Орешарски: Може да има конкурс за строител на VII блок

https://www.24chasa.bg/novini/article/2484841 www.24chasa.bg
РОЙТЕРС

Георги Ангелов

БУКУРЕЩ

Идеята за седми блок на АЕЦ “Козлодуй” ще се разработва – предстои да се решава дали да се организира конкурс за изграждането му, заяви премиерът Пламен Орешарски в Букурещ, като не изключи да има такъв.


Това ще обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор, уточни той. И допълни, че няма предрешаване, че “Уестингхаус” ще строи.


“Подготовката на VII блок на АЕЦ “Козлодуй” бе стартирана от предходното правителство. Ние просто продължаваме тази подготовка и за първи път получаваме упреци, че нещо сме продължили. Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме политиките, ще има приемственост”, коментира Орешарски.


Китайски компании да строят някои от магистралите ни и други инфраструктурни съоръжения като например тунели под Шипка и Петрохан. Това е предложил премиерът по време на срещите си с китайския министър-председател Ли Къцян в рамките на международната среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.


Кредитни линии от 10,5 млрд. долара, обещани от Китай, очакват да бъдат усвоени от 16 страни от Централна и Източна Европа.
Много силен интерес към жп сектора в България е проявил премиерът на Китай Ли Къцян на срещата си с Орешарски. Двамата говорили и за сътрудничество в сферата на земеделието и преработвателната промишленост.


Орешарски заявил, че е добре китайски компании да инвестират в преработвателната промишленост на база на местни суровини, които да се ползват в детски храни и млечната индустрия. Обсъждало се и откриване на директна авиолиния и за повишаване на туристическия обмен. Покани от наша страна за по-активно участие на китайски компании в бизнес паркове, индустриални зони и сътрудничество в технологичната индустрия.


 Китайците предложили учредяване на асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство, както и България да бъде неин домакин.