Курбан за Св. Петка

https://www.24chasa.bg/Article/251927 www.24chasa.bg
СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРА

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

МАЛКО ИСТОРИЯ

На 14 октомври православната църква почита св. Петка Търновска. На този ден става заплождането на домашните животни. По традиция на Петковден се прави курбан с овче, шилешко или агнешко месо. Във всеки край на България курбан чорба се прави по различен начин. На едни места към месото се добавя и карантията, на други това е ерес. Застройват я с яйца, които да се пресекат и станат "на конци", или чорбата се оставя бистра. Някъде се добавят зеленчуци - зелен фасул, картофи, моркови... другаде се кълнат, че така не се прави. Обичам да обикалям България и да слушам споровете чий курбан е по-вкусен, пише нашият читател и любител готвач Йордан Керелов, който ръководи частна фирма.

 

ПРОДУКТИ

1,5 кг овче месо с кокали (шилешко, агнешко)

1 глава лук

30 г краве масло

1/2 връзка магданоз

2-3 клонки мащерка

джоджен, сол и черен пипер на зърна и млян, на вкус

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Почистете месото от лойта. Нарежете го на едри парчета и го запържете в тенджерата, в която ще готвите супата, до зачервяване. Залейте го с около 2,5 л студена вода и кипнете. Отпенете хубаво и посолете.

На отделен котлон поставете парче алуминиево фолио и сложете разрязаната на две глава лук да се запече със срязаната страна надолу. Когато стане тъмнокафяв, отстранете и го сглобете пак да стане цял с помощта на клечка за зъби. Така няма да се разпадне и ще се отстрани по-лесно. Добавете в тенджерата лука, клонките мащерка, магданоза, солта и зърната черен пипер. Варете до готовност на месото.

Извадете месото, зелените подправки и лука. Прецедете бульона и върнете месото, вече накълцано. Пуснете парче краве масло за аромат и поръсете със ситно нарязан джоджен. Курбанът се сервира поръсен с млян черен пипер и овкусен с чесън и оцет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),