Ген. Владимиров предава на жена конфискувано съкровище от ДС

https://www.24chasa.bg/Article/2472334 www.24chasa.bg
При пожара на партийния дом на 26 август 1990 г. бяха унищожени и откраднати компютри и документи, съдържащи интересна информация.

1август 1990 г., 21 ч. Градинката пред НДК е претъпкана с десетки хиляди екзалтирани хора, дошли да поздравят първия президент демократ в най-новата ни история.
Само часове по-рано 284-ма депутати са подкрепили кандидатурата на Желю Желев от СДС за държавен глава на мястото на подалия оставка Петър Младенов.


Злополучната реч
Служители от УБО се опитват да осигурят безопасен коридор до служебната лада от залата, в която тече концертът на "Мати Болгария", чийто гост е президентът.
"Никакви мерцедеси. Ще се возя в обикновена кола", е първото разпореждане, което той дава на личната си охрана секунди след като полага клетва.


Шофьорът пали двигателя на руския автомобил, щом чува по радиостанцията, че президентът излиза. Желев спокойно се движи сред множеството хора, които му стискат ръка и му подаряват цветя. Тримата му телохранители обаче са нащрек. Никой не знае дали сред десетките хора, с които Желев се прегръща и ръкува, няма и провокатор с оръжие.


Наближавайки колата, авангардът на охраната светкавично отваря на президента задната врата. С изненадваща пъргавина вместо на седалката с един скок Желев се оказва на капака на багажника. Още един скок и е на покрива на автомобила. Провокиран от положителната енергия на хората, той решава да произнесе реч от покрива на колата. Шофьорът въобще не подозира за намеренията на Желев и леко отпуска спирачката.


Преди да е стартирал обръщението си, президентът полита и... за щастие пада в ръцете на един от гардовете си - подполковник Димитър Владимиров, началник на отдел "Лични охрани" в УБО.


"Всичко мина добре. След време президентът си спомняше за случката с усмивка", разказва днес генерал Владимиров, който по това време не подозира, че ще оглави НСО и ще я ръководи в продължение на 16 г. при мандата на трима български президенти.
 

Пожарът в
Партийния дом

Минути след като получава обаждане по телефона, че Партийният дом гори, Владимиров е на площада между Министерския съвет и президентството.

Вечерта на 26 август 1990 г. началникът му ген. Джендов е заедно с президента Желев в "Евксиноград".


"Площадът бе почернял от народ. В сградата имаше полиция и барети. Там бяха проникнали 17 младежи. Събрахме ги и ги попитах: Какво правите? А те отговориха: Господине, излъгаха ни - разказва Владимиров и допълва, че след това момчетата били освободени.


"Димът бе навсякъде. От таваните падаха отломки. Излизайки навън, видях вицепрезидента Атанас Семерджиев и Соломон Паси. Настояваха да влязат вътре, защото се говорело, че има приковани за бюро хора, които щели да изгорят. Дадохме им по един противогаз и тръгнах с тях из коридорите. Вървях плътно до вицепрезидента.

След кратка обиколка реших да използвам хитрост, за да го убедя да излезе. Казах му, че противогазът му е разчетен за 30 мин, а той диша неправилно и след 15 мин ще му свърши въздухът. Така ускорихме излизането. На изхода момче размаха нещо. Един от колегите го спря. В ръката си държеше нож. В този момент Семерджиев ми каза: "Господине, мен ме обичат хората." Като излязохме на вън обаче, започнаха крясъци "Мръсен комунист."


Разчистването
на бръмбари

Владимиров е командирован от МВР в УБО 3 месеца преди преврата срещу Тодор Живков на 10 ноември 1989 г.

"Дни след свалянето му новоизбраният президент Петър Младенов издаде указ, с който преименува УБО в Национална служба за охрана (НСО), а от стаите и спортния салон в сградата изчезнаха окачените по стените високоговорители, спомня си Владимиров.

За същинската функция на озвучаващата техника се носят легенди и до днес. Според генерала тя респектирала гардовете и ги приучила да не коментират помежду си каквото и да било от срещите им с хората на властта.


Като доказателство, че смяната на името е само началото на сериозна реформа, тогавашният началник на НСО ген. Сава Джендов освобождава службата от стопанисването на ловните стопанства из страната, добили слава на любимите кътчета за отдих на Политбюро.


През февруари 1992 г. Желю Желев е избран повторно за президент - този път с прекия вот на народа. Той пенсионира Джендов и назначава на негово място Димитър Владимиров.

"Президентите Желев и Стоянов държаха службата да се реформира и развива така, че по нищо да не отстъпва на елитните държавни охранителни служби по света", твърди Владимиров. Той назначава пълна ревизия веднага след като поема НСО.


Съкровището в
"Евксиноград"

Следващата вечер в кабинета ми дойде притеснен счетоводителят и обясни, че в служебната каса, която съм наследил от предишния началник, е имало ценности. Те били извадени оттам и преместени за съхранение при управителя на резиденция "Евксиноград", разказва генералът и допълва, че подчиненият му не знаел повече за историята на съкровището.


Проверката на място във варненската почивна база на елита показала, че съкровището съдържа над 100 позиции златни пръстени и накити, както и ордени от царско време.

"В една от кутиите имаше и посвещение, от което ставаше ясно, че част от ценностите са подарък на някогашния управител на резиденция "Евксиноград" от царица Йоанна.

Предадохме ги в следствието и започнахме да търсим наследниците. Не след дълго ме уведомиха, че г-жа Мумджиева е съпругата на този човек и тя живее във Варна. Поканих я в "Евксиноград", спомня си ген. Владимиров.


Той показал кутията с надписа и я попитал дали я разпознава. "Жената се разплака. Тогава ми разказа, че в нея е имало бижу, подарено от царица Йоанна. През 1947 г. обаче в дома им дошли хора от Държавна сигурност и конфискували всички ценности. Съпругът се опитал да си ги върне след време, но от милицията го предупредили да спре да се занимава с това, иначе го чакал лагер", разказва ген. Владимиров.

Той решил да изпита Мумджиева дали казва истината и я попитал кой е най-ценният предмет за нея от задигнатата колекция, а тя отвърнала: "Годежният ми пръстен, от който липсва един от брилянтите."


Това напълно убедило генерала, че срещу него е собственичката на отнетото преди половин век съкровище, защото въпросният пръстен бил сред ценните украшения.


Реформите

"След консултация с президента Желев решихме да спрем да плащаме разходите, правени за държавниците, които охраняваме, - връща се към реформите в НСО ген. Владимиров. - Още докато бях лична охрана, се чудех защо службата трябва да плаща яденето и пиенето на чуждестранни гости например, които отсядаха за 3-4 дни в резиденция "Бояна". Поемахме дори командировъчните на министри. Един плаща, а друг живее."


С един замах службата се освобождава от задължението да плаща чужди разходи, да се грижи за осигуряването на подаръците на държавните мъже за чужди гости, да стопанисва няколко резиденции.


"Въведохме германския модел в НСО - казва Владимиров, който бил впечатлен от работата на немските си колеги по време на визита с участие на техния началник у нас през 1992 г. - Движех се плътно до г-н Крамер през тези 3-4 дни и не спирах да го разпитвам за детайли около структурата и организацията им. Въведохме "Информационно-аналитично звено" изцяло по подобие на това на германските ни колеги. Работата на хората там е ежедневно да събират и анализират информация, постъпваща от специалните служби, за криминогенната обстановка и по линия на тероризма, която има отношение към охраняваните политици и държавни сгради."

Въпреки скандалите през годините, свързани с нападки, че работата на това звено е да събира нерегламентирана информация за охраняваните, бившият началник на НСО твърди: "За 24 г. работа от НСО или нейни служители не е излязла на бял свят нито една флашка, секретен, личен документ или информация за срещи между държавници и интересни хора. Петно върху службата хвърлят единствен няколко служители, уволнени заради провинения."

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Детският радиохор на БНР и родителите на децата протестират пред сградата на обществената медия. Недоволството им е породено от пенсионирането на диригента Венеция Караманова. снимки: Юлиян Савчев                                                                                                                                              

Младият нападател на "Левски" Илия Димитров е роден на 10 юли 1996 г. в Дупница. Започва да тренира в школата на "сините" още като малък и минава през всички юношески формации на клуба. Дебютира за мъжкия отбор на 3 ноември 2013 г. при победата с 4:1 срещу "Пирин" (Гоце Делчев). След това е преотстъпван последователно на "Нефтохимик",

Бившата половинка на нападателя на "Валенсия" Симоне Дзадза - Киара Биази, е по-освободена от всякога. Красивата италианка показа снимките от последната си фотосесия. На някои от кадрите тя е полугола, като закрива гърдите единствено с косата си. На други е облечена в секси бански костюми. Мнозина от последователите на Киара в социалните мрежи