Всички мечки без Монти проспаха празника си

https://www.24chasa.bg/Article/2504116 www.24chasa.bg
Мечето Монти продължава да играе, вероятно няма да заспи и тази зима. СНИМКИ: АВТОРЪТ

4-годишният мечок Монти от парка за танцуващи мечки край Белица отказва зимен сън. Той единствен бе буден и на вчерашния празник - Андреевден, познат още и като Мечкинден. За поредна година най-младото мече не иска да си легне и най-вероятно ще прекара и тази зима в игри.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

“Преди няколко дни заспаха и последните 7-8 обитатели. От 23 сега 22 спят непробудно. Първа още през октомври си легна руската Вела. Тя по традиция прекарва най-много месеци в спане”, каза управителят на парка Димитър Иванов.

След дълго наблюдение на поведението на обитателите гледачите установили, че
при подготовката за сън мечките започват да спорят за най-удобната бърлога. В един ограден сектор те живеят по 2-3. Оказва се, че тази, която е най-здрава и доминира, успява да изтласка и да завземе направената от друга бърлога. Най-младите били най-безпомощни и също били избутвани от леговищата.

Елена, която е блондинка, успяла да изгони Сейда, докарана от Сърбия. Сляпата Лейди М пък за първи път тази година сама си изкопала бърлога. “Започват подготовката през август. Копаят в земята и след това застилат леговищата със сухи листа и клони. Има над 15 изкопани естествени бърлоги.

Видяхме, че до есента няма да могат всички да се подготвят, и затова се наложи ние да направим още няколко”, допълни ръководителят на екипа гледачи Васил Мадолев.
За прогонените от бърлогите мечки гледачите са пригодили малки колиби, приличащи на кучешки. Направени са много здрави, с вкопани в земята колове. А и няма как иначе, защото мечките правят своя проверка за сигурността на спалните си. Минавали край тях и силно ги побутвали, разказват гледачите.

Върху покривите на изкуствените бърлоги се слагат шума и борови клонки, които да изолират от очаквания сняг. Понеже територията, в която живеят, е ограничена, нямало и достатъчно листа и клони. Това наложило служителите от парка да внесат слама във всеки сектор. Нарочно не я слагали в бърлогите, а разпръсквали - така четириногите се приучват да се грижат поне за постелята си, а не да чакат наготово.

Наташа, също от Сърбия, била сред най-усърдните. Влачила слама от 50 м, за да се
подготви за зимата. “С края на лятото започваме да следим всички мечки една по една, за да видим как се справят. Тази година направихме размествания в секторите, за да не се карат за леговища.

Зима на открито за мечките означава смърт”, допълни Иванов. Преди спането четириногите се захранват сериозно, за да натрупат телесна маса, която да им позволи поне 3 месеца непробуден сън.

Тази година било увеличено количеството орехи в менюто им, за да се набавят повече калории. “Женските, които са по-малки, наддават преди зимния сън от 15 до 20 кг. Мъжките са едри, стигат до 200-250 кг. Те пък качват до 30 кг отгоре в началото на есента.

Трупат храна под формата на подкожни мастни депа”, обяснява управителят.
Постепенно се забавят жизнените им функции и накрая изпадат в дълбок сън. Надебелеят ли, качат ли килограми, постепенно изпадат в летаргия. Напролет, когато се събудят, се оказва, че теглото им е спаднало с доста повече, отколкото е било натрупано.

През зимата паркът над Белица няма да затваря за посетители. “Освен Монти няма да има какво друго да видят гостите ни. Всички останали вече са скрити в хралупите, но въпреки това няма да затваряме”, обясни Иванов.

Той предупреждава, че пътят от града до парка е в лошо състояние. При сухо време зейналите дупки трошат колите. Когато завали дъжд, се разкалва и е почти невъзможно да се стигне. Падне ли пък сняг, не се чисти и също не е проходим.

Преди година управата на прака е успяла да подравни пътя до горния вход. Преди това дори и гледачите не са успявали да стигнат с джипове дотам. Оставяли колите на 2 км и вървели пеша.

От 4 г. община Белица се опитва чрез проект по Програмата за селските райони да оправи 11-километровата отсечка. Няколко пъти проектът бе връщан заради пропуски, имаше и обжалвания на фирми.

“Моята голяма битка вече толкова години е това да се случи. Сега имам уверението, че всичко около проекта и процедурите е наред. Избрахме консорциум от фирми, подписахме договор и се надявам напролет да направим първа копка”, каза кметът на Белица Ибрахим Палев.

Лошият път е причина в последните години притокът от туристи рязко да спадне. В началото след откриването на парка през 2001 г. през него са минавали до 10 000 посетители на година, сега са 3000-4000.

През октомври общината даде старт на изграждането на 2 екопътеки, които минават през резервата за мечки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт е контузил рамото си по време на крос в базата на тима в Репино край Санкт Петербург. Последвало е посещение на близката болница с доктора на "трите лъва". След направените прегледи Саутгейт е получил лекарска забрана да се радва по типичния си начин на гол и занапред ще бъде много въздържан.

Бразилски фенове се забавляват на трибуните на стадиона в Санкт Петербург преди мача от група Е на СП по Футбол в Русия между Бразилия и Коста Рика. Снимка: REUTERS/Lee

Бившето "златно момиче" Цветелина Стоянова се върна в залата по художествена гимнастика! Това стана две години след скока от шестия етаж, който едва не отне живота й. Дотогава тя беше част от ансамбъла, който по-късно спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио. Цвети е световна шампионка от Измир 2004.