Създателят на "Буда" Младен Георгиев напусна ДАНС

https://www.24chasa.bg/Article/2488612 www.24chasa.bg
Снимка: Уикипедия

Главният секретар на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Младен Георгиев е освободен от длъжност по свое желание, съобщи bTV.

Той е подал молба за оттегляне по лични причини.

На този етап от агенцията не са оповестили кой ще бъде назначен на негово място.

Младен Георгиев зае поста главен секретар на ДАНС по време на управлението на Бойко Борисов.

През февруари стана ясно, че на 9 декември 1996 г. Борисов е регистриран в оперативния отчет на Централната служба за борба с организирана престъпност (ЦСБОП) като информатор. Мотивът за вербовката е бил, че Борисов контактувал с "оперативно интересни лица". Делото на Борисов в ЦСБОП е кръстено "Буда".

Оперативният работник, вербувал настоящия лидер на ГЕРБ, е именно Младен Георгиев, който, след като е отстранен от МВР през 1997 г. за подпомагане на престъпни групировки, става шеф в охранителната фирма ИПОН. Неин собственик е Бойко Борисов.

Когато Борисов обаче става главен секретар на МВР, Георгиев отново е върнат в министерството и се издига до поста зам.-началник на Инспектората.

След разкритията Младен Георгиев излезе с отворено писмо по казуса "Буда", в което заяви, че делото е било само някаква форма за легализиране на отношенията им, като Борисов отказал да стане информатор на ЦСБОП.