Супертежък US снайпер стреля на цели 5 км

https://www.24chasa.bg/novini/article/2480762 www.24chasa.bg

Американски оръжейни конструктори създадоха далекобойна снайперова пушка SOP, която стреля точно на цели 5 км.

Супермощното оръжие, което тежи колосалните 32 кг, засега е само прототип и е предназначено за популярните в САЩ стрелкови състезания на свръхдалечни разстояния. Не е изключено обаче скоро да попадне в полезрението на военни специалисти, които внимателно следят развитието на спортните оръжия и пригодяват най-добрите образци за армейски цели.

За новия снайпер е разработен нестандартен патрон с калибър 14,9 мм. За база е взет 20-мм патрон от шестцевното автоматично авиационно оръдие Vulcan.

Супертежък US снайпер стреля на цели 5 км

Гилзата на новия 14,9-мм патрон е скъсена, като зарядът осигурява огромна дулна енергия от невероятните 60 000 джаула. За сравнение може да се посочи, че дулната енергия на един от най-мощните снайперови патрони с калибър 14,5 мм (14,5х114) е едва 18 850 джаула.

В различни източници се отбелязва, че 14,9-милиметровият куршум тежи 110 г и се изстрелва с начална скорост над 1000 м/сек. Балистичните му характеристики са оптимизирани така, че на разстояние 4,9 км, куршумът продължава да лети със свръхзвукова скорост.

Специалистите, участвали в изпитанията на мощното оръжие, твърдят, че на 100 м отклонението на попаденията не превишава мизерните 1,27 см. Снайперът може да стреля само на единичен режим и се зарежда с по един патрон. Затворът е от болтов тип.
Масивната цев е закрепена само към патронника и е разположена в кожух, с който не контактува. Това е важно изискване за снайперовите пушки, благодарение на което се избягват външните въздействия.

В долната част на кожуха е монтирана телескопична двунога. В края на цевта пък е разположен дулен компенсатор, който разсейва встрани излитащите барутни газове и чувствително намалява отката.

Прикладът на снайпера може да се регулира по дължина и по височина. (24 часа)
 

 15 патрона побира гладкоцевната пушка UTS-15

Доц. д-р ГЕОРГИ МАРИНОВ

Три години са били необходими за разработката на турската гладкоцевна пушка UTS-15 (Urban Tactical Shotgun 15-rounds).

Конструкторите са подготвили различни варианти на оръжието - “Marine”, “Navi” и “Desert”, предназначени за военни и полицейски структури, които действат в градски условия. Вариантът Hunting се предлага и за гражданския пазар като ловно оръжие.
Работният колектив бил създаден в световноизвестната фирма Smith&Wesson, като начело застанал американският оръжеен експерт Тед Хетфийлд. А резултатът от разработката бил внедрен в турската компания UTAS Makina.

Пушката UTS-15 е изключително компактна. Тя е разработена по
схемата “бул-пап”, при която част от цевта и ударно-спусковият механизъм са разположени в приклада. По този начин пистолетната ръкохватка се намира преди патронника.

Над цевта са разположени два тръбни сдвоени пълнителя, всеки с вместимост по 6 патрона калибър 12х76 или с по 7 патрона калибър 12х70. Те имат индивидуални отвори за зареждане, които се затварят с отмятащи се прахозащитни капаци. Подаването на патроните може да се осъществява в три режима - само от десния или само от левия тръбен пълнител, или последователно от двата пълнителя. Изборът на режим се осъществява с помощта на специален 3-позиционен превключвател, разположен над цевната кутия, който се намира на нивото на очите на стрелеца.

Пълнителите са с надлъжни прорези. През тях е изведен бутон, свързан неподвижно с подавача на патрони. Бутонът позволява да се облекчи зареждането на пълнителя с патрони чрез ръчно свиване на подаващата пружина. Освен това, в зависимост от положението на бутона, стрелецът може да съди за остатъка от патрони в пълнителя.
Презареждането е ръчно, тип “помпа”. Заключването на затвора към цевта се осъществява с помощта на три бойни упора. Изстреляните гилзи се изхвърлят вдясно през отвор, който е снабден с предпазен капак срещу замърсявания.

Цевта е с хромирана вътрешна повърхност, като в челната  част има сменяеми шокове.
Конструкцията на подаващия механизъм осигурява надеждно презареждане и дотикване на патрона в патронника по всякакъв начин - ръчно, с върха на обувката и на ръба на различни предмети.

Капакът на затворната кутия, който служи и като гребен на приклада, се отваря изключително лесно и осигурява бърз достъп до задната част на цевта и до подаващия възел. Така се създават условия за бързо отстраняване на възникнали засечки, както и изваждане на деформирани патрони.

Пушката има ръчен предпазител, разположен отляво, над пистолетната ръкохватка. Корпусът е изработен от удароустойчива пластмаса, армирана с въглеродни влакна. В горната му част е монтирана пикатини релса, на която се поставят различни мерни прибори, а в предната част се закрепват осветителни фенери, лазерни целеуказатели или специален комбиниран блок от фенери UTAS. При това не се увеличават габаритните размери на оръжието, което е съществен недостатък при други аналогични оръжия.
Оръжейни специалисти от различни страни са дали висока оценка на пушката поради компактните  размери (обща дължина 720 мм при дължина на цевта 470 мм), малката маса (2,8 кг без патроните в пълнителя), възможността за последователно произвеждане на 15 изстрела без презареждане на пълнителя, добрата балансировка и възможността за използване на оръжието с едната ръка в комбинация с ремъка.