Българин - обект на тайния проект на ЦРУ "Артишок"?

https://www.24chasa.bg/Article/2469817 www.24chasa.bg
Базата в Панама, където е пратен българинът

Българинът Димитров е един от най-неочакваните резултати на тайния проект на ЦРУ “Артишок”.

Операцията за своеобразен контрол на ума, която проучва различни методи за разпит, възниква на 20 август 1951 г. от по-ранен проект на ЦРУ Bluebird (Синя птица - бел. авт.), а през 1953 г. започва да се нарича МКУЛТРА.

Проектът, ръководен от офиса за научни изследвания, изучава хипнозата, принудителното пристрастяване към морфин и последващото принудително оттегляне, както и използването на химикали и други начини за създаване на амнезия и други уязвими състояния.

За изненада, а вероятно и за ужас на самите експериментатори обаче, от враг на агенцията Димитров се превръща в самозван генерал, когото се чудят как да вкарат в правия път.

За прилагането на операция “Артишок” към българина разказва бившият служител на ЦРУ Морс Алън. Ето какво пише той в меморандум след среща с друг служител на ЦРУ по т. нар. “Случай Кели”. “Кели, чието  истинско име е Димитров, е 29-годишен българин и водач на малка политическа партия в Гърция и работи за българската независимост”, му казал служителят. Той описал Димитров като “млад, амбициозен, ярък, но типичен балкански политик”.

После разкрил, че месеци по-рано ЦРУ научило, че Димитров се готви да стане двоен агент на френското разузнаване, затова му пробутали информацията, че срещу него се готви убийство и за да го запазят, трябва да го пратят в гръцки арест.

В затвора той не само е подложен на разпит и мъчения, но става свидетел на същите методи, прилагани към други. След 6 месеца гръцките власти казали на ЦРУ да си го вземе и понеже нямало къде да го закарат, го пратили в тайния център за разпити във Форт Клейтън в Панама, където пращали други двойни агенти.

Там Димитров отново бил подложен на жестоки разпити, а после - определен като психотичен пациент, нещо, което Алън опровергава, и пратен в строго охранявано болнично отделение. След няколко месеца Димитров станал сериозен проблем за ЦРУ, разкрива документът.

Българинът бил вбесен от лечението, което му прилагали и настоявал да бъде освободен незабавно. Според информацията той притежавал безспорен интелект  и наблюдателност и понякога вкарвал служителите на ЦРУ в нежелани разговори.

Отначало мислели да го освободят и да го пратят при негов приятел във Венецуела, но после се отказали от идята, защото преценили, че е настроен враждебно към ЦРУ, затова аганцията почнала да обмисля подход от операция “Артишок” с надежда да го преориентира в своя подкрепа.

Медикаментите трябвало да се прилагат във военната болница в Панама. Авторът на документа предполага, че трябвало да бъде използвана стандартна наркохипнотична техника, но това не давало гаранция за желаната промяна и можело да отнеме време.
Така или иначе, през март 1952 г. Димитров е подложен на методите на операция “Артишок” за около 5 седмици.

Изглежда, вриянието е толкова силно, че от проблем на ЦРУ Димитров се превръща в човек, който сам се асоциира с агенцията. 

Смъртните регистри: Починал е през 1985 г.

Димитър Димитров не е застрелян на 7 декември 1978 г., нито е изчезнал мистериозно, както твърди холандският журналист Вилем Олтманс, а е починал през декември 1985 г. Смъртният му акт е издаден в щата Илинойс, показа проучване на “24 часа” в американските смъртни регистри. За да няма съмнение, че става въпрос за едно и също лице, справката потвърждава, че Димитър Димитров също като българския емигрант от Медковец, е роден на 7 май 1924 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански

"Левски" няма как да съществува без финансовата подкрепа на собственика Васил Божков. Поне на този етап. Причината е, че издръжката на клуба е най-малко 18,6 млн. лева на година. "Към днешна дата санитарният минимум „Левски" да съществува е не по-малко от 1 550 000 лв. на месец - заяви изпълнителният директор Павел Колев