Гълъб, спасил морски екипаж, пръв взема медала “Дикин”

https://www.24chasa.bg/Article/2504023 www.24chasa.bg
Кучето герой Трио получава поздрави от водача си, след като е наградено с медала “Дикин” на червения килим през 2010 г.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Тео е шпрингер шпаньол, който умира от сърдечен удар в Афганистан през март 2011 г. само часове след като водачът му Лайъм Таскър е убит от вражески огън. Тео и Лайъм са изпратени на мисия в Афганистан през 2010 - 2011 г. Тяхната роля е да осигуряват подкрепа на воюващите, като спасяват ранени войници и намират скрити оръжия, взривни устройства и техника за направата на бомби. По време на службата си в Афганистан. Тео открива 14 експлозиви и скривалища с муниции, което е най-голямото постижение на куче търсач в този конфликт.

За подвизите си Тео получава посмъртно медала "Дикин" - най-високото отличие, което се връчва във Великобритания на животни, проявили се във военни действия. Отличието е връчено на куче - "колега" на Тео - търсача Грейс, и на неговия водач сержант Матю Джоунс.

Военните медали се връчват за различни постижения. В САЩ най-престижното отличие в тази категория е Медалът на честта, а във Великобритания - "Виктория крос". Има обаче само един военен медал в света, който нито един човек не може да притежава - медала "Дикин". Той се връчва само на животни, които са извършили изключителни подвизи. До днес медалът е връчен на 63 животни - кучета, коне, гълъби и един котарак.

Медалът "Дикин" е учреден през 1943 г. във Великобритания от Мария Дикин, основателка на известния Народен диспансер за болни животни. Още от времето, когато животните започват да се използват във военни действия, хората знаели, че те трябва да бъдат хранени правилно, да се отнасят към тях с внимание и човечност и да им се осигуряват медицински грижи. Никой не разбира това по-добре от Мария Дикин, която е свидетел на огромните страдания на животните при бомбардировките в Лондон през войната.

Медалът "Дикин" е сребърен, като на него е изписано с големи букви "За храброст". Отдолу с по-малки букви е написано "Ние също служим", като надписите са заобиколени по края с лавров венец. Медалът се носи на трицветна лента в зелено, тъмнокафяво и бледо-синьо.

Отличието се дава на животни, които са служили както в британската армия, така и в Гражданска защита в страната. Обикновено го наричат "Виктория крос" за животни.

Първият медал "Дикин" е връчен на гълъб с името White vision (от англ. "Бял образ".) На 11 октомври 1943 г. той е на борда на хидроплана "Каталина". Екипажът го изпраща в посока към брега на Шотландия, тъй като радиото на самолета не работи. Гълъбът носи съобщение с координатите на мястото, където се е приземил хидропланът. Птицата прелита 60 мили срещи силен насрещен вятър и се завръща в дома си. Съобщението, което носи, е прочетено, и властите подновяват търсенето на хидроплана, като екипажът е спасен след 18 часа в бурното море. Гълъбът е награден с медала на 2 декември 1943 г. На посвещението пише: "За предаването на съобщение при изключително трудни обстоятелства и за приноса му за спасяването на летци при службата му във военновъздушните сили през октомври 1943 година".

Първото куче, което получава медала, е Боб - мелез, който е зачислен към британска пехотна част от полк от Кент в Северна Африка през 1944 г. Боб пътува с частта си, когато изведнъж замръзва и отказва да продължи. Последвал слаб шум издава присъствието на врага. Благодарение на реакцията на Боб нито един пехотинец не е убит или пленен.

 Олга е полицейса кобила. Тя е в групата на трите коня, отличени с медала "Дикин". Олга е на дежурство в Южен Лондон, когато бомба удря 4 къщи съвсем близо и пред нея се разбиват безброй стъкла. За храбростта си през този ден е отличена с медала през април 1947 г. На наградата пише: "На дежурство по време на бомбардировка. След като избягва на 90 м, Олга се връща обратно при разрушенията и заедно със своя ездач контролира трафика и оказва помощ при спасителните операции".

Между 1943 и 1949 г. с медала са наградени 32 гълъба, 18 кучета, 3 коня и един котарак. Отличието е дадено за проявена храброст и преданост на тези животни през Втората световна война, както и в конфликти след нея. Следва дълга пауза, но през 2000 г. традицията е подновена. Тогава е наградено кучето Гендър, порода "Нюфаундленд", който спасява канадски пехотинци при поне 3 случая по време на битка в Хонконг през декември 1941 г. След това е убито при изпълнение на бойна задача, когато е пратено да прибере граната.

Котаракът Саймън, убил гигантски плъх на кораб, погребан с почести

Котаракът Саймън е единственият представител на своето семейство, отличен с медала "Дикин" за военна служба. През 1948 г. британският военен кораб "Аметист" акостира в Хонконг за провизии. В горещия и влажен климат най-голямата заплаха за провизиите и за здравето на екипажите на корабите са плъховете, които се развъждат там. Именно тогава на кораба тайно е качен котаракът Саймън, като задачата му е да унищожава плъховете.

При плаване нагоре по река Яндзъ в Китай през април 1949 г. корабът попада под обстрел от батареите от брега. "Аметист" е ударен и засяда, 24-ма от моряците, между които е и капитанът на кораба, са убити или смъртно ранени. Саймън също е ударен от хвърчащи осколки и пада в безсъзнание. Един от офицерите успява да отдалечи кораба от брега, а Саймън получава помощ в лечебницата.

Докато котаракът се възстановява, плъховете се размножават. Макар и слаб, Саймън пак тръгва на лов, като хваща по плъх на ден. Има обаче един изключително едър и свиреп гризач, който моряците наричат Мао Цзедун. Той и групата му правят големи поразии сред провизиите. Екипажът смята, че котаракът, който е ранен, едва ли ще може да се спрви с Мао. Един ден обаче двамата застават лице в лице. Саймън атакува първи и убива Мао. Моряците са толкова впечатлени, че го наричат "Най-способният морски котарак Саймън", а после го предлагат за медала "Дикин". През ноември 1949 г., когато Саймън умира, той е погребан с пълни военноморски почести в гробището за домашни любимци към диспансера на Мария Дикин в Есекс, като ковчегът му е покрит с националното знаме на Великобритания.

Едно от кучетата, които се отличават най-много през Втората световна война, пък е териерът Рип. Той е намерен на улицата при бомбардировките в Лондон и обучен от служители на противовъздушната отбрана, като става първото куче търсач и спасител в службата. Смята се, че е спасил живота на повече от 100 човека. Награден е за храброст с медала "Дикин" през 1945 г.

Сред отличените през войната е и гълъбът Уилям ъв Ориндж, който е зачислен към британските тайни служби МИ 14. Награден е през 1945 г. за това, че предава важно съобщение по време на въздушната операция край холандския град Арнем през септември 1944 г. , като спасява живота на повече от 2000 войници.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца