Къща на българин, продадена за 2,9 млн. долара в Манхатън

https://www.24chasa.bg/Article/2498903 www.24chasa.bg
Сградата на Пето авеню, в която се намира луксозният апартамент, който купил Юлиян

20 души са наддавали на търг за луксозния апартамент на българина Юлиян Цолов на Пето авеню №225.

Аукционът, проведен от прочутата агенция за недвижими имоти на Ричард Малц по искане на американската изпълнителна агенция “Маршал”, се състоял на 17 ноември 2011 г. от 7 ч вечерта в жилището на 9-ия етаж в уникалната сграда, където е апартамента на Юлиян.

Малко преди търга Малц разпространява съобщение, че аукционът за апартамента е рядък шанс, защото в уникалната сграда няма други имоти за продажба.

Наддаването е спечелено от Андрю Хийър, главен изпълнителен директор на “Мистрал Икуъти Партнърс”, с цена $ 2,92 млн. Първоначално предложената от него сума от $ 2,75 млн. е най-висока и е с близо $ 800 000 повече от тази, за която Цолов купил апартамента през 2007 г.

Според регистрите българинът сключил договор за луксозния апартамент през 2007 г. на стойност 1 985 587 долара, от които около 1 657 000 долара платил с ипотечен кредит от “Джей Пи Морган”. След това вложил около $ 250 000 за дизайнерско обзавеждане и подобрения като автоматизирани завеси с дистанционно управление, автоматизирана стерео- и тв система, дизайнерска баня със спа съоръжения.

Имотът с площ 150 кв. м, високи тавани и 2 спални с прекрасно южно изложение към парка на Медисън скуеър се намира в знаменита кооперация на пъпа на Манхатън Построената през 1907 г. сграда дълги години се ползва за хотел, но през 2007 г. е превърната в жилищна със 191 апартамента. Тъкмо тогава Цолов инвестира в един от тях.

Сигурността на обитателите е гарантирана от денонощен портиер и охрана. Билдингът разполага с луксозен фитнес, зимна градина и химическо чистене в лобито. Месечната такса на обитателите достига около $ 1700, а годишният данък е между $ 22 000 и $ 27 000. Преди този апартамент Цолов е бил за кратко щастлив собственик на друг имот на стойност около $ 1,5 млн. в прочутия небостъргач The Cielo на 83-а улица-изток в Манхатън, показват публичните регистри в Ню Йорк.

Дарил на майка си къщата в "Драгалевци"

Малко преди септември 2008 г., когато SEC праща жалба срещу Юлиян в Нюйоркския съд, той успява да дари на майка си Калинка недовършената двуетажна къща в “Драгалевци” заедно със земята.

Парцела - около 858 кв. м, недалеч от киноцентъра “Бояна”, Цолов купува за 113 000 евро от 4-ма драгалевчани през април 2005 г. През август 2006 г. получава разрешително да строи модерен дом с разгърната площ 504 кв.м. През декември 2007 г. получава разрешение от Басейнова дирекция за заустване в близката река Дреновичка.

Къщата с модерна разчупена архитектура е вдигната до груб строеж, но на 20 юли 2009 г.
Софийският градски съд налага възбрана върху къщата и парцела, които вече са дарени на майката. Съсипаната от мъка по сина си жена така и не довършва строежа.

Днес планираният като луксозен дом стърчи изоставен на груб строеж в престижния софийски квартал.

Възбрана е наложена и на луксозния мезонет с площ 191 кв. м и гараж в нов блок в столичния кв. “Изгрев”, за които майка му брои 282 500 евро без ДДС през август 2008 г.
Двете възбрани са вдигнати през ноември 2012 г. - 2 месеца преди Юлиян да напусне американския арест.

Прекратено е и наказателното производство срещу него Прокуратурата така и не успява да докаже обвинението, че е дарил на майка си имот, “за който знае, че е придобит с престъпление”.

Дори обратното - при обиск в дома на Юлиян и майка му в “Младост” са намерени документи, от които става ясно, че имотът в “Драгалевци” е купен с напълно законно спечелени от младия мъж заплати, хонорари, печалби, лихви и дивиденти в САЩ, върху които са платени данъци. При това - 3 години преди американските обвинения срещу него.

Съдебна поръчка в Швейцария, където Юлиян имал банкова сметка, доказала същото - “Цолов е разполагал със значителни средства в банковите си сметки и преди инкриминирания период”. Споменава се декларацията му за 2005 г.

Според нея Юлиян е получил като заплати и хонорари общо над 1,2 млн. долара - “достатъчно средства с изяснен и законен произход”, с които да купи парцела в “Драгалевци” през 2005 г., заключава прокуратурата.

Днес планираната като луксозна къща в “Драгалевци” стои заключена с разхвърляни строителни материали по двора. “Не сме виждали собственичката от доста време”, казват съседи на Калинка.

Още по темата

Тайната история на брокер №3028986 

Вижте още за Юлиян Цолов:

Решават днес за делото на BG брокер беглец

Беглецът Цолов свидетелства срещу колега?

Брокерът Цолов призна, че лъгал инвеститори

Брокерът Цолов ще лежи още 2 години в американски затвор

Брокерът Юлиян Цолов и Доминик Строс-Кан с един и същ адвокат

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко