Фирма влага 1 млрд.лв. във ВЕИ, не иска преференциална цена

https://www.24chasa.bg/Article/2540438 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Инвеститор планира да вложи 1 млрд. лева във вятърен парк, подстанция и елмрежа. Той обаче се отказва от задължително изкупуване на тока и от преференциална цена за него, съобщиха вчера от НЕК, която е подписала договора за присъединяване.
Това е първият случай, в който инвеститор не иска да му изкупуват тока на преференциална цена, съобщават от НЕК.

Енергията на парка ще се продава на свободния пазар, като търсенето и намирането на купувачи остава ангажимент единствено на инвеститора.

Елмрежата, която ще изгради фирмата, която ще строи ВЕИ, ще бъде предоставена безвъзмездно на собственика на електропреносната мрежа. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

За своя сметка инвеститорът ще рехабилитира и част от общинските пътища в Североизточна България и ще изгради над 200 км нови, които ще предостави на общините за безвъзмездно ползване.

От вложението се предвижда в бюджета да влязат 100 млн. лв. от данъци и такси и 5,4 млн. лв. в бюджетите на общините в Североизточна България, където ще се изгражда паркът. Предвижда се да бъдат наети 750 души.
Инвестиционното намерение е на китайска фирма, съобщават още от Националната електрическа компания.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата