Нов метод в лечението на деформирано стъпало

https://www.24chasa.bg/Article/2493642 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Зад сложното латинското наименование халукс валгус се крие една често срещана деформация - изкривен палец на ходилото, който изглежда като изпъкнало кокалче. Когато отклонението е в по-напреднала фаза, големият пръст не само отчетливо сочи навън, а може да се качи върху втория.

При това заболяване понякога се открива наследствена предразположеност, но най-честата причина за появата му е носенето на неудобни обувки - обикновено остри и тесни, особено в съчетание с висок ток. Първоначално оплакванията са оток и възпаление. С течение на времето тъкънта загрубява и става мазолеста, после се удебелява подлежащата кост, като може да се стигне до оформяне на груб израстък. Този процес е съпроводен с болка в крака, нарушения в походката, трудност при избор на обувки.

В ранната фаза на деформацията помага носенето на подходящи модели обувки, които не притискат пръстите. Също така могат да се ползват и специални шини, коригиращи отклонението на палеца. Те обаче нямат широко приложение, защото не пасват на всяка обувка. В по-напредналите случаи лечението е оперативно, като избора на най-подходящата процедура трябва да направи ортопед хирург. Пациентите често избягват операциите, защото възстановяването е бавно, а нерядко има и рецидиви.


Отскоро двама италиански специалисти по ортопедична хирургия - д-р Ернесто Пинторе и д-р Джанфранко Петри, прилагат нов терапевтичен метод, който е по-щадящ и по-ефективен. Те пътуват редовно до България по международната мрежа за лекари и пациенти "Медикнет" и оперират по цени на нашата здравна каса. "Имаме апарат, който ни дава информация за ставите и на тази база оперираме, като правим милиметрови отвори - обясняват италианските хирурзи. - Нашият метод е приложим в лечението на всякакви деформации на стъпалото - на често срещаното изпъкнало кокалче на големия пръст, но също и на малки стави на останалите пръсти."