„Газпром“ показа на варненци как ще изглежда „Южен поток“

https://www.24chasa.bg/novini/article/2512588 www.24chasa.bg
Снимка: Министерство на външните работи

Делегация от представители на варненската общественост, общинския съвет, еколози, представители на Министерството на околната среда и водите и на 13 централни и варненски медии посетиха изходната компресорна станция на газопровода “Северен поток” – КС “Портовая”, съобщи регионалният сайт "Петел".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 

Идеята на това събитие беше да се покаже на практика какво е това уникално съоръжение, за да стане ясно какво точно ще бъде построено край Варна като техническа база за газопровода „Южен поток“. Варненци се опасяват, че компресорната станция на наша територия ще създаде проблеми и рискове, особено за хората, живеещи в местността Ракитника - най-близкото населено място до бъдещата тръба.

Най-притеснителен за населението е мащабът на "Южен поток" заради съоръженията, през които ще преминава газ за цяла Централна Европа, Гърция и Италия.

„Газпром“ даде възможност на българска делегация да посети "Портовая". Варненци можаха да чуят на място точно какъм е шумът на една компресорна станция. Посетителите се съгласиха, че шумът от газопровода далеч не е чак толкова силен, колкото са очаквали.

Снимка: Министерство на външните работи
Снимка: Министерство на външните работи

Вибрации на практика няма и това можеше да бъде установено по най-простия начин, като всеки сам сложи ръка върху тръбите. „Не мислете, че сме направили нещо специално, за да ви убедим в безопасността. Съоръженията си работят с нормалния капацитет. Все пак не можем да оставим половин Германия без газ заради вашето посещение“, с усмивка коментираха специалистите, обслужващи и „Северен поток“.