62% от българите искат Сърбия в ЕС, 57 % - Македония, само 28 % - Турция

https://www.24chasa.bg/Article/2547721 www.24chasa.bg
<span class="srcRef">Източник: <a href="http://www.shutterstock.com/" target="_blank" rel="nofollow">Shutterstock.com</a></span>

По последни данни, Сърбия печели най-големи симпатии от българите за влизането си в ЕС. 62 % от българите гледат позитивно на влизането на Сърбия в ЕС, 57 % от българите са „за" членството на Македония в Съюза, а този процент спада до 46 по отношение на Черна Гора. Около 30 % от българите определят за бъдещи членки на ЕС - Косово, Албания и Босна, а 28 % - Турция. Това стана ясно от резултатиет на социологическо изследване на агенция АФИС за нагласите на българите спрямо членството на Българите в ЕС, предаде Фокус.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Усеща се вкоренената резервираност на българите към наследника на Османската империя - Турция. На въпрос - за кого ще бъде полезно влизането на Македония в ЕС, 39 % от българите са отговорили, че това ще бъде най-полезно за Македония, едва една пета от запитаните смятат, че това ще е полезно за самия Европейски съюз. 9% от българите са най-негативно настроени, че това няма да е полезно за никого.

Над половината от изследваните приемат, че македонците са българи, но не се осъзнават като такива. 4% от запитаните смятат, че македонците се самоосъзнават като българи.

Според Чавдар Найденов от АФИС, България не иска да внася смут в Европейския съюз и иска да подпише договор за добросъседство с Македония. „Няма дата за подписване на договора за доборосъседство и за приемане на Македония в ЕС. Ние сме най-заинтересовани да имаме договор за доборосъседство с Македония, както и Гърция. Не искаме да внасяме смут в Европейския съюз, защото сме съседи", коментира Найденов

Евродепутатът Евгени Кирилов заяви, че историята на Македония започва след Втората световна война. „Преди Втората световна война, са им казвали, че са сърби. Македония не иска да направи повторно национално преброяване. Голяма част от тях са с българско самосъзнание", каза той.

Според изследването 36% от българските граждани оценяват политиката на Македония спрямо нейните съседи като негативна, докато позитивна оценка дават само 10%. За 16% от българите отношенията са малко или много „топли", за двойно повече - преобладават „хладните" отношения.

66,5 % от участвалите в изследването са на мнение, че най-големите спорове между двете страни са за историческо наследство. Фактор, който намира място в отговорите на българите, е впечатлението, че в медиите в двете страни има изграден негативен образ на съсед. 25% от българите са съгласни с това.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Студенти здравеняци теглиха лек автомобил, пълен с мажоретки! Това беше една от най-атрактивните дисциплини в десетото издание на състезанието по силов многобой "Силен мъж". В нестандартната надпревара се включиха 7 студенти от русенския университет "Ангел Кънчев", а победител стана Александър Танасов, първокурсник в специалност "Кинезитерапия".

Краят на април е най-доброто време за риболов на линове. Тази риба е истинска находка, тъй като в последните години се среща доста рядко у нас. Предпочита стоящи води, заблатени язовири и езера с много растителност и ниско количество на кислород. Линовете са изключително красиви риби с маслиненозелен цвят на кожата. Нямат люспи, а слузесто тяло.

Вършим повече работа за туризма от чужди актьори и спортисти КОЙ Е ТОЙ Николай Овчаров е роден на 19 юли 1957 г. във Велико Търново, син е на археолога проф. д-р Димитър Овчаров. Завършва история в Софийския университет. Заради усърдната си работа през годините и приключенския дух е наричан Българския Индиана Джоун.