Ангел Найденов: Състоянието на въоръжените сили е критично заради предишните управляващи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/2469049 www.24chasa.bg

Министърът на отбраната, в интервю за предаването „Добро утро, България" на Радио „Фокус"

Водещ: Продължаваме темата за бюджета за отбрана и за състоянието на въоръжението и техниката в армията, изобщо за бойните способности на армията ни. Как сегашното ръководство на Министерство на отбраната ще отговори на упреците на ГЕРБ по отношение на по-малкия бюджет с около 60 милиона и за това какво ще се случва с модернизацията и превъоръжаването, тези и още въпроси сега ще зададем на министъра на отбраната Ангел Найденов. Добър ден, министър Ангелов.

Ангел Найденов: Добър ден.

Водещ: Най-напред да ви попитам, преди малко чухме бившия зам.-министър на отбраната Валентин Радев. Той каза, че ви е оставил едно изключително подредено министерство, кажете ни най-напред какво наследихте от гледна точка на състояние на техниката и въоръжението ?

Ангел Найденов: Това твърдение на бившите управляващи искрено ме разсмя в началото на деня, но знаете ли, това, което чувам и вчера и днес от тяхна страна като коментар по отношение на бюджета, ми дава основанието да направя едно определение, едно единствено определение за това поведение - наглост и безочливост. Трудно ми е да намеря по-подходящо определение. И казвам наглост и безочие не толкова заради факта, че и пресконференцията, и днешните коментари се правят от бившите управляващи и то в годината, в която бяха изметени от властта. Наглост и безочие заради факта, че състоянието на въоръжените сили пряко опровергава твърденията на г-н Радев. Състоянието на въоръжените сили е на критично ниво. Ако един от основните елементи от отбранителната политика на България е в това състояние, в каквото е днес, то какво да е определението ни за отбранителната политика като цяло, освен провал. И всъщност това състояние е поради действие и бездействие на предишните управляващи. Ако това не е вярно, защо тогава на мен и моя екип сега се налага да сключваме рамкови споразумения за възстановяване на техническата или в частност на летателната годност на техниката на въоръжението на въздухоплавателните средства в състава на Българската армия. Защо сега ние трябва да сключваме договори за интегрирана логистична поддръжка, да сключваме конкретни договори за ремонт и доставка на резервни части? От това така наречено подредено министерство само 22 процента от летателната техника, с която разполагат българските въоръжени сили, е в техническа годност, тоест е изправна и може да бъде ползвана, а само около 40 процента от корабите. Ами вижте до преди месец един от най-големите проблеми, с който се сблъскваха военните формирования в сухопътни войски, беше липсата на гуми и на акумулатори.

Водещ: Да, това сме го чували за гумите.

Ангел Найденов: Вие чували ли сте за подобен проблем в друга армия и може ли това да бъде определение за подредено министерство и съответно отбрана? Вижте аз имам основанието да кажа определението наглост и безочие и поради следните аргументи. Например нито един от тези 14 модернизационни проекти, които бяха включени в програмата с така наречените инвестиционни намерения на предишните управляващи в лицето на министър Аню Ангелов и неговия заместник Валентин Радев, не са реализирани. Нито един в рамките на тези четири години.

Водещ: Аз попитах бившия зам.-министър Радев и той каза, че са имали плащания по стари сметки, затова не са имали възможност да ...

Ангел Найденов: Ние нямаме ли плащания сега по техни ангажименти, които не са били осигурени финансово? Разбира се, че имаме плащания и аз не мога да разбера що за аргумент може да бъде това, че има плащания. Например ако се отиде на варианта на сключване на договор за покупка на нови самолети, нов тип бойни самолети, без значение дали са нови или втора ръка, то това ще бъде примерно проект, който ще се реализира с плащания в рамките на 8 години. Кое е това управление, което приключва всичко в рамките на 4-те години на своето управление? Очевидно е, че има преходни проекти, чиито плащания вървят далече напред. Така че това е абсолютно несъстоятелен аргумент, но вижте според мен най-силният аргумент за едно подобно определение и всъщност онова, което не успяха да постигнат и което отнема правото на предишните управляващи да правят коментара по бюджета за отбраната, е следният: те са автори на така наречената „Бяла книга за отбраната", в която са посочени основните намерения, параметри, цели на отбранителната политика в рамките на един доста дълъг период от време, включващ обаче и целия период от 4 години на тяхното управление. Там е записано, че минимално необходимите разходи като процент от БВП за отбрана са на ниво 1,5 процент и никога в рамките на своите 4 години те не са постигали 1,5 процента. Разбирате ли парадокса? Те се ангажират с фиксиран процент на разходи за отбрана и никога те не постигат този процент на разходите за отбрана. Очевидно, че след като са разчитали на 1,5 процент и не го постигат, всичко останало като дейности в отбраната е било продукт на непрекъснато намаляване на средствата или съответно орязване на необходимите средства за реализиране на една или друга политика.

Водещ: Нека да поговорим малко за военновъздушните сили, тъй като вече стана въпрос за тях, а освен това, доколкото на мен ми е известно, там нещата са най-нелицеприятни. Поправете ме ако бъркам.

Ангел Найденов: Затова казах, че само 22 процента от наличната техника, с която разполагаме, е технически изправна.

Водещ: Кажете какво ще се модернизира от самолетите и вертолетите, тъй като вече чухме, че има идея да се модернизира и изтребителя МиГ-21, заради което търпите упреци, че по-скоро трябва да реализирате сделката за закупуване нов многоцелеви изтребител?

Ангел Найденов: Това, което трябва да направим, е в следните направления. Като изключим и то с доста уговорки изтребителите, които в момента използваме - МИГ-29, то всичко останало е в изключително незавидно техническо състояние, нека това определение да използвам. На практика голямата част от авиацията е на земята. Това се отнася за бойните хеликоптери Ми - 24, това се отнася за голяма част от хеликоптерите Ми-17, това се отнася за учебните хеликоптери БЕЛ, това се отнася за самолетите L-39, за „Пилатус"-ите. „Кугар"- ите, само един в момента може да бъде ползван.

Водещ: От 12, да уточним за нашите слушатели.

Ангел Найденов: От 12, да. Това е важно уточнение. Това, което правим в момента, е следното: в рамките на 2014 година трябва да стартира проект не за модернизация, по-скоро в случая можем да говорим за една минимална адаптация, да кажем подмяна на част от авиониката на МиГ-29, с оглед на което да бъдат освободени честоти, които ще се ползват във високоскоростните влакове по линията Пловдив-Свиленград. Това е един проект на стойност около 30 милиона лева, като това е една стъпка от големия проект на стойност около 160 милиона лева за модернизацията, за която вие говорите. Ние все още не сме правили предложение за тази голяма модернизация, защото трябва да се убедим, че можем да разчитаме на достатъчно средства. Второ, ние в момента сключваме договорите, аз затова казвам, че на нас ни се налага сега да сключваме договорите за интегрираната логистична поддръжка и съответно сертифицирането прегледа на двигателите на хеликоптерите „Кугър" и „Пантер". Сега ни се налага да сключваме договор за доставка на резервни части и съответно ремонти на хеликоптерите БЕЛ и „Пилатус". Като говоря за хеликоптерите БЕЛ, това са хеликоптери, които се ползват за подготовка на курсантите в последен курс на Военновъздушния факултет и съответно се ползват за подготовка на новопостъпващи пилоти. Аз не знам дали предишните управляващи и в частност г-н Радев си дават сметка, че повече от 2 години тези хеликоптери не се ползват, което означава нарушаване на подготовката на новопостъпващите пилоти. По същия начин сега ни се налага да сключваме договорите съответно за „Пилатус" - ите, за хеликоптерите Ми-24 и Ми-17. Това е състоянието. Разбира се за щастие, да кажа, на този мрачен фон, ние все още може да разчитаме на самолетите МиГ-21 и съответно на МиГ-29. С това искам да подчертая, че ние сме в състояние да изпълним основните си ангажименти по мисията за „Аir - policing", т.е. охраната на въздушното пространство и на България, и разбира се, в рамките на интегрираната система за охрана и отбрана на въздушното пространство на страните-членки на НАТО.

Водещ: 60 млн. лева по-малко, от ГЕРБ смятат да предложат...

Ангел Найденов: Това също не е вярно, защото нека да кажа следното: Ние в момента имаме директно като средства за Министерство на отбраната 1.45 млрд. лв. Освен тях имаме директно записани като целеви средства на разположение на Министерски съвет, но целеви за Министерството на отбраната, за бойна подготовка и бойна готовност още 20 млн. лв. Отделно от това имаме ангажимента, в рамките на оценката за изпълнение на приходите за 2014 г., през втората половина на 2014 г. за допълнителни 20 млн. лв. Т. е. към момента можем да разчитаме на 1.85 млрд. лв. Тези 40 млн.не ги отчита вашият предишен събеседник в лицето на г-н Радев. Отделно от това имаме вече решение на междуведомствената работна група, която се занимава с проблема за честотите и съответно необходимостта от допълнителни и то целеви финансови средства. Това решение казва, че в рамките на 2014 г. ще бъдат дадени допълнителни средства за Министерството на отбраната, за да се осъществят съответно или подмяна на техниката или съответно пренастройване на честотите, на които работи техниката, с която разполага Министерството на отбраната, за да бъдат освободени честоти за цифровата телевизия, за мобилните оператори. И отново се връщам на темата за високоскоростните влакове, от къде ще дойдат тези средства. Всъщност става дума за това, че когато се освободят честоти, те се предоставят на оператори, независимо дали телевизионни, или мобилни оператори, които съответно плащат за това, че ще ползват тези честоти. И това са такси и суми, които постъпват в Комисията за регулиране на съобщенията.

Водещ: Това е важно уточнение.

Ангел Найденов: Тези средства, които постъпват там, респективно в държавния бюджет, ще бъдат върнати като целеви средства за Министерство на отбраната, съответно за тези дейности, за които споменах - подмяна на техниката или съответно пренастройване на тази техника със закупуване на допълнителни компоненти, позволяващи да работят на други честоти, в честотния диапазон, който ползваме.

Водещ: Ще се справите ли с този бюджет, който се предвижда за догодина, без да ощетявате, разбира се, армията и изобщо националната сигурност като цяло?

Ангел Найденов: Тук отговорът на въпроса е като отговора на въпроса дали е достатъчен бюджета. Аз не познавам министър на отбраната, който да каже, че неговият бюджет е достатъчен. Винаги има потребности, повече отколкото са финансовите възможности на всяка една държава. Тук да кажа за слушателите на Радио „Фокус", че независимото от общия призив, който съществува или ниво на амбиция, което съществува в рамките на страните-членки на НАТО - да се поддържа бюджет за отбраната в рамките на 2% от БВП, забележете 2%, и то само три страни поддържат подобен бюджет и това са САЩ, Великобритания и обърнете внимание - Гърция. А всички останали са далеч под този процент. Включително има такива, които са под 1%. На въпроса ви „ще се справите ли", трябва да се справим.

Водещ: Да, разбрах ви.

Ангел Найденов: Имаме разбира се съответните разчети. За съжаление това което най-много страда в момента са капиталовите разходи. Ние сме осигурили минимално, да кажа така, необходимите средства за текущата издръжка като цяло и на личен състав, и на дейности. Осигурили сме средства, които също не мога да кажа, че са достатъчни, които ще ни позволят да се справим за възнагражденията и съответно допълнителните плащания в състава на въоръжените сили и структурите, които са на пряко мое подчинение. Имаме разбира се своите разчети при отпускането на всички допълнителни целеви средства, за които споменах, какво точно трябва да бъде реализирано. Разбира се много е важен и фактът, че имаме целеви средства конкретно за бойна подготовка и бойна готовност, което вече гарантира едно по-различно ниво, включително и на учебните тренировки, на стрелбите в сравнение с предишни години.

Водещ: Бяхте на посещение в Афганистан, срещнахте се там с контингентите ни в Кабул и Кандахар. Какво ви казаха войниците ?

Ангел Найденов: Това, което ми казаха е, че са в състояние първо - да изпълняват задълженията, които са им възложени в рамките на мисията и в Кабул, и Кандахар. Второ - че оценяват усилията, които се полагат от сегашното ръководство на Министерство на отбраната и от командването на въоръжените сили, да се постигне първо стопроцентова осигуреност на участниците в тези мисии на операции, да не се правят компромиси с качеството на оборудването, на екипировката, с която заминават българските контингенти, с въоръжението и с техниката, с която разполагат. Казаха, че оценяват усилията да се възстанови престижът и достойнството на военната професия, което според мен е изключително важно.

Водещ: Какво казаха за опитите ви да възстановите предишното правило за пенсиониране? То вече мина на първо четене в парламента. Как го възприемат?

Ангел Найденов: Среща подкрепа и всъщност едва ли е необходимо човек да отиде чак до Афганистан, за да разбере, че това е едно намерение и усилия, които се подкрепят, защото имаме едно красноречиво социологическо изследване, което беше правено през месеците юли и август, и което показва почти 90% подкрепа за усилията да отпадне условието за пенсиониране. Но понеже говорим за посещението в Афганистан ми се иска да кажа, че аз наистина съм респектиран от онова, което видях като отношение на българските военнослужещи към техните задачи и като начин на изпълнение на техните отговорности. Всъщност една изключително висока оценка, която е оценка и на нашите партньори, и съответно на командирите, и на командващите на базите, и на регионалното командване „Юг", в чиито състав е например българският контингент в Кандахар.

  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар