Четири причини да не изпадаме във възторг от рекорда на депозитите

https://www.24chasa.bg/Article/2484913 www.24chasa.bg

ЕМИЛ ХЪРСЕВ, икономист

Като гледаме данните за рекордното увеличение на депозитите у нас, трябва да си дадем сметка за няколко неща. Първо, не всички от тези спестявания са български, второ - не всички са от българската икономика, и трето, те подсказват декапитализация на икономиката.

Всъщност нарастването на депозитите е процес, който наблюдаваме от началото на депресията - от 2009 г. Може би е започнал още в процеса на рецесия (декември 2007 г. - март 2009 г.)

Постоянното увеличаване на депозитите е естествен резултат от липсата на алтернативи на вложение - банковият депозит е нискорисков и по-атрактивен от други форми на вложение.

Предполагам, че вече имаме и съществен трансграничен внос на депозити от чужденци. В България лихвите са значително по-атрактивни, например в дъщерните дружества на банки у нас, сравнени с лихвите в чужбина. Това поражда ефекта на оранжерията - околната среда е евровалутният пазар, където лихвите по банкови депозити са ниски, а у нас са по-високи.

Другият процес е бягство към сигурност. Защо гражданин от Гърция да не си вложи парите в същата банка, но в съседна държава, която не е нападната от тройка кредитори и не се очаква налагане на тежки ограничения върху банковата система.
Все пак основното увеличение на депозитите идва от българските граждани. Което не означава, че те непременно са продукт на българската икономика. Една част от българите работят, както е известно, в чужбина, което не им пречи да спестяват  в България. Трансграничният внос на доходи у нас от българите - физически и юридически лица, работещи в чужбина, дори е значително по-голям от отчетения от БНБ. Освен явните трансфери има други - хората ги носят в куфар, пращат ги по познати, но посоката е от страните, където се ходи на гурбет, към родната държава.
Тези пък спестявания, които са продукт на нашата икономика, не е задължително да са продукт на видимата икономика, чийто ефект се изразява в онези приблизително 80 милиарда лева официално отчетен БВП на нацията.

Последните проучвания на колеги, които работят в тази област, показват поне 30% скрита икономика, неотчетени дейности. Естествено, в тази скрита икономика печалбите са значително по-високи от тези във видимата. Една и съща фирма например има отчетена и неотчетена дейност. И върху продукта от отчетената дейност се начисляват всички разходи, в това число и основните разходи по неотчетената. Примерно една мандра купува 10 тона мляко, отчита, че купува 5 тона, останалото го плаща на ръка
на същия производител. Отчита, че е произвела 3 тона кисело мляко, а всъщност са 6 тона. Три тона продава с ДДС и фактура, още 3 без ДДС. Всички разходи за производството са отчетени за първата част от продукцията.

Зад увеличените депозити се вижда и декапитализация на икономиката. Става дума за процеси на изтеглени капиталови вложения и утаяването им в ликвидната парична форма. Бил съм примерно собственик на магазинче, разпродавам стоката, парите - на депозит, и се регистрирам в бюрото по труда.

При една нормална, устойчиво развиваща се икономика не е необходимо задължително да се ползва посредничеството на банката за формиране на капитал, една част от спестителите биха вложили пари в производствена дейност. При увеличение на икономическата активност в страната може да очакваме намаляване на депозитите, защото част от спестителите биха ги изтеглили, за да ги вложат в оборота на бъдеща своя дейност.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

  • Рекетьорите през обжалване вън от бизнеса

    В правилна посока са промените в закона, изготвени от работната група, с която ще се регулират възможностите за обжалване на обществени поръчки. И не защото с тях ще може да се отстраняват неудобните, а защото трябва да има честна надпревара. А в момента рекетът чрез обжалване на поръчки е превърнат в бизнес и се прилага принципът
  • България днес няма нужда от кървави саможертви

    Това е заслугата на Васил Левски и на днешните български патриоти “24 часа” създаде рубрика, посветена на съвременния патриотизъм. В нея обществени личности, политици, писатели, аналитици представят своите виждания за това какво е да си родолюбец и патриот в днешно време. Ето коментара на Андрей Захариев,