62% от българите искат Сърбия в ЕС, 57 % - Македония, само 28 % - Турция

https://www.24chasa.bg/Article/2547721 www.24chasa.bg
<span class="srcRef">Източник: <a href="http://www.shutterstock.com/" target="_blank" rel="nofollow">Shutterstock.com</a></span>

По последни данни, Сърбия печели най-големи симпатии от българите за влизането си в ЕС. 62 % от българите гледат позитивно на влизането на Сърбия в ЕС, 57 % от българите са „за" членството на Македония в Съюза, а този процент спада до 46 по отношение на Черна Гора. Около 30 % от българите определят за бъдещи членки на ЕС - Косово, Албания и Босна, а 28 % - Турция. Това стана ясно от резултатиет на социологическо изследване на агенция АФИС за нагласите на българите спрямо членството на Българите в ЕС, предаде Фокус.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Усеща се вкоренената резервираност на българите към наследника на Османската империя - Турция. На въпрос - за кого ще бъде полезно влизането на Македония в ЕС, 39 % от българите са отговорили, че това ще бъде най-полезно за Македония, едва една пета от запитаните смятат, че това ще е полезно за самия Европейски съюз. 9% от българите са най-негативно настроени, че това няма да е полезно за никого.

Над половината от изследваните приемат, че македонците са българи, но не се осъзнават като такива. 4% от запитаните смятат, че македонците се самоосъзнават като българи.

Според Чавдар Найденов от АФИС, България не иска да внася смут в Европейския съюз и иска да подпише договор за добросъседство с Македония. „Няма дата за подписване на договора за доборосъседство и за приемане на Македония в ЕС. Ние сме най-заинтересовани да имаме договор за доборосъседство с Македония, както и Гърция. Не искаме да внасяме смут в Европейския съюз, защото сме съседи", коментира Найденов

Евродепутатът Евгени Кирилов заяви, че историята на Македония започва след Втората световна война. „Преди Втората световна война, са им казвали, че са сърби. Македония не иска да направи повторно национално преброяване. Голяма част от тях са с българско самосъзнание", каза той.

Според изследването 36% от българските граждани оценяват политиката на Македония спрямо нейните съседи като негативна, докато позитивна оценка дават само 10%. За 16% от българите отношенията са малко или много „топли", за двойно повече - преобладават „хладните" отношения.

66,5 % от участвалите в изследването са на мнение, че най-големите спорове между двете страни са за историческо наследство. Фактор, който намира място в отговорите на българите, е впечатлението, че в медиите в двете страни има изграден негативен образ на съсед. 25% от българите са съгласни с това.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бих влязла в "Биг брадър"  "Няма да се омъжвам скоро! Мисля, че ми е прекалено рано за такава сериозна стъпка", разкри за "България Днес" поп певицата Тита. Тя бе категорична, че с приятеля си Викторио имат сериозна връзка, но все още не мислят да предприемат следващата стъпка. Двамата се познават от преди близо две години.

Плевенчанинът отдавна предупреди, че американският актьор се натиска на мъже "Кевин Спейси ме е опипвал между краката! Това се случи на едно парти в Холивуд. Седна до мен, положи ръка на бедрото ми, след което бавно я плъзна към чатала ми. Меко казано, се скандализирах и си тръгнах на мига!" Това шокиращо признание направи още през 2014 в

"Бих направила рестарт на кариерата си като поведение, като изпуснати шансове, пропилях ги. Заради личния живот, заради голямата ми емоционалност", сподели емоционално Елен Колева. Актрисата бе дълги години половинка на богаташа с бизнес в майонезата Александър Найденов, но двамата се разделиха с грозен скандал.