Седло за камила от Кадафи в колекцията дарове на Тато

https://www.24chasa.bg/Article/255763 www.24chasa.bg
Директорът на музея в Правец Таня Борисова показва седлото за камила, подарък от Кадафи. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА

В разширен и допълнен вид колекцията от подаръци за Тодор Живков бе представена на празника на Правец в петък. Сбирката се завърна в родния му град, след като на 17 юли бе изложена в археологическия музей в Созопол за празниците “Аполония”.

Изложбата “Отминало-настояще” бе представена отново на гостите и нажители на града. Имаше и посетители от Молдова, Македония и Русия. Експозицията показа Таня Борисова, директор на Историческия музей в Правец. Изложбата от държавнически подаръци за Тодор Живков бе подредена в музейния комплекс, който е разделен на две части. От едната страна е “Приемна сграда Правец” превърната в зала, в която са изложени част от подаръците. В комплекса е и родната му къща, реставрирана през 1974 г.

Експонатите са получени от Живков в качеството му на председател на Държавния съвет на НРБ в продължение на около две десетилетия. В музея се съхраняват предмети, предоставени на отговорно пазене с цел експониране със съдействието на резиденция “Бояна” и бившия министър на държавната администрация Димитър Калчев.

В колекцията има макет на “Тадж Махал”, изработен от слонова кост, традиционна маска от Шри Ланка, самовар от Ташкент, както и произведения на тоталитарното изкуство. Най-забележително обаче е седлото за камила от Муамар Кадафи. Емирът на Кувейт е подарил макет на старинен кораб, Чаушеску - писалищни принадлежности, Брежнев - комплект ножове, а Горбачов - кристални съдове.

Част от музейния комплекс.

Подаръците са свидетелство за широките дипломатически отношения на България с останалия свят. Има и подаръци от български градове и села, които отразяват нагласите към генералния секкретар на ЦК на БКП в различните стадии на социализма.

Маска от дърво

Между тези "домашни" дарове са копията от Панагюрското и от Летнишкото съкровище, дърворезби от Пловдив, както и действащ казан за ракия от Трявна.

Произведения на тоталитарното изкуство от Ташкент

“Африканското шествие” от Мозамбик

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Торта от холивудския ас Майкъл Медсън зарадва актьора  Асен Блатечки навърши 47 години с... опит за самоубийство! Фенките на актьора могат да са спокойни, защото това се случи единствено в името на изкуството, на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Там Блатечки влезе в кожата на Итън Алън Хоули,

Съпругата му се грижи за болния композитор Майсторът на шлагера се лекува вкъщи "Тончо си почива вкъщи, болен е. Лепна някакъв грип." Това заяви пред "България Днес" съпругата на 85-годишния легендарен композитор Тончо Русев - Елена. Жена му увери, че твърденията, че състоянието на майстора на шлагера е тежко, са доста пресилени.