Седло за камила от Кадафи в колекцията дарове на Тато

https://www.24chasa.bg/Article/255763 www.24chasa.bg
Директорът на музея в Правец Таня Борисова показва седлото за камила, подарък от Кадафи. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА

В разширен и допълнен вид колекцията от подаръци за Тодор Живков бе представена на празника на Правец в петък. Сбирката се завърна в родния му град, след като на 17 юли бе изложена в археологическия музей в Созопол за празниците “Аполония”.

Изложбата “Отминало-настояще” бе представена отново на гостите и нажители на града. Имаше и посетители от Молдова, Македония и Русия. Експозицията показа Таня Борисова, директор на Историческия музей в Правец. Изложбата от държавнически подаръци за Тодор Живков бе подредена в музейния комплекс, който е разделен на две части. От едната страна е “Приемна сграда Правец” превърната в зала, в която са изложени част от подаръците. В комплекса е и родната му къща, реставрирана през 1974 г.

Експонатите са получени от Живков в качеството му на председател на Държавния съвет на НРБ в продължение на около две десетилетия. В музея се съхраняват предмети, предоставени на отговорно пазене с цел експониране със съдействието на резиденция “Бояна” и бившия министър на държавната администрация Димитър Калчев.

В колекцията има макет на “Тадж Махал”, изработен от слонова кост, традиционна маска от Шри Ланка, самовар от Ташкент, както и произведения на тоталитарното изкуство. Най-забележително обаче е седлото за камила от Муамар Кадафи. Емирът на Кувейт е подарил макет на старинен кораб, Чаушеску - писалищни принадлежности, Брежнев - комплект ножове, а Горбачов - кристални съдове.

Част от музейния комплекс.

Подаръците са свидетелство за широките дипломатически отношения на България с останалия свят. Има и подаръци от български градове и села, които отразяват нагласите към генералния секкретар на ЦК на БКП в различните стадии на социализма.

Маска от дърво

Между тези "домашни" дарове са копията от Панагюрското и от Летнишкото съкровище, дърворезби от Пловдив, както и действащ казан за ракия от Трявна.

Произведения на тоталитарното изкуство от Ташкент

“Африканското шествие” от Мозамбик

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Снимка: Нова телевизия Майка с четири деца е на път да остане на улицата. Жената живее в общински фургон във Варна. В понеделник обаче тя била принудена да го напусне, тъй като на мястото, на което е поставен, ще минава път. Хората вече изнасят своите вещи, но нямат средства, с които да излязат под наем, нито да си купят къща.

Лозанова не може да го преживее Райкова заби НиЛо в земята, фолкпевицата проговаря за Бирмата Жесток шамар за Николета Лозанова! Вечната врагиня на плеймейтката сяда на горещия стол в предаването "Папараци" седмици след като НиЛо бе изритана от мястото си на водеща. "Не съм предполагала, че ще ми бъде толкова приятно да съм тук" - са първите думи

ДесиСлава вече е в напреднала бременност. Това стана ясно от снимка в социалната мрежа. Гаджето на певицата Благой Найденов качи фото, от което ясно си личи, че блондинката съвсем скоро ще роди. Малката Кобра, както е наричан приятелят на ДесиСлава, всеки ден целува корема на любимата си и дори говори на бебето.