връзки с тогавашните чешки революционери, поддържал реформите в Чехословакия и се срещал с ръководството на страната. Затова за Брежнев било особено важно каква позиция ще заеме Тодор Живков.

Бойко Борисов: Ако отчетем, че светът е бил разделен на 2 части - Варшавски договор и НАТО, ако приемем, че след Втората световна война сме останали на страната на Варшавския договор, мисля, че той е направил максимумът България да се развива добре и да няма такива тежки инциденти както в Чехия и Унгария, където са умирали хора.

Четец: След пражките събития Тодор Живков става чест гост в Москва. За няколко години успява добре да усвои кремълските лабиринти и руския език.

Николай Гусев, ръководител на представителството на Търговско-промишлената палата на СССР в България (1977-1996): Живков искаше да не му се превежда. Колкото пъти започвах, казваше: "Колка, не недо" Аз замълчавах и когато ме питаше за някоя дума, му я подавах. Понякога изпускаше реплика или се шегуваше на руски,

Четец: Брежнев симпатизираше на българския си колега, ценеше неговата преданост и добре плати за нея. За няколко години с подръжката на Съветския съюз България започна да развива тежката промишленост и подобри селското стопанство.

Четец на фона на българска ръченица: В средата на 70-те г. стокооборотът на стоки между Съветския съюз и България нарасна до 12 млрд. рубли. От СССР в България заминаваше нефт, а обратното - розово масло, цигари, вино, коняк и зеленчуци. Българските стоки се отличаваха с добро качество и невисока цена. Кутия цигари "Ту 134" или "Родопи" за 40 копейки можеха да се купят във всяка будка. Българските зеленчуция бяха на всеки пазар. Съветските експерти приемаха продукцията направо на полето.

Следват архивни кадри с оригинален дикторски текст: Топло и радосто приветстваха жителите на София генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев. Безвъзмездната финансова помощ, която СССР ежегодно оказваше на България след 1972 г., достигна около половин млрд. долара. Брежнев смяташе, че това е приемлива отплата за лоялните български ръководители.

Четец: Между Живков и Брежнев се създадоха дружески отношения. Благодарение на това Живков понякога можеше да си позволи да противоречи на съветския вожд.

Иван Славков: Веднъж дойде Брежнев. Присъствах, когато Живков му каза: "Леонид Илич, не може малка България да храни такъв голям Съветски съюз. А Брежнев се засмя и попита: "Защо така миклиш?" "Защото за тези 4 г., когато фиксирахме курса, рублата падна. България загуби само от туристическия обмен около 1 млрд. рубли. Искаме си ги обратно." Брежнев се съгласи. След месец от СССР изпратиха композиция с нефт. Общата сума на пратката бе 750 млн. долара и напълно покриваше загубите. Този нефт веднага отиде на международния пазар по международни цени. Това бе добър приход, защото Живков си позволи да критикува Брежнев.

 

Етери Левиева: Добър или лош - той е част от историята

Етери Левиева е генерален продуцент и директор на "Съвършено секретно". Тя отговори на въпросите на "24 часа" от Москва.

- Как решихте да направите филм за Живков?

- Създадохме цикъл документални филми "Първите лица". В тях разказваме за лидерите на бившите съюзни републики в състава на СССР, както и за лидерите на страните от Варшавския договор - Густав Хусак, Николае Чаушеску, Янош Кадар, Йосип Брос Тито, Ерих Хонекер, Мао Цзедун, Ким Ир Сен и др. Тези хора повлияха на своите държави и комунистическия режим и като цяло на хода на историята.

- Колко време работихте над филма?

- 4 месеца.

- Коя бе най-трудната задача?

- Да осмислим заслугите и отговорността на тези хора и тяхната вина за едни или други събития през онзи период.

- Открихте ли материали, които останаха извън филма?

- Да, но времето не стигна. Дължината на филма е само 44 минути.

- Имахте ли затруднения да накарате героите да говорят? Имаше ли някой, който ви отказа?

- Не.

- Защо озаглавихте филма "Титан ушедшей епохи"? 20 години достатъчни ли са, за да се прецени кой е титан в историята?

- От наша гледна точка каквито и да са - добри или лоши, тези хора са били значими в живота и културата на своите държави. Смятаме, че трябва да се отнасяме с уважение към хората, които са правили историята, независимо какви са били.

- Има ли "Съвършено секретно" други проекти за тайните на България?

- Засега не.