Полицаи в Любимец чупили глави и крайници на алжирци (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/2551454 www.24chasa.bg
Част от пребитите алжирци.

Български полицаи са използвали зверско насилие и са пребили група алжирци в Центъра за временно настаняване в Любимец, като шестима души са пострадали тежко, а някои са били откарани в болницата в Хасково със счупени крайници и разбити глави. Това съобщи алжирският посланик в София Ахмед Буташ в специално изявление пред “24 часа”.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Инцидентът е станал в събота вечерта и посолството на Алжир смята да разгласи случая пред международните организации за защита на правата на човека.

Поисках срещи в министерствата на външните и вътрешните работи, ще се обърнем до всички възможни правителствени и неправителствени организации, ще вдигнем целия възможен шум, за да може подобни дивашки действия повече да не се повтарят, обяви посланик Буташ.

Двама души от посолството били спешно командировани в Любимец, за да разследват случая с пребитите алжирци, след като в началото на седмицата мисията била уведомена за проблема.

Според разследването на дипломатите драмата се разиграла след провокация на един от служителите в лагера. Преди вечеря всеки от настанените в лагера получава жетон, срещу който взима храната си. Вместо да го подаде в ръката на един от алжирците,
служителят хвърлил жетона на земята, сякаш на куче.

Алжирецът отказал да се наведе и заявил, че няма да вечеря. В знак на солидарност всички останали алжирци направили същото и се оттеглили в спалните помещения в готовност да обявят гладна стачка. Тогава полицаите влезли там, за да изведат така наречените тартори на групата. Останалите заявили, че няма да допуснат те да бъдат отведени, и тръгнали с тях. Така се стигнало до пререкания, които отишли до бой. Служителите извикали подкрепление. Според алжирците най-лошото станало, когато
в лагера дошли цивилните.

В 1 ч след полунощ неколцина от лагера били закарани в болницата в Хасково с тежки травми. На един от пострадалите била разбита главата и трябвало да бъде зашита, а другите имали главно фрактури и се наложило да им гипсират ръцете.

На сутринта били върнати в лагера. Един от алжирците не може да ходи и в началото се съмнявали, че е със счупен таз. После се оказало, че няма фрактура, но е ритан в бъбреците, които спрели да функционират, и заради силната болка не може да се движи от кръста надолу. На този човек не е оказана първа медицинска помощ, а на други пострадали са отказани лекарства и медикаменти, казаха още от посолството на Алжир.
“Трудно за разбиране и напълно недопустимо е, когато полицията, която трябва да пази хората, им посяга физически. Затова поисках среща с директора на консулската дирекция в Министерството на външните работи и също ще поставя въпроса на среща със заместник-министъра на вътрешните работи”, заяви вчера посланик Буташ.
За побоя в Любимец вече е съобщил и алжирският вестник “Ел биляд” (http://www.elbilad. net/article/detail?id =6779).

“Това, от една страна, може да има ефект върху младите алжирци, които биха тръгнали да търсят убежище в България, но от друга страна би могло да предизвика гняв и омраза, още повече че семействата на тези пострадали хора вече са информирани”, коментира още дипломатът.

В лагера в Любимец в момента са настанени 227 души, за които се предполага, че имат алжирско гражданство. Те са влезли нелегално от Турция.

Алжирските дипломати, посетили Любимец, е трябвало да се видят с 20 представители на цялата група. Когато отишли на срещата, имало са само 14 души. След като попитали къде са останалите шестима, им казали, че в момента те не могат да присъстват. Оказало се, че това са именно пребитите хора. Дипломатите отказали да си тръгнат от лагера, без да видят пострадалите.

Това, което моите колеги г-н Кехал и г-н Атман констатираха на място и донесоха като снимков материал, не е приятно за гледане, каза посланик Буташ.

Преди месец посолството изпратило вербална нота до МВР с оплакване, че представители на полицията тормозят алжирски граждани, чакащи бежански статут и настанени в пансиона “Семейство Матееви” на ул. “Цар Самуил” в София.

Според свидетелствата на пострадалите и собствениците на пансиона полицаите
подложили живеещите там на “унижения, сплашване и дори действия, засягащи тяхното достойнство”.

В нотата, с копие от която “24 часа” разполага, не се споменават повече подробности, но от посолството уточниха, че става дума за същия хостел, пред който бе пребит българският гражданин Метин.

Миналия месец посланикът на Алжир в София даде и специално интервю за “24 часа”, в което обясни, че страната му е готова да репатрира всички, които са с доказано гражданство.

“След интервюто, което публикувахте, имаше раздвижване, имаше и една важна инициатива, която приветстваме - съвместната декларация на президента Плевнелиев и премиера Орешарски. Този политически акт, който имаше за цел да успокои духовете и да призове към превес на човешките ценности и хуманизма, бе високо оценен. Но въпреки това проявите на ксенофобия продължават. С такова поведение рискувате в съзнанието на хората по света образът на българите като толерантен народ да се изгуби и да остане образът на една расистка България”, коментира посланик Ахмед Буташ.

МВР: При потушаване на бунт са ранени двама полицаи

Имало е опит за бунт в дома в Любимец, където са настанени нелегални имигранти. При възстановяване на реда са пострадали двама полицаи. Това коментираха вчера от МВР.
Всички алжирци, които са имали наранявания или оплаквания са били прегледани от лекар, но не са констатирани счупвания, допълниха още от вътрешното министерство.
Според данните на полицията причината за безредиците е желанието на нелегалните имигранти да излязат от дома, в който са настанени, но това не е било допустимо.