България одобри проекта за асоцииране на Украйна с ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/2489395 www.24chasa.bg

Българското правителство одобри в сряда проект за споразумение за асоцииране между ЕС и Украйна, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

То ще бъде подписано при условията на последваща ратификация. Парламентът в Киев обаче реши да не подписва засега споразумението.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Според проекта на българското правителство съглашението ще помогне за постепенно предоставяне на достъп на Украйна до сектори на вътрешния пазар на ЕС, включително чрез зона за дълбока и всеобхватна свободна търговия. Предвижда се зоната да бъде установена в рамките на 10-годишен преходен период. Митата по вноса и в двете страни за голяма част от стоките ще бъдат премахнати от датата на влизане в сила на споразумението. Украйна е сред основните търговски партньори на България.

Междувременно руският президентът Владимир Путин заяви, че споразумението между ЕС и Украйна ще застраши икономиката на страната му.

"Ако Украйна подпише споразумението, тя се задължава скоро след това да намали митата с 85 на сто. Това означава, че ако Русия запази споразумението си за свободна търговия с Украйна, имаме всички основания да предполагаме, че стоките с европейски произход ще преминат транзит през украинска територия и ще влязат на нашия пазар", добави Путин. (24 часа)