Кадиев: Абсурд е най-бедната страна в ЕС да дава най-много пари на партиите си

https://www.24chasa.bg/Article/2494153 www.24chasa.bg
Георги Кадиев

С депутата от БСП Георги Кадиев разговаря Елица Гилтяй:

- Г-н Кадиев, големите партии ясно показаха, че не си дават партийните субсидии - преди ден бюджетната комисия отхвърли вашето предложение за орязването им с общо 8 млн. лева годишно. Какви аргументи ви посочиха?

- Аргументите, които се посочиха, за мен са невалидни. Единият е, че моето предложение е вид дискриминация, защото на парламентарните партии ще се орежат субсидиите с около 17%, а на извънпарламентарните - с около 50%, но такава е практиката в цяла Европа. Логиката на това мое предложение е да се стимулира постигането на 4% за влизане в парламента, а не просто докопването до 1% от гласовете, а после 4 години да си лежиш на субсидията.

Друго, което чух, е, че оттук нататък 4 г. предстоят избори всяка година и партиите ще имат нужда от средства. Което е вярно, но когато държавата е в криза и всички се свиват, добрият сигнал на всяка една политическа партия и на парламента като институция би бил да намали субсидиите.

- Защо собствената ви партия БСП не се вслушва в този аргумент?

- От ДПС са категорично против, при нас има различни гласове. Има колеги твърдо против, други ме подкрепят, а има и такива, които в публични изказвания са искали и още по-голямо намаляване на субсидиите. Така че нашата позиция за мен е неуточнена.

- Но ето че ковчежникът на БСП Емил Костадинов обяви това за популизъм.

- Да, много аргументи могат да се извадят - че така партиите влизали в сивата зона, че щели олигарси да ги обслужват. Обаче има много ясна тенденция в обществото: то иска намаляване на субсидиите. Просто трябва да се съобразим с това, след като твърдим, че го представляваме.

Вече оттук нататък трябва да се прави и някаква политика с тези субсидии, това се опитвам да предизвикам, защото сега е решено по най-безсмисления начин - правиш си 1% и си дърпаш от парите. Излиза, че това е най-добрият бизнес - по-добър и от фотоволтаиците!

- Защо досега социалистите не взехте политическо решение? Какво ще промените с обсъждане на семинара на власта в Боровец и ако са верни информациите, че там ще се пазарите за намаляване само с левче на глас, има ли изобщо смисъл от такъв акт?

- На парламентарна група сме го обсъждали поне 5 пъти и не сме стигали до решение. Последния път беше решено да се преговаря с ДПС и останалите пратии, за да се види тяхното становище. Очевидно не се е стигнало до разбирателство.

За първи път направих предложението като промяна в Закона за политическите партии през юли. Тогава не се прие с аргумента, че може да стане в закона за бюджета и ще го гледаме през декември. Е, гледането дойде.

Когато парламентът пада почти до 10% доверие, най-добрият начин да започнеш да го връщаш е, като покажеш личен пример. Той започва със затягане на собствения ти колан.

Разбира се, това е само първа крачка, оттам има още много за възвръщане на доверието в институциите.

- Как е в останалите страни от ЕС?

- Изследвах практиките в 30 държави в Европа, няма две с абсолютно еднаква система. В Германия и Швейцария например партиите се субсидират веднъж на федерално и веднъж на кантонално ниво. В Унгария 25% от общата субсидия се разпределя между парламентарните, останалите - между всички партии над 1%, включително представените в парламента, като по този начин те пак получават по-голяма тежест. Навсякъде прави впечатление, че парламентарните партии вземат по-голяма субсидия - нормално е да стимулираш участниците в политическия процес да опитват да влизат в парламента, а не просто да се борят за 1% и съответно държавна субсидия. И, второ, навсякъде субсидията, тъй като е за политическа дейност, е обвързана не само с едни избори на 4 години, а с участие и в местни избори, и в президентски и, въобще в политическия живот.

Това е смисълът на политическата субсидия, а не Бойко Борисов да отиде на мач на “Реал”- Мадрид, с “Барселона”, като плати самолета с партийните пари.

- Значи предлагате партия, която пропусне вот - за кмет и общински съветници, евроизбори или за президент, да губи парите?

- В бъдеще това трябва да стане. В Гърция например партия не получава субсидия, ако не е участвала на местни избори в поне 2/3 от общините.

- Къде сме в класацията като сума на един глас?

- При нас е 6 евро на глас. Единствено Словакия се доближава с 5,30 евро, всички останали са между 1 и 3 евро. В Германия са 3. Парадокс е най-бедната държава в ЕС България да има най-високата политическа субсидия за партиите на спечелен глас.

- Споменахте за следващи стъпки за връщане на доверието в институциите - какво например?

- Изключително силна кадрова политика. Всяко едно лошо назначение ще ни връща обратно към въпроса за калинките и това, в което ние обвиняваме ГЕРБ, ще започне да се изсипва върху нас.

- Хората, които от лятото са на улицата, протестират именно заради “изключително силната” ви кадрова политика...

- Да, аз също имам големи критики в това отношение. Освен това очаквам от правителството да започне да вади корупционни практики и примери за лошо управление при ГЕРБ, защото, когато говорим как те са били най-корумпираното правителство, трябва да посочим някакви аргументи в тази посока, нали?
На мен това ми липсва. А тези неща наистина са правени по министерствата, просто правителството сега трябва да си свърши работата. Да има публичност. И не става дума за Авиоотряда, а за много по-крупни неща.

Законът за референдумите трябва да бъде променен, Изборният кодекс - тук задължително трябва да се съобразим с исканията на обществото за повече мажоритарност.

- Но и там вече видяхме отказ от повече мажоритарност.

- Законопроектът, който ние ще внесем, предвижда преференциален вот с праг от 5%. Аз лично съм привърженик на тезата, че в България трябва да има задължително гласуване като мярка срещу купуването на гласове.

- А защо толкова ви е страх от чист мажоритарен вот?

- Мен не ме е страх, но и това не е панацея, защото обикновено и той обслужва големите партии.

През 2009 г. ГЕРБ спечели всички мажоритарни депутати без турските райони. Ако изборите бяха само мажоритарни, щяха да имат 90% от гласовете в НС не защото хората познават кандидати Х и У, а защото си гласуваха за Бойко Борисов.

Бях мажоритарен кандидат тогава в 23-и МИР в София и победих Иван Костов - едно от големите удоволствия в политиката, които съм изпитвал. Но двамата заедно ни победи с много един народен представител, чието име не чухме 4 г. - Борис Грозданов. Стана известен единствено с това, че предложи данък върху пенсиите, после набързо му запушиха устата. Но аз съм привърженик дори и на чист мажоритарен вот, ако е в два тура, за да може на втория хората да се позамислят или различните партии да се обединяват.

- Гласуването на “Атака” заедно с ГЕРБ по президентското вето смути ли ви?

- Не мисля, че е някаква индикация. Този закон дава възможност на чужденци да си купуват срещу инвестиция българско гражданство, а “Атака” принципно са за ограничаване по всякакъв начин на “пришълци”.

- Волен Сидеров обаче заплаши, че ако не минат предложенията му срещу приемането на бежанци, щял да сваля правителството. Просто показва мускули пред електората си при това стълпотворение в сектора на националистите, или ви рекетира за нещо?

- Национализмът се разраства в цяла Европа, опасявам се, че България е от страните, в които това може да стане най-силно и в най-уродливи форми. Патрули, контрапатрули и всичко подобно ни води в много грешна посока на самоизолация от света. А въпросът за Волен Сидеров не е към мен. Той си говори с ръководствата на партиите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Политики срещу лошата демография, не само приказки

    Населението на България може да падне под 6 млн. през 2040 г. Печалният извод e на екип от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тенденцията обаче не е от вчера и далеч не е само българска - населението на цяла Европа застарява. Да, повод е за черногледство, но то няма да реши проблема.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,