Докога работим? Не е само там проблемът

https://www.24chasa.bg/Article/246101 www.24chasa.bg
СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Повече от 20 дни продължава играта на развален телефон между социалното и финансовото министерство за повишаване на пенсионната възраст.

Първи темата повдигнаха експертите от екипа на министър Младенов на 16 септември, но притеснени от обществената реакция, дадоха заден и обявиха, че в условия на криза идеята не е на дневен ред.

Не минаха и няколко дни, не друг, а вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обяви по Дарик радио, че не изключва вероятността възрастта за пенсия да скочи още догодина. Той пространно обясни как летвата за жените трябва да се вдигне до 63 г. и да се изравни с тази на мъжете.

Докога работим? Не е само там проблемът

Мярката била начин да се осигури с времето повишение на парите за старост, лост за финансова стабилност на системата и справедлив ход от гледна точка на равенството на мъжете и жените. И МВФ, и Европейската комисия от години ни натискали за това. Дянков уточни, че трябва да се действа постепенно, като до 2012 г. жените да могат да избират дали да се пенсионират по старата, или по новата система.

Докога работим? Не е само там проблемът

От социалното министерство коментираха изказването като прибързано и само като опция, която подлежи на обсъждане по принцип в консултативния съвет по пенсиите. Тотю Младенов категорично заяви, че подобна стъпка ще увеличи безработицата.

Симеон Дянков: Жените в пенсия на 63 догодина
Симеон Дянков: Жените в пенсия на 63 догодина

В понеделник обаче вицепремиерът декларира на международен форум в Истанбул намерението на правителството за изравняване на пенсионната възраст на мъжете и жените още догодина. Ако пенсионната реформа бъде направена, през 2013 г. в бюджета ще има 300 млн. лева повече, изчисли той. Тези пари щели да се върнат в систематапод формата на увеличение на пенсиите или добавки за най-нуждаещите се. Дянков дори обясни, че се обмислят бонуси за хората, които продължат да работят след 63.

Тотю Младенов: Опасно е в кризата
Тотю Младенов: Опасно е в кризата

"Питайте за всичко това г-н Дянков", отсече вчера министър Младенов в отговор на въпрос докога ще продължава това. Той потвърди становището си, че подобни действия са опасни, докато не се възстанови икономиката. Позова се и на експертните прогнози, че вдигне ли се летвата от 1 януари,

ТЕЛК-овете ще бъдат засипани от молби за инвалидизиране.

Пенсионната възраст у нас започна да расте през 2000 г., когато старият закон бе заместен с Кодекс за задължително обществено осигуряването (сега Кодекс за социално осигуряване). Дотогава мъжете у нас спираха работа на 60 г., а жените - на 55. След дълги дискусии с участието на тогавашния социален министър Иван Нейков, дългогодишния управител на НОИ Йордан Христосков, съветника на президента по социалните въпроси Николай Николов, Минчо Коралски, синдикати и работодатели унас се въведе т.нар. точкова система. С нея възрастта освен като самостоятелно условие за пенсия бе включена и втори път в точките, които всъщност са сбор от възрастта и трудовия стаж. Тогава се създаде и таблицата, регламентираща, че от 2000 до 2009 г. възрастта ще расте с по 6 месеца годишно до достигане на 63 г. за мъжете и 60 за жените. Точките също се увеличаваха до 100 за мъжете и 94 за жените.

През годините няколко пъти изплува идеята за чиста точкова система без дублирано участие на възрастта. През 2005 г. я подкрепи дори президентът Георги Първанов, но никой не посмя да прави радикални промени от страх, че населението застарява и системата няма да издържи финансово. Отчете се като успех, че за 9 г. пенсионерите у нас намаляха с 300 хил. и така вместо 100 работещи на 120 пенсионери, каквито бяха прогнозите, сега имаме 100 работещи на 76.

Пенсионната летва обаче е само върхът на айсберга. Всъщност много по-тревожна е констатацията, че моделът ерозира, че поставените преди 9 г. цели не се изпълняват и трябва да се търсят нови решения.

През 2000 г. у нас бе въведена тристълбова система, с която бе решено парите за пенсии да се събират от осигуровки. Първият стълб е държавното обществено осигуряване, за което и работници, и работодатели внасят солидарно. Вторият е допълнителното задължително осигуряване, където само родените след 1 януари 1960 г. участват за втора пенсия.

Третият е доброволното осигуряване, където се правят вноски по желание. Първият стълб успява да осигури около 40% от доходите на човека, докато работи. В началото на реформата се смяташе, че още 30-40% ще дойдат и от частните фондове. В последно време обаче става все по-ясно, че основната солидарна пенсия е под въпрос. Вместо дефицитът на НОИ да се нулира през 2009 г., каквато бе първоначално идеята, той се увеличи от 90 млн. през 2000 г. на над 3 млрд. лв. сега.

Налага се държавата все повече да доплаща за пенсии. Миналата година тя бе включена дорикато особен осигурител. Сега дава 43% и се очаква участието й да расте.

Причината е последователното сваляне на осигуровките от 2003 г. насам. Тогава тежестта в масовия случай бе 29%, сега е 18%, като за родените след 1960 г. 5% отиват към частните фондове. Заявката на правителството е заради кризата вноските догодина да бъдат свалени с още 2%.

Тази тенденция е опасна, тъй като това значи национализиране на пенсиите и преобладаващото им финансиране от данъци, предупреди Йордан Христосков. Според него това е несправедливо, защото парите идват от високите косвени данъци като ДДС и акцизите, което значи, че пенсионерите сами плащат пенсиите си. И за това ще е нужен и солиден ресурс.

Не стихват и анархистичните призиви държавното осигуряване да се ликвидира тотално и да останем само на капиталови схеми. Чилийският челен опит обаче, където при подобна система хората останаха без пенсии, държи влага и никой не смее сериозно да мисли за това.

Една от сериозните стъпки за стабилизиране на системата бе решението за създаване на Сребърния фонд по времето на Христина Христова. Идеята му бе да започне трупане на демографски резерв, който да гарантира изплащането на пенсиите след 10-15 г., когато възрастните станат повече от работещите. Прие се специален закон и събирането на пари от концесии, такси и т.н. в него започна. И досега оценките за управлението му обаче са спорни. Противоречиво бе приета и идеята на Иво Прокопиев там да отива и печалбата от АЕЦ, НЕК, държавните имоти, като половината от парите се дадат и на сегашните пенсионери.

  • Има ли газова връзка в темата на матурите

    Има ли газова връзка в темата на матурите

    На българските зрелостници им се падна да пишат съчинение за поета Димчо Дебелянов. Може би това е в контекста на газовия проблем, защото Дебелянов загива край град Сидерокастро (Демир Хисар, което на български значи Желязна крепост). Оттам минава старата газова връзка между Гърция и България и оттам фактически ще влиза американският втечнен газ
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо